ekonomia/biznes/finanse

Rekordowe obroty ING Commercial Finance

ING Commercial Finance osiągnął rekordowe wyniki po pierwszym kwartale 2017 roku. Spółka utrzymała pozycję lidera na rynku pod względem wartości obrotów, jak również udziału w rynku.

- ING Commercial Finance wykazuje dynamiczny wzrost pod względem wartości obrotów z kwartału na kwartał.  Spółka osiągnęła wynik na poziomie 6,3 mld złotych na koniec marca br., co oznacza 22% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem w 2016 roku. Rośnie liczba klientów oraz liczba powierzonych faktur - wyniki te przekładają się na największy udział w rynku na poziomie 15% - powiedział Michał Bolesławski, przewodniczący Rady Nadzorczej ING Commercial Finance i wiceprezes ING Banku Śląskiego.

- Dla ING Commercial Finance 2017 rok rozpoczął się rekordowym obrotem. Tak doskonały wynik nie byłby możliwy bez doskonałych relacji z naszymi obecnymi i nowymi klientami, którzy powierzyli nam swoje wierzytelności. Obserwujemy dynamiczny przyrost klientów w każdym kwartale. Na koniec marca br. obsługiwaliśmy blisko 1600 klientów, to o 25% więcej niż na koniec 1Q 2016 r. Rośnie również liczba wykupionych przez naszą spółkę faktur, w pierwszym kwartale 2017 roku było to o 23% więcej niż w pierwszym kwartale 2016 roku – powiedział Tomasz Mazurkiewicz, prezes ING Commercial Finance.

Jak podaje Polski Związek Faktorów, klienci firm faktoringowych powierzyli faktorom zrzeszonym  w Polskim Związku Faktorów w I kwartale 2017 r. wierzytelności o łącznej wartości 41,4 mld zł. Oznacza to wzrost o 21% w porównaniu z analogicznym okresem w 2016 roku, kiedy obroty branży sięgały 34,3 mld zł. Cały rynek faktoringu nieprzerwanie wykazuje dwucyfrową dynamikę wzrostu od 2009 roku.

Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski

ewa.szerszen@ingbank.pl