styl życia zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka nauka/edukacja/szkolenia

Sukces z natury: drewno w służbie muzyce

28.04.2017 | SGGW

Stolarstwo to w rodzinie Pawła Malinowskiego trzypokoleniowa tradycja. Ojciec i dziadek byli stolarzami, dlatego oczywiste było, że i syn pójdzie w tę stronę. Nikt nie przypuszczał jednak, że fascynację drewnem połączy z pasją do muzyki i wraz z bratem założy Malwood Instruments – pracownię lutniczą tworzącą unikalne gitary popularne wśród muzyków.

Podążając za rodzinnym przeznaczeniem, Paweł wybrał technikum meblarskie. Zdobył tam podstawową wiedzę o drewnie, dziedzina wydawała mu się jednak na tyle interesująca i kryjąca tak wiele tajemnic, że postanowił zgłębiać temat dalej. Stąd wybór kierunków studiów – technologia drewna w SGGW. Jednocześnie z pasją do drewna rozwijała się w nim pasja do lutnictwa. Pierwsze gitary zaczął budować już w szkole średniej.

Nie spodziewał się, że na WTD znajdzie klucz do połączenia obu dziedzin: muzyki i drewna. Okazało się jednak, że wybrane studia dają solidne podstawy teoretyczne, przydatne przy budowie instrumentów. Lutnictwo to wyrafinowana dziedzina sztuki, która bazuje jednak na wiedzy związanej z drewnem, jego właściwościami rezonansowymi, mechanicznymi, chemicznymi. Wśród kadry naukowej wydziału znaleźli się pasjonaci gitary: dr hab. inż. Marcin Zbieć oraz już nieżyjący dr hab. inż. Jerzy Pawlicki. Za ich namową i dzięki ich wsparciu Paweł napisał pracę magisterską dotyczącą budowy gitar elektrycznych. To chyba jedyny przypadek w siedemdziesięcioletniej historii WTD, kiedy w trakcie obrony pracy dyplomowej grano na gitarze. „Dr Zbieć do dziś służy nam specjalistyczną radą. Dążymy do ściślejszej, bardziej sformalizowanej współpracy w ramach kontaktów nauki i biznesu” – mówi Paweł.

Malwood Instruments to firma prowadzona przez Pawła i Ernesta Malinowskich już od kilkunastu lat. Jako jedni z nielicznych zajmują się produkcją tak wielu rodzajów gitar: elektrycznych, basowych, akustycznych, klasycznych. Każdą tworzą od podstaw: od pozyskania drewna, przez przetarcie, sezonowanie, selekcję, aż do budowy instrumentu. Kolejne rozwiązania mające podnosić jakość proponowanych sprzętów konsultują ze specjalistami-technikami, a także z zawodowymi muzykami. Wśród doradców znajdują się wybitni polscy muzycy: Jacek Królik, czy Andrzej Karp, znany realizator i producent muzyczny.

O jakości świadczonych przez braci Malinowskich usług świadczy to, że współpracują jako podwykonawcy z wieloma dużymi firmami z branży gitarowej w Polsce i na świecie. Pokazują swoje gitary na renomowanych targach Cremona Mondomusica, tworzą limitowane egzemplarze na zamówienie znanej na świecie marki Washburn. Swoje plany na przyszłość Paweł przedstawia z optymizmem: „Jest wiele płaszczyzn, na których możemy się rozwijać. Gitary hand made nadal pozostają dla nas priorytetem, chcemy jednak równolegle prowadzić także produkcję seryjną niektórych modeli, wykorzystywać najnowsze osiągnięcia w technologii drewna (wykorzystywanie drewna modyfikowanego, kompozytów). Idea, która nam przyświeca, to stały rozwój. Mamy nadzieję, że poszukiwanie brzmienia, udoskonalanie naszych gitar nigdy nie będzie procesem skończonym”.

Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

rzecznik@sggw.edu.pl