nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Poczta Polska wraz z PWPW wydaje znaczek upamiętniający ofiary Katastrofy Smoleńskiej

10.04.2017 | Poczta Polska

Dziś, w siódmą rocznicę Katastrofy Smoleńskiej, do obiegu trafił znaczek „Pamiętamy 10.04.2010”, którym Poczta Polska uczciła pamięć wszystkich ofiar tej tragedii.

10 kwietnia 2010 roku o świcie samolot z delegacją Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, lecącą na uroczystości 70. rocznicy zbrodni katyńskiej, uległ katastrofie na lotnisku w Smoleńsku.

Zginęli wszyscy będący na pokładzie.

Śmierć poniosła Para Prezydencka – profesor Lech Kaczyński i jego żona Maria Kaczyńska – oraz ostatni Prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, a także ministrowie, parlamentarzyści wszystkich ugrupowań politycznych, przedstawiciele duchowieństwa, dowódcy wojskowi i inne osoby pełniące ważne funkcje publiczne i społeczne, funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu, członkowie załogi samolotu.

Emisja filatelistyczna Poczty Polskiej „Pamiętamy 10.04.2010” jest skromnym upamiętnieniem ofiar katastrofy smoleńskiej i hołdem oddanym tym wszystkim, którzy zginęli, wykonując swoje obowiązki wobec Ojczyzny i Rodaków.

***

Znaczek „Pamiętamy 10.04.2010” wszedł do obiegu 10 kwietnia br. Emisja oprócz znaczka zawiera również specjalny datownik oraz kopertę Pierwszego Dnia Obiegu (FDC).

Jest to wspólna emisja Poczty Polskiej S.A. i Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. – Wyłącznego Mecenasa Wydania.

autor projektu znaczka: Andrzej Gosik
liczba znaczków: 1 w bloku
wartość: 5 zł
nakład: 100 000 szt.
technika druku: offsetowa + suche tłoczenie
format znaczka: 51 x 79 mm
format bloku: 98 x 154 mm
papier: fluorescencyjny
data wprowadzenia do obiegu: 10 kwietnia 2017 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28