styl życia zainteresowania/hobby zdrowie
Blue Monday - nie daj się najbardziej depresyjnemu dniu w roku
Już 16 stycznia czeka nas kolejny Blue Monday czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. Jak nie dać się styczniowej chandrze, co zrobić, aby bez względu na datę w kalendarzu tryskać pozytywną energią i zawsze mieć dobry nastrój?
Określenie Blue Monday wprowadził w 2004 roku brytyjski psycholog Cliff Arnall. Wyznaczył on datę za pomocą wzoru matematycznego uwzględniającego czynniki meteorologiczne (krótki dzień, niskie nasłonecznienie), psychologiczne (świadomość niedotrzymania postanowień noworocznych) i ekonomiczne (czas spłaty kredytów świątecznych). Według Arnalla najbardziej depresyjny dzień w roku przypada w trzeci poniedziałek stycznia, w tym roku jest to 16 stycznia.
Co tak naprawdę ma wpływ na nasze samopoczucie i co możemy zrobić, żeby takie pojęcia jak: melancholia, smutek czy obniżenie nastroju nas nie dotyczyły? Ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – dr Patrycja Szachta radzi, aby zatroszczyć się o swoją mikroflorę jelitową. Bakterie jelitowe biorą udział w wytwarzaniu serotoniny czyli neuroprzekaźnika dbającego o nasz dobry nastrój. Zaburzenia mikroflory jelitowej prowadzą do niewłaściwej syntezy serotoniny, co może skutkować długotrwałym spadkiem nastroju – tłumaczy dr Patrycja Szachta. Niezwykle istotna w zachowaniu równowagi bakteryjnej w jelicie jest zbilansowana dieta bogata w naturalne probiotyki (takie jak kiszona kapusta i ogórki, sok z kiszonych buraków, kefiry i jogurty) i prebiotyki (błonnik roślinny).
O tym jakie bakterie zamieszkują w naszym jelicie, co to jest mikroflora jelitowa, a także dlaczego warto codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców uczymy w IV edycji programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych
Trwa IV edycja programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, zainicjowanego przez markę Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymują zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Pobudzamy kreatywność
Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.
Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.
informacje o firmie
Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.
informacje o firmie
Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.