zdrowie sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Zdrowie na abonament

07.11.2016 | Falck

Z badań Fundacji Watch Health Care[1], wynika, że średni czas oczekiwania w Polsce na wizytę u specjalisty to 2,5 miesiąca, w przypadku endokrynologa – nawet do 48 miesięcy. W prywatnych centrach medycznych na taką wizytę można umówić się z dnia na dzień i nie musi to dużo kosztować.

Prywatna opieka medyczna działa jak telefon na abonament – najpierw wybiera się taryfę i korzysta z określonych usług bez ograniczeń. Przykładowo, wybierając Pakiet 39 w Falck, za 39zł miesięcznie otrzymujemy dostęp do:

• konsultacji 14 lekarzy specjalistów (w tym ortopedy, neurologa, okulisty etc.),
  • badań diagnostycznych (EKG, USG, RTG, 52 różne analizy laboratoryjne)
  • zabiegów ambulatoryjnych (ginekologicznych, pielęgniarskich, okulistycznych).

Zakres usług zmienia się w zależności od wybranego pakietu, np. Złoty zawiera dodatkowo m.in. badania endoskopowe, testy alergologiczne i odczulanie czy doraźną pomoc stomatologiczną.

Abonament medyczny umożliwia nielimitowany dostęp do lekarzy specjalistów. Nasi pacjenci wybierają konkretną ofertę, w ramach której otrzymują wybrane usługi. W zależności od grafiku lekarzy, czas oczekiwania na wizytę wynosi od jednego do siedmiu dni – mówi Anita Pawlak, kierownik Centrum Medycznego Falck w Warszawie.

Podobnie działają pakiety dedykowane kobietom w ciąży. Pacjentka otrzymuje dostęp do opieki ginekologicznej, porad położnej oraz zestawów badań dopasowanych do aktualnego tygodnia ciąży. Opieka medyczna może obejmować cały czas trwania ciąży lub tylko wybrane trymestry.

Dodatkowe informacje:

[1] Barometr WHC 14/2/08/2016, sierpień 2016.

Falck jest największym dostawcą usług ratownictwa medycznego w Polsce oraz istotnym podmiotem zapewniającym opiekę medyczną dla firm, osób prywatnych oraz instytucji publicznych. Na terenie całego kraju Falck posiada 25 placówek medycznych, 66 stacji pogotowania ratunkowego oraz 150 nowoczesnych ambulansów. Zatrudniając 3000 osób, Falck zapewnia usługi dla ponad 2,5 miliona osób.

Działalność operacyjna spółki podzielona jest na dwie części: ratownictwo medyczne oraz nowoczesna opieka medyczna.

www.falck.pl

www.falck.pl