nowe produkty/usługi technologie ekonomia/biznes/finanse

Ericsson i Inspur podejmują współpracę w zakresie chmury, mediów i Internetu Rzeczy

08.08.2016 | Ericsson Sp. z o.o.
  • Ericsson i Inspur podejmują współpracę w zakresie infrastruktury chmury, telewizji i mediów oraz Internetu Rzeczy
  • Protokół wyznacza nowy kamień milowy w istniejącej współpracy między firmami
  • Ericsson i Inspur zaprojektują i zbudują centra danych i infrastrukturę komunikacyjną przeznaczone na rynki zaangażowane w chiński projekt „Jeden pas, jedna droga”

Firmy Ericsson i Inspur Group Co. Ltd (Inspur), wiodący dostawca wyposażenia centrów danych w Chinach, ogłosiły 1 lipca podpisanie protokołu ustaleń dotyczącego współpracy.

Protokół opiera się na istniejącej współpracy między stronami, która rozpoczęła się w 2002 roku, kiedy Ericsson i Inspur ogłosiły powstanie joint venture zajmującej się technologią i produktami radiowymi. Dzięki nowej umowie obie firmy rozszerzą swoją współpracę o infrastrukturę chmury, telewizję i media oraz Internet Rzeczy (IoT).

W infrastrukturze chmury Ericsson i Inspur zbadają i zweryfikują zgodność i/lub wydajność wybranego oprogramowania Ericsson związanego z takimi obszarami, jak Network Functions Virtualization (NFV), Internet Rzeczy, OSS/BSS oraz chmura na platformie sprzętowej Inspur i ocenią możliwości wspólnej weryfikacji koncepcji.

Obie firmy dostosują standaryzację i uczestnictwo w otwartych projektach, takich jak ODCC czy OPNFV, jak również zbadają z operatorami i klientami biznesowymi możliwości wspólnej weryfikacji koncepcji w takich obszarach, jak sieci bazowe 5G, NFV oraz Zarządzanie i Orkiestracja (MANO).

W zakresie telewizji i mediów współpraca będzie zmierzać w kierunku przedstawienia rozwiązania, które umożliwi powstanie chmury medialnej następnej generacji i rozpocznie się od zintegrowania platformy telewizyjnej w chmurze Ericsson MediaFirst z portfelem rozwiązań chmurowych Inspur. Firma Inspur wyraziła zgodę na dostosowanie swoich urządzeń set-top box i innych terminali w celu spełnienia wymogów stawianych przez Ericsson i jej strategicznych klientów.

W czasie gwałtownych przemian wielu branż, powodowanych przez rozwój rozwiązań ICT, Współpraca Ericsson i Inspur obejmie również wspólny rozwój rozwiązań IoT dla różnych branż. Ponadto firmy będą współpracować w zakresie projektów miast inteligentnych, w tym inteligentnych parkingów, zielonej energii, inteligentnego transportu, inteligentnej społeczności, inteligentnego domu i rozwiązań typu e-government.

Dodatkowo Ericsson i Inspur będą również projektować i budować centra danych i infrastrukturę łączności na rynki biorące udział w chińskim projekcie „Jeden pas, jedna droga”, natomiast na rynku globalnym firmy zbadają możliwości w zakresie partnerstwa strategicznego.

Sun Pishu, prezes firmy Inspur, powiedział: „Jako wiodące firmy na globalnych rynkach IT i CT, Inspur i Ericsson wzajemnie się uzupełniają, co zostało już udowodnione poprzez doskonałą współpracę w minionym dziesięcioleciu. Głęboka integracja IT i CT przynosi obu firmom większą przestrzeń do współpracy. Zintegrujemy zalety obu stron w zakresie obszarów technologicznych, takich jak komputeryzacja w chmurze, NFV i IoT w celu dostarczenia bardziej kompletnych rozwiązań dla klientów na całym świecie”. Hans Vestberg, Prezes firmy Ericsson, powiedział: „Dzięki wspólnemu partnerstwu, Ericsson i Inspur mają ambicję opracowania zaawansowanych technologii i usług opracowanych dla operatorów, przedsiębiorstw i branż na całym świecie. Nie mogę doczekać się następnego kroku w naszej współpracy z Inspur, nie tylko w Chinach, ale również poza nimi”.

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Inspur

Jako wiodący dostawca rozwiązań w chmurze i big data, firma Inspur zapewnia kompleksowe rozwiązania na poziomach IaaS, PaaS i SaaS. Firma Inspur rozwinęła się dynamicznie w zakresie centrów danych w chmurze, mediów cyfrowych i innych obszarach z użyciem doskonałych linii produktów i kompleksowych rozwiązań. Wolumen sprzedaży serwerów Inspur pozwolił zdobyć piąte miejsce na świecie i w Chinach. Inspur K1, pierwszy główny host aplikacji niezależnie opracowany w Chinach, sprawia, że Chiny stały się trzecią siłą w rankingu bazowych technologii serwerów typu high-end po Stanach Zjednoczonych i Japonii. Chmury medialne, obejmujące systemy wspierania działania telewizji i cyfrowych urządzeń set-top box, znalazły szerokie zastosowanie w chińskim sektorze nadawców i multimediów, a ponadto dostępne są one w Południowo-Wschodniej Azji, Ameryce Północnej i innych regionach.

Grupa Inspur obejmuje trzy spółki, Inspur Information, Inspur Software i Inspur International. Cztery grupy biznesowe Inspur – centrum danych w chmurze, usługi w chmurze i big data, oprogramowanie i integracja oraz oprogramowanie typu enterprise – zapewniają produkty i usługi IT dla ponad 100 krajów i regionów na świecie i obsługują cały zakres potrzeb w zakresie informacji dla rządu i przedsiębiorstw.

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zróżnoważonych społecznościach na całym świecie.

Nasza oferta obejmuje usługi, oprogramowanie i infrastrukturę teleinformatyczną dla operatorów telekomunikacyjnych i firm z innych branż. Obecnie ponad 40 procent światowego ruchu mobilnego przechodzi przez sieci firmy Ericsson. Obsługujemy sieci klientów, z których korzysta ponad 2,5 miliarda abonentów.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876r., ma centralę w Sztokholmie. W 2013 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 227,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.twitter.com/ericsson_poland

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Inspur