nowe produkty/usługi technologie ekonomia/biznes/finanse

Sage jako pierwszy producent w Polsce udostępnia oprogramowanie umożliwiające firmom generowanie JPK

13.06.2016 | Sage Sp. z o.o.

Sage, lider rozwiązań finansowo-księgowych i kadrowo-płacowych dla małych i średnich firm, jako pierwszy na rynku wprowadził rozwiązania do generowania i weryfikacji Jednolitego Pliku Kontrolnego.

Już od lipca duże firmy będą podlegać e-kontrolom skarbowym, a w przyszłym roku obowiązek będzie dotyczył wszystkich przedsiębiorców. Wprowadzenie e-kontroli skarbowych zapowiadane jest już od września 2015 roku. Jednak Ministerstwo Finansów finalne struktury Jednolitego Pliku Kontrolnego przedstawiło dopiero w marcu tego roku. Dopiero od tego momentu producenci oprogramowania mogli w pełni rozpocząć prace nad nowym rozwiązaniem dla firm, które pozwoli przygotować odpowiednie raporty dla fiskusa. Pierwsza ten maraton ukończyła firma Sage, która właśnie udostępniła nową wersję Sage Symfonia ERP. Program umożliwia generowanie plików JPK ze wszystkich struktur raportowych: księgi rachunkowe, wyciągi bankowe, magazyn, ewidencja zakupu i sprzedaży, faktury VAT, podatkowa księga przychodów i rozchodów, ewidencja przychodów.

Informatyzacja procesu przygotowywania się do kontroli skarbowych to tak naprawdę ułatwienie dla przedsiębiorców. W Sage Symfonia ERP wystarczy dosłownie klika kliknięć by wygenerować JPK, gdy już system zostanie odpowiednio skonfigurowany – tłumaczy Aneta Jarczyńska, Kierownik Marketingu Produktu Sage Symfonia ERP w firmie Sage.

Sprawdź dane z JPK przed ich wysłaniem do kontroli

Dodatkowo, firma Sage przygotowała platformę umożliwiającą zweryfikowanie poprawności danych w JPK zanim informacje zostaną przekazane do Urzędu Skarbowego. Sage e-Audytor, bo taką nazwę nosi rozwiązanie, po pierwsze przetwarza wygenerowany w postaci .xml plik JPK w czytelną dla użytkownika informację. Po drugie, weryfikuje poprawność informacji zawartych w piku JPK, identyfikuje błędy oraz obszary ryzyka podatkowego. Po trzecie, prezentuje w postaci przejrzystych wykresów szczegółowe informacje na temat kondycji firmy na podstawie danych z pliku JPK. Co istotne, rozwiązanie dedykowane jest wszystkim przedsiębiorstwom na polskim rynku bez względu na rodzaj stosowanego oprogramowania do generowania JPK. Taka weryfikacja plików zapewnia poczucie bezpieczeństwa w obliczu nowych, szczegółowych kontroli skarbowych.

W Sage wprowadzaliśmy już oprogramowanie pod JPK na innych, europejskich rynkach. Wiemy, że samo wygenerowanie plików to połowa drogi do tego, by przedsiębiorcy czuli się bezpiecznie w obliczu elektronicznych kontroli skarbowych. Potrzebne jest narzędzie, które umożliwi szczegółową analizę tych danych i tym samym zminimalizuje ryzyko podatkowe. Sage e-Audytor pozwala z poziomu platformy skorzystać także ze wsparcia doświadczonych ekspertów z PwC w rozwiązaniu błędów czy nieprawidłowości. - powiedział Piotr Ciski, dyrektor zarządzający polskim oddziałem Sage.

Sage jest liderem na rynku w obszarze oprogramowania finansowo-księgowego i kadrowo-płacowego, wspierający realizację ambitnych planów przedsiębiorstw na całym świecie. Firma Sage rozpoczęła działalność jako małe przedsiębiorstwo w Wielkiej Brytanii 30 lat temu. Aktualnie ponad 13 000 pracowników obsługuje miliony przedsiębiorców napędzających światową gospodarkę w 23 krajach. Sage zmienia i upraszcza rachunkowość dzięki technologii i współpracy z rozwijającą się społecznością przedsiębiorców, właścicieli firm, handlowców, księgowych, partnerów i deweloperów. Jako firma notowana w FTSE 100 aktywnie wspiera lokalne społeczności i dokonuje inwestycji, które realnie na nie wpływają, dzięki działalności Fundacji Sage.

Sage — lider na rynku w obszarze oprogramowania finansowo-księgowego i kadrowo-płacowego, wspomagający realizację ambitnych planów przedsiębiorstw na całym świecie.