wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Najgorsze lokaty na rynku. Jeśli chcesz zarobić, to unikaj tych produktów

09.05.2016 | Bankier.pl

Tak źle na rynku lokat jeszcze nie było. Z analizy Bankier.pl wynika, że co czwarta oferowana dziś przez banki lokata w złotych ze stałym oprocentowaniem ma stawkę nie wyższą niż 1%.

Rekordowo niskie stopy procentowe skutecznie zniechęcają do oszczędzania na lokatach bankowych. Oprocentowanie najlepszych produktów sięga 3-4% w skali roku, ale zwykle są to lokaty promocyjne, obarczone licznymi dodatkowymi warunkami. Jednocześnie banki mają w ofercie wiele produktów standardowych. Stawki, jakie banki oferują w tych przypadkach często przyjmują postać ułamków.

Redakcja Bankier.pl na bieżąco monitoruje oferty lokat blisko 30 banków komercyjnych. Obecnie w porównywarce lokat Bankier.pl prezentowanych jest w sumie około 650 lokat złotowych. Z analizy Bankier.pl wynika, że ok. 25% z nich to lokaty ze stałym oprocentowaniem, o stawkach nieprzekraczających 1% w skali roku. W tej grupie blisko połowa ma stawki nie wyższe niż 0,50%, a blisko jedna czwarta to propozycje ze stawką nie wyższą niż 0,25%.

­– Najniższą dziś stawką na lokacie jest 0,05% na 1 lub 2 miesiące. To oferta standardowej lokaty PKO Banku Polskiego. W tym przypadku klient nie jest jednak na taką stawkę skazany. W ofercie banku są bowiem inne, znacznie lepsze propozycje. Jest jednak jeden bank, w którym ułamki w tabeli oprocentowania lokat mocno się rozgościły. Citi Handlowy nie ma dziś w swojej ofercie lokat takiej propozycji, której stawka byłaby wyższa niż 0,75% – wskazuje Katarzyna Wojewoda-Leśniewicz, redaktor Bankier.pl.

– Dobrze zastanów się, którą lokatę wybierzesz. Zły wybór może spowodować, że oddając bankowi 10 tys. zł na pół roku zarobić... 4 zł. Gdybyś Ty pożyczał od banku taką kwotę, to zarobiłby on na Tobie co najmniej 400 zł. W mojej opinii to wystarczający powód, by przed założeniem lokaty dobrze zapoznać się z możliwie największą liczbą ofert banków – dodaje Łukasz Piechowiak, główny ekonomista Bankier.pl.

Przedruk i powielanie informacji prasowej oraz komentarzy analityków Bankier.pl dozwolone pod warunkiem powołania się na źródło Bankier.pl.

Więcej na ten temat: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rozpacz-na-rynku-lokat-co-czwarta-nie-daje-wiecej-niz-1-7378557.html

redaktor Bankier.pl, Redakcja Bankier.pl

k.wojewoda@bankier.pl