wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Studenci SGH zwycięzcami konkursu EY Financial Challenger

07.04.2016 | EY

Zwycięzcy dwunastej edycji pokonali ponad 550 zespołów. EY Financial Challenger organizowany jest już od ponad dekady z myślą o studentach zainteresowanych tematyką corporate finance - w szczególności zagadnieniami wyceny przedsiębiorstw oraz procesów fuzji i przejęć. Udział w konkursie daje możliwość sprawdzenia się w obszarze Doradztwa Transakcyjnego i doświadczenia współpracy zespołowej pod presją czasu.

Dziesięć finałowych drużyn zmierzyło się z case study opartym na realnej transakcji, która polegała na zakupie spółki specjalizującej się w diagnostyce laboratoryjnej od funduszu private equity. Dzięki temu mieli okazję przekonać się, na czym w praktyce polega praca doradców EY. Każda drużyna mogła liczyć na wsparcie swojego indywidualnego opiekuna – menedżera z Działu Doradztwa Transakcyjnego. Zespoły były oceniane przez ekspertów z funduszy private equity oraz z Działu Doradztwa Transakcyjnego EY.

W skład zwycięskiej drużyny „#SzczęśćBożeSGH”, weszli: Jędrzej Karpiński, Cezary Golatowski, Piotr Maciejewski i Jędrzej Rychlik. Wszyscy są studentami Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Drugie miejsce zajęła drużyna „Protein Capital”, także ze stolicy, w składzie: Paweł Michalski, Igor Kalota, Tomasz Cieśla i Sebastian Wieczorek. Trzecią pozycję na podium zajęli „KARIERO!wicze” z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, którą reprezentowali Patryk Deszczyński, Bartosz Brzuchalski i Dawid Bąbol.

Zdobywcy I miejsca wygrali 30 000 zł, płatne praktyki w Dziale Doradztwa Transakcyjnego EY, vouchery o wartości 2 500 zł na wybrane szkolenie w EY Academy of Business i dostęp do elektronicznego wydania Rzeczpospolitej. Zdobywcy II miejsca otrzymali 10 000 zł, vouchery o wartości 2 000 zł na wybrane szkolenie w EY Academy of Business oraz czytniki Amazon Kindle, do laureatów III miejsca trafiły iPady mini 16 GB i dostęp do elektronicznego wydania Rzeczpospolitej.

- Ten konkurs to nie tylko ciężka praca, chociaż było jej sporo, ale też naprawdę dobra zabawa. Patrząc na to z perspektywy czasu trzeba powiedzieć, że bardzo ważne jest, żeby mądrze zbudować zespół - mieć ludzi o różnym doświadczeniu i wiedzy - mówi Jędrzej Rychlik ze zwycięskiej drużyny „#SzczęśćBożeSGH”.

- Konkurs EY Financial Challenger cieszy się już dużym uznaniem wśród studentów. Z kolei jego uczestnicy to ogromna wartość dla firmy – gorąco zachęcamy laureatów do dołączania do naszej organizacji – komentuje Brendan O’Mahony, Partner Zarządzający Działu Doradztwa Transakcyjnego.

Początek trzynastej edycji konkursu EY Financial Challenger planowany jest na jesień 2016 roku.

Media Relations Koordynator, EY

tomasz.boguslawski@pl.ey.com

tel: +48 22 557 68 24

EY

O firmie EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne. Na całym świecie EY zatrudnia ponad 212 000 pracowników, których łączą wspólne wartości i przywiązanie do dostarczania klientom wysokiej jakości usług. Misją EY jest ciągłe usprawnianie rzeczywistości wyrażające się w haśle „Building a Better Working World”. Firma pomaga swoim pracownikom, klientom i społecznościom, w których funkcjonuje wykorzystać ich potencjał.

EY ma biura w ponad 150 krajach dzięki czemu może wspierać klientów w niemal każdym zakątku świata. W Polsce ma ponad 1800 specjalistów pracujących w 7 biurach: w Warszawie, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu i Wrocławiu. Na lokalnym rynku EY wielokrotnie nagradzano tytułami najlepszej i najskuteczniejszej firmy doradztwa podatkowego wg. rankingu Dziennika Gazety Prawnej. Firma wygrywała również Ranking Audytorów Rzeczpospolitej.

EY angażuje się w działania na rzecz promocji przedsiębiorczości. Od 14 lat zaprasza kandydatów do startu w polskiej edycji konkursu Przedsiębiorca Roku, której zwycięzcy reprezentują nasz kraj w międzynarodowym finale World Entrepreneur of the Year organizowanym co roku w Monte Carlo.

Jednym ze społecznych zobowiązań EY jest też innowacyjny projekt z zakresu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu o nazwie Sprawne Państwo. Jest to program mający na celu podniesienie efektywności i polepszenie skuteczności działania administracji publicznej w Polsce.

EY to także jeden z najlepszych pracodawców w Polsce. Przez trzy lata z rzędu (2012, 2013, 2014) firma otrzymywała tytuł Idealnego Pracodawcy według Uniwersum. Również trzykrotnie zajmowała pierwsze miejsce w badaniu „Pracodawca Roku®” prowadzonym przez międzynarodową organizację studencką AIESEC.

Aby uzyskać więcej informacji, wejdź na www.ey.com/pl

Media Relations Koordynator, EY