internet technologie ekonomia/biznes/finanse

Ericsson i NTT we współpracy technicznej nad następną generacją serwerów w chmurze

23.02.2016 | Ericsson Sp. z o.o.
  • Firmy Ericsson i NTT łącznie badają korzyści związane z dezagregacją sprzętu
  • Badania koncentrują się na rosnącym użyciu sprzętu, wydajności i upraszczaniu
  • Hyperscale Datacenter System 8000 i oprogramowanie systemowe w chmurze firmy Ericsson wspierają wizję NetroSphere firmy NTT

Firmy Ericsson (NASDAQ: ERIC) i Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT), wiodący operator telekomunikacyjny w Japonii, rozpoczęły współpracę skupiającą się na następnej generacji serwerów w chmurze.

W ramach umowy firmy Ericsson i NTT przeprowadzą badanie, którego celem jest określenie, w jaki sposób dezagregacja sprzętu oraz technologie zarządzania i kontroli mogą poprawić wydajność operacji i rozwoju aplikacji, w szczególności w kontekście skracania czasu wprowadzania na rynek nowych usług.

Celem jest zrealizowanie takich korzyści, jak zwiększone użycie oprogramowania, wydajność i upraszczanie operacji i rozwoju aplikacji.

Współpraca ta pozwoli zweryfikować i zademonstrować możliwości i funkcjonalność rozwiązania Hyperscale Datacenter System 8000 firmy Ericsson, które opiera się na architekturze Rack Scale firmy Intel®. Wdrożone zostaną również rozwiązania Ericsson Cloud Manager i Ericsson Cloud Execution Environment.

Nobuyuki Watanabe, starszy wiceprezes, szef Information Network Laboratory Group, NTT, powiedział: „Po wielu latach działań badawczo-rozwojowych firmy NTT nad technologią MAGONIA i innymi, NTT uruchomiła koncepcję NetroSphere w celu wprowadzenia rozszerzonej elastyczności w sieci przy jednoczesnej redukcji kosztów. Dezagregacja sprzętu serwerowego na małe komponenty modułowe jest jedną z brakujących technologii umożliwiających realizację koncepcji w celu osiągnięcia szybszego wprowadzania nowych i nowatorskich usług. Oczekujemy na tym polu wsparcia technicznego ze strony firmy Ericsson. Dzięki otwartej współpracy z partnerami takimi jak Ericsson, możemy zmierzać ku realizacji naszej wizji.

Jason Hoffman, wiceprezes, szef działu Product Area Cloud Systems, Ericsson, powiedział: „Współpraca ta podkreśla zaangażowanie firmy Ericsson we wprowadzanie następnej generacji rozwiązań centrów danych w hiperskali, opartych na architekturze Intel© Rackscale dla następnej generacji serwerów w chmurze, co zapewnia elastyczność, wydajność i szybkość wymagane do wspierania nowych usług dla 5G i IoT”.

Obie firmy rozpoczęły część badania nad dezagregacją sprzętu w 2015 roku i będą przeprowadzały wspólne próby weryfikacji koncepcji za pomocą rozwiązania Hyperscale Datacenter System 8000 w 2016 roku. Współpraca będzie również obejmowała korzystanie z przypadków, wymagań, koncepcji rozwiązań technicznych i badań nad rozwojem technologii dla bardziej zaawansowanej dezagregacji sprzętu w przyszłości.

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zróżnoważonych społecznościach na całym świecie.

Nasza oferta obejmuje usługi, oprogramowanie i infrastrukturę teleinformatyczną dla operatorów telekomunikacyjnych i firm z innych branż. Obecnie ponad 40 procent światowego ruchu mobilnego przechodzi przez sieci firmy Ericsson. Obsługujemy sieci klientów, z których korzysta ponad 2,5 miliarda abonentów.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876r., ma centralę w Sztokholmie. W 2013 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 227,8 mld SEK. Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.twitter.com/ericsson_poland

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson