transport ekonomia/biznes/finanse

Mfind.pl: 6 powodów, dlaczego ceny ubezpieczeń OC rosną i będą rosły w 2016 roku

26.01.2016 | mfind

W ostatnich miesiącach dużo mówiło się o wzroście cen obowiązkowego ubezpieczenia OC. Porównywarka ubezpieczeń mfind.pl jako pierwsza podaje sześć konkretnych przyczyn obecnych oraz przyszłych podwyżek.

Ubezpieczyciele tracą setki milionów na OC

Mfind zwraca uwagę na to, że od kilku lat segment OC nie przynosi ubezpieczycielom zysków, lecz ogromne straty. Ponieważ OC nie różni się zakresem, ponieważ jest regulowane ustawowo, towarzystwa ubezpieczeniowe muszą rywalizować na polu cenowym, przez co składki nie mają wiele wspólnego z faktycznym ryzykiem, które ponoszą zakłady. KNF szacuje, że tylko w 2014 roku ubezpieczyciele stracili na OC prawie 800 mln złotych.

Ponad 1 mld zł odszkodowań za szkody osobowe

Ustawowe sumy gwarancyjne w ubezpieczeniu OC są bardzo wysokie: 1 mln euro za szkody w mieniu oraz 5 mln euro za szkody osobowe. W 2008 roku wypłaty za szkody osobowe stanowiły zaledwie 15 proc. wszystkich odszkodowań z ubezpieczeń OC, natomiast w 2014 roku było to już ponad 25 proc.! Tylko w 2014 r. ubezpieczyciele wypłacili klientom 1,04 mld zł odszkodowań za szkody osobowe - o 16% więcej niż rok wcześniej.

Wytyczne KNF w sprawie likwidacji szkód komunikacyjnych

W marcu ubiegłego roku zaczęły obowiązywać wytyczne Komisji Nadzoru Finansowego, które zwiększyły koszty operacyjne ubezpieczycieli związane z likwidacją szkód oraz wypłatą odszkodowań. Chodzi m.in. o zwrot kosztów pojazdów zastępczych z ubezpieczenia OC sprawcy, czy też ujednolicenie standardów kalkulacji w szkodach całkowitych i częściowych.

Przewodniczący KNF apeluje o podniesienie składek za OC

Na wzrost cen OC wpłynął również list otwarty przewodniczącego KNF Andrzeja Jakubiaka z września 2015 r., w którym apelował do ubezpieczycieli o podniesienie składek ubezpieczeń komunikacyjnych i zakończenie tzw. wojny cenowej. Jakubiak obawia się, że zaniżanie cen może negatywnie wpłynąć na płynność działalności zakładów ubezpieczeń oraz realizację zobowiązań z zawartych umów ubezpieczenia. Nadzór zapowiedział, że będzie kontrolował, w jaki sposób polskie towarzystwa ubezpieczeń dostosowują składki ubezpieczeniowe do faktycznie ponoszonego ryzyka.

Podatek bankowy zapłacą… kierowcy?

Ustawa o podatku od niektórych instytucji finansowych wejdzie w życie już 1 lutego 2016 r. Ubezpieczyciele będą musieli zapłacić podatek za nadwyżkę aktywów powyżej 2 mld złotych. Ponieważ dużą część portfeli firm ubezpieczeniowych stanowią ubezpieczenia komunikacyjne, prawdopodobnie skutki tzw. podatku bankowego odczują głównie kierowcy.

Wraca podatek Religi

Na przyszłe podwyżki cen OC może również wpłynąć zapowiadany powrót do tzw. podatku Religi. Chodzi o podatek obowiązujący w latach 2007-2008, który polegał na odprowadzaniu 12% składki polisy OC przez zakłady ubezpieczeń do Narodowego Funduszu Zdrowia. Głównym celem podatku było leczenie ofiar wypadków samochodowych. Obecny minister zdrowia Konstanty Radziwiłł zapowiada powrót podatku w 2017 roku. Tym razem odprowadzane ma być nie 12 a 6% składki z każdej umowy OC.

- Ostatni raport mfind oraz analiza przyczyn wzrostu cen OC dowodzą, że podwyżki stały się faktem. Niestety w najbliższej przyszłości kierowcy nie mogą spodziewać się poprawy sytuacji, tym bardziej, że Polska ma ciągle jedno z najtańszych ubezpieczeń OC w Europie. Mamy nadzieję, że klienci będą chcieli szukać oszczędności, którą gwarantuje porównanie ofert ubezpieczycieli, m.in. przy wykorzystaniu internetowych porównywarek ubezpieczeń - komentuje Bartosz Salwiński, współzałożyciel oraz członek zarządu porównywarki ubezpieczeń mfind.pl.

Szczegółową analizę przyczyn wzrostu cen ubezpieczeń OC można znaleźć w serwisie Akademia ubezpieczeń mfind.

Znalezienie w internecie najlepszej oferty ubezpieczenia komunikacyjnego może być szybkie i proste dzięki porównywarce mfind.pl, która cechuje się:

• samodzielnym sprawdzaniem historii wypadkowej przy współpracy z ubezpieczycielami.
  • przedstawianiem rzetelnych i obiektywnych wyników kalkulacji ofert największej liczby ubezpieczycieli – współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Proama, Benefia, AXA Direct, You Can Drive, MTU, LINK4, Liberty Ubezpieczenia. mfind.pl porównuje i wybiera najlepsze opcje ubezpieczenia spośród nawet 76 ofert ubezpieczycieli.
  • możliwością stworzenia indywidualnego konta klienta umożliwiającego zachowanie wszystkich wprowadzonych danych dotyczących kierowcy oraz samochodu.
  • bezpieczeństwem danych użytkowników, które udostępniane są wyłącznie towarzystwom ubezpieczeniowym w celu przygotowania konkretnej oferty ubezpieczenia.
  • oficjalnym informowaniem o podjętej współpracy reklamowej z wybranymi towarzystwami ubezpieczeniowymi.
  • największą, kompletną bazą samochodów wśród internetowych porównywarek OC/AC z wygodną, intuicyjną wyszukiwarką.
  • pomocą specjalistów z branży ubezpieczeniowej, którzy przygotowują ofertę dopasowaną do potrzeb klienta oraz odpowiadają na wszelkie wątpliwości związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. Doradcy mfind.pl troszczą się o Klientów także w trakcie likwidacji szkód.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez mfind.pl, aż 82% Polaków słyszało o możliwości zakupu ubezpieczeń OC/AC przez internet, a już 30% skorzystało z zakupu polisy OC/AC online.

Zebrane dane pokazują również, że aż 95,5% Polaków kupujących polisy ubezpieczeniowe przez internet jest zadowolonych z przeprowadzonej transakcji. Co więcej, klienci, którzy już raz zakupili polisę drogą cyfrową, chętnie skorzystają z tej formy ponownie – trend ten potwierdza ponad 97% badanych. Dla 59% Polaków cena składki OC/AC jest priorytetowym kryterium podczas zakupu polisy. Z kolei dla 50,7% najważniejszy jest zakres usług, które obejmuje ubezpieczenie.

***

mfind.pl jest jednym z największych w Polsce serwisów internetowych umożliwiających porównanie ofert ubezpieczeń komunikacyjnych – od odpowiedzialności cywilnej (OC) oraz autocasco (AC). Portal oprócz porównywarki OC/AC obejmuje również Akademię mfind – poradnikowy serwis ubezpieczeniowy publikujący aktualności, praktyczne porady i ciekawostki z branży. Serwis współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Gothaer, Proama, Benefia Vienna Insurance Group, AXA Direct, Generali, UNIQA, ERGO HESTIA, LINK4, Allianz, Liberty Ubezpieczenia. Od początku swojej działalności mfind odwiedziło ponad 1,4 mln klientów, a liczba ta dynamicznie rośnie.

W 2015 roku udziałowcem spółki mfind został fundusz Internet Ventures FIZ, którego współudziałowcami są Krajowy Fundusz Kapitałowy i MCI Management. Wartość transakcji wyniosła 6 mln złotych, a pozyskane środki zostaną przeznaczone na rozwój serwisu.

Kalkulator OC mfind zapewnia użytkownikom oszczędność czasu i pieniędzy. Jego kluczowym atutem jest dokładność porównania ofert. W serwisie mfind każdą polisę można kupić online, a wyliczona cena nie różni się od tej w towarzystwie ubezpieczeniowym. Porównywarka mfind dba również o bezpieczeństwo transakcji, które chroni certyfikat spełniający wymogi największych banków i ubezpieczycieli.

Więcej informacji www.mfind.pl.

***