sprawy społeczne transport ekonomia/biznes/finanse

Raport mfind.pl: Ceny ubezpieczeń OC w 2016 roku wzrosły o 19%! Wrocław, Warszawa i Gdańsk najdroższe

20.01.2016 | mfind

Z raportu wynika, że ten sam kierowca, który w 2015 roku płacił za OC średnio 552 zł, w 2016 r. wyda na polisę aż 659 zł. Oznacza to wzrost o 19%.

Kierowcy z Wrocławia płacą za OC najwięcej

W najgorszej sytuacji są kierowcy z Wrocławia, gdzie średnia cena OC to 807 zł. Dużo zapłacą również gdańszczanie (786 zł) i warszawiacy (746 zł). Na wyższe ceny ma wpływ przede wszystkim liczba wypadków w tych miastach. Zdecydowanie mniej zapłacą kierowcy “spokojniejszego” Rzeszowa (538 zł), Kielc (555 zł) czy Lublina (591 zł).

Warto dodać, że różnica między najtańszymi a najdroższymi ubezpieczycielami w większości miast wyniosła ok. 100%. Oznacza to, że porównując oferty klient może kupić polisę nawet dwa razy taniej!

Najtańsi są ubezpieczyciele, którzy sprzedają polisy przez internet

Z raportu porównywarki ubezpieczeń mfind.pl wynika, że przykładowy kierowca średnio zapłaci najmniej za ubezpieczenie OC w Liberty Ubezpieczenia (466 zł), Benefii (482 zł) oraz AXA Direct (542 zł). Na końcu rankingu znalazła się z kolei Compensa (949 zł).

Co ciekawe, zdecydowanie najniższe ceny OC można znaleźć w towarzystwach, które działają również w kanale direct, czyli sprzedają ubezpieczenia przez internet i telefon. Oferty 6 firm z czołówki rankingu znajdziemy także w porównywarkach ubezpieczeń.

Dlaczego ceny OC rosną (i będą rosły)?

Największy wpływ na podwyżki cen OC mają zeszłoroczne działania Komisji Nadzoru Finansowego - wytyczne dotyczące likwidacji szkód komunikacyjnych ułatwiające klientom uzyskanie odszkodowania, oraz apel szefa KNF o zakończenie tzw. wojny cenowej. Ponadto sądy przyznają coraz wyższe zadośćuczynienia dla ofiar wypadków.

Powinniśmy też pamiętać, że ubezpieczenie OC w Polsce jest ciągle jednym z najtańszych w Europie. Chociaż daleko nam jeszcze do Węgrów, którzy m.in. dzięki bardzo popularnym w tym kraju porównywarkom ubezpieczeniowym płacą ponad dwa razy mniej za polisy OC.

- Wyniki raportu nas nie zdziwiły. Od zeszłego roku dużo mówiło się o podwyżkach cen, głównie ze względu na wytyczne Komisji Nadzoru Finansowego i apel szefa KNF do ubezpieczycieli o zakończenie wojny cenowej. Nadzór zauważył, że firmy ubezpieczeniowe pobierają składki za niskie w stosunku do faktycznie ponoszonego ryzyka.

Tegoroczny raport jest ostatecznym dowodem na to, że ceny OC rzeczywiście wzrosły i to dosyć znacznie. Wszystko wskazuje na to, że w przyszłości będą nadal rosły - właśnie wchodzi w życie podatek bankowy, który będzie dodatkowym obciążeniem dla zakładów ubezpieczeń i może spowodować dalsze podwyżki cen ubezpieczeń.

Jak się okazuje, w poszczególnych miastach różnica między najtańszym a najdroższym ubezpieczycielem wynosi ok. 100%. Dla każdego kierowcy ważne jest, aby pomimo drożejącego OC znaleźć najtańszą polisę i po prostu nie przepłacić za ubezpieczenie, którego zakres i tak jest taki sam w każdej firmie. Największą

pułapką dla klienta jest „pójście na łatwiznę”, czyli automatyczne odnowienie OC na kolejny rok w tej samej firmie. Ubezpieczyciele w dalszym ciągu najbardziej premiują nowych klientów, dlatego warto co roku porównywać oferty różnych towarzystw, aby wybrać OC w korzystnej cenie -
komentuje Bartosz Salwiński, współzałożyciel i członek zarządu porównywarki ubezpieczeń mfind.pl.

Cały raport z infografikami można przeczytać w serwisie Akademia ubezpieczeń mfind.

Metodologia badania:

Badanie cen ubezpieczeń OC zostało przeprowadzone przez multiagencję AB Port oraz porównywarkę ubezpieczeń mfind.pl w dniach 4-13 stycznia 2016 r. Wyliczenie na przykładzie 35-letniego żonatego mężczyzny z jednym dzieckiem, posiadającego prawo jazdy od 16 lat, z pełnymi zniżkami i samochodem Volkswagen Golf V z 2006 roku, hatchback, przebieg 200 tys. km, silnik diesla 1,9 l.

Znalezienie w internecie najlepszej oferty ubezpieczenia komunikacyjnego może być szybkie i proste dzięki porównywarce mfind.pl, która cechuje się:

• samodzielnym sprawdzaniem historii wypadkowej przy współpracy z ubezpieczycielami.
  • przedstawianiem rzetelnych i obiektywnych wyników kalkulacji ofert największej liczby ubezpieczycieli – współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Proama, Benefia, AXA Direct, You Can Drive, MTU, LINK4, Liberty Ubezpieczenia. mfind.pl porównuje i wybiera najlepsze opcje ubezpieczenia spośród nawet 76 ofert ubezpieczycieli.
  • możliwością stworzenia indywidualnego konta klienta umożliwiającego zachowanie wszystkich wprowadzonych danych dotyczących kierowcy oraz samochodu.
  • bezpieczeństwem danych użytkowników, które udostępniane są wyłącznie towarzystwom ubezpieczeniowym w celu przygotowania konkretnej oferty ubezpieczenia.
  • oficjalnym informowaniem o podjętej współpracy reklamowej z wybranymi towarzystwami ubezpieczeniowymi.
  • największą, kompletną bazą samochodów wśród internetowych porównywarek OC/AC z wygodną, intuicyjną wyszukiwarką.
  • pomocą specjalistów z branży ubezpieczeniowej, którzy przygotowują ofertę dopasowaną do potrzeb klienta oraz odpowiadają na wszelkie wątpliwości związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. Doradcy mfind.pl troszczą się o Klientów także w trakcie likwidacji szkód.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez mfind.pl, aż 82% Polaków słyszało o możliwości zakupu ubezpieczeń OC/AC przez internet, a już 30% skorzystało z zakupu polisy OC/AC online.

Zebrane dane pokazują również, że aż 95,5% Polaków kupujących polisy ubezpieczeniowe przez internet jest zadowolonych z przeprowadzonej transakcji. Co więcej, klienci, którzy już raz zakupili polisę drogą cyfrową, chętnie skorzystają z tej formy ponownie – trend ten potwierdza

ponad 97% badanych. Dla 59% Polaków cena składki OC/AC jest priorytetowym kryterium podczas zakupu polisy. Z kolei dla 50,7% najważniejszy jest zakres usług, które obejmuje ubezpieczenie.

***

mfind.pl jest jednym z największych w Polsce serwisów internetowych umożliwiających porównanie ofert ubezpieczeń komunikacyjnych – od odpowiedzialności cywilnej (OC) oraz autocasco (AC). Portal oprócz porównywarki OC/AC obejmuje również Akademię mfind – poradnikowy serwis ubezpieczeniowy publikujący aktualności, praktyczne porady i ciekawostki z branży. Serwis współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Gothaer, Proama, Benefia Vienna Insurance Group, AXA Direct, Generali, UNIQA, ERGO HESTIA, LINK4, Allianz, Liberty Ubezpieczenia. Od początku swojej działalności mfind odwiedziło ponad 1,4 mln klientów, a liczba ta dynamicznie rośnie.

W 2015 roku udziałowcem spółki mfind został fundusz Internet Ventures FIZ, którego współudziałowcami są Krajowy Fundusz Kapitałowy i MCI Management. Wartość transakcji wyniosła 6 mln złotych, a pozyskane środki zostaną przeznaczone na rozwój serwisu.

Kalkulator OC mfind zapewnia użytkownikom oszczędność czasu i pieniędzy. Jego kluczowym atutem jest dokładność porównania ofert. W serwisie mfind każdą polisę można kupić online, a wyliczona cena nie różni się od tej w towarzystwie ubezpieczeniowym. Porównywarka mfind dba również o bezpieczeństwo transakcji, które chroni certyfikat spełniający wymogi największych banków i ubezpieczycieli.

Więcej informacji www.mfind.pl.

***