budownictwo/nieruchomości transport ekonomia/biznes/finanse

Słupski ring już otwarty!

17.12.2015 | Budimex SA

W ciągu 20 miesięcy Budimex wybudował 6,4- kilometrowy odcinek drogi krajowej nr 21 w Słupsku. Dzięki tej inwestycji ruch tranzytowy omija centrum miasta. Dodatkowo nowa droga połączyła dzielnice miasta, które dotychczas dzieliła linia kolejowa. Nad linią kolejową zostały wybudowane dwa wiadukty. Na całym odcinku powstało 11 skrzyżowań o ruchu okrężnym.
Droga krajowa nr 21 biegnie w ciągu ulic Koszalińskiej, Rejtana, Braci Staniuków i Portowej. Poza odcinkiem od skrzyżowania z ul. Braci Staniuków do skrzyżowania z ul. Portową droga jest dwujezdniowa, dwupasmowa. Wzdłuż nowej drogi wybudowano chodniki i ścieżki rowerowe. W ramach inwestycji wybudowane i przebudowane zostały także drogi dojazdowe, zjazdy, zatoki autobusowe. Na całym odcinku zamontowano nowe oświetlenie, ekrany akustyczne i urządzenia ochrony środowiska. Przebudowano również sieć wodociągową, kanalizację sanitarną, deszczową, sieć gazową, ciepłowniczą, elektroenergetyczną, teletechniczną i trakcję.
Realizacja inwestycji wartej 98,1 mln złotych netto zakończyła się 7 grudnia 2015 roku, na trzy tygodnie przed kontraktowym terminem.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl

tel: (+48) 22 623 61 12

tel: (+48) 512 478 522

Budimex istnieje od ponad 45 lat. Obecnie, jako przedsiębiorstwo infrastrukturalno- usługowe Budimex koncentruje się na rynku polskim. Jako generalny wykonawca firma działa w sektorach infrastruktury: drogowej, kolejowej, lotniskowej; budownictwa kubaturowego, energetycznego, przemysłowego i ekologicznego. Firma stopniowo zwiększa swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami.

Od 1995 roku spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu - Ferrovial. Grupa Budimex zatrudnia ponad 5 tys. osób i współpracuje rocznie z 12 tys. kontrahentów. Do Grupy należą: Budimex Nieruchomości, Mostostal Kraków i Elektromontaż Poznań.

Budimex jest jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie - inicjatywy utworzonej w 2010 r. przez siedmiu największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl