przemysł ciężki ekonomia/biznes/finanse energetyka

Oświadczenie TAURON Polska Energia

W związku z upublicznionymi w ostatnich dniach nieprecyzyjnymi informacjami na temat przebiegu procesu zakupu części aktywów KWK Brzeszcze oraz decyzji organów statutowych naszej spółki z tym związanych – Zarząd TAURON  Polska Energia informuje, że oferta przygotowana przez spółkę celową RSG została sporządzona po wnikliwej analizie wspomnianego zakładu górniczego, a Zarząd uzyskał zgodę Rady Nadzorczej na objęcie udziałów w podwyższonym kapitale spółki celowej.

Specjaliści z Grupy TAURON oraz eksperci zewnętrzni  przeprowadzili kompleksową ocenę aktywów KWK Brzeszcze, pozyskaliśmy wiarygodnych partnerów do projektu, zapewniających  m.in. odpowiedni poziom finansowania inwestycji planowanych w kopalni oraz zbyt na jej produkty. Spółka celowa RSG – zgodnie z warunkami postępowania ogłoszonego przez Spółkę Restrukturyzacji Kopalń – złożyła ofertę i od kilku tygodni bierzemy udział w negocjacjach. Wszelkie propozycje SRK są dokładnie przez nas analizowane. 24 września Rada Nadzorcza TAURON Polska Energia – w ramach swoich kompetencji wynikających z Kodeksu Spółek Handlowych i statutu spółki – podjęła uchwałę, w której wyraziła zgodę na objęcie udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym spółki celowej RSG.

Rozpowszechnianie nieprecyzyjnych  informacji  na ten temat  stanowi  naszym zdaniem zagrożenie dla trwających  negocjacji.  Zwracamy się zatem do wszystkich stron uczestniczących w  procesie o respektowanie zasad postępowania ogłoszonych przez jego organizatorów.

Zarząd Tauron Polska Energia

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem oraz drugim sprzedawcą i wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych - Respect Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch