budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Budimex wybuduje biurowiec EQlibrium na warszawskiej Woli

10.09.2015 | Budimex SA

10 września 2015 roku Budimex podpisał z Grupą Waryński umowę na budowę biurowca EQlibrium, który powstanie u zbiegu ulic Jana Kazimierza i Ordona na warszawskiej Woli. Umowa ma wartość 56,5 mln złotych netto.

W ramach inwestycji Budimex wybuduje nowoczesny biurowiec w standardzie technicznym klasy A, składający się z dwóch połączonych brył o zróżnicowanej wysokości – 6 i 11 pięter. Łącznie powstanie 10,5 tys. m.kw. powierzchni biurowej i usługowej. Na dwóch kondygnacjach podziemnych znajdzie się 113 miejsc parkingowych.

W budynku zostaną zastosowane nowoczesne rozwiązania techniczne, m.in. elewacja o podwyższonej izolacyjności termicznej i akustycznej, system BMS oraz energooszczędne oświetlenie. Biurowiec będzie miał certyfikat BREEAM na poziomie very good .

Jesteśmy bardzo zadowoleni, że Grupa Waryński po raz kolejny nam zaufała i powierzyła realizację swojego flagowego projektu biurowego. Dotychczasowa współpraca przy inwestycji mieszkaniowej Stacja Kazimierz pokazuje, że wraz z naszym partnerem potrafimy znaleźć wspólny język i wdrażać rozwiązania, które przyczyniają się do sukcesu projektu. Połączenie doświadczenia, wiedzy naszych inżynierów i pracowników z unikalnym projektem architektonicznym EQlibrium sprawia, że jesteśmy przekonani, iż w perspektywie kilkunastu miesięcy zrealizujemy jeden z najbardziej interesujących obiektów biurowych w tej części Warszawy. Zastosowane przez nas rozwiązania technologiczne i najwyższa jakość prowadzonych prac przyczynią się do sukcesu projektu i zadowolenia przyszłych najemców – powiedział Radosław Górski, Dyrektor Budownictwa Ogólnego Budimex SA.

Prace budowlane rozpoczną się we wrześniu bieżącego roku. EQlibrium będzie gotowy na koniec 2016 roku.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl

tel: (+48) 22 623 61 12

tel: (+48) 512 478 522

Budimex istnieje od ponad 45 lat. Obecnie, jako przedsiębiorstwo infrastrukturalno- usługowe Budimex koncentruje się na rynku polskim. Jako generalny wykonawca firma działa w sektorach infrastruktury: drogowej, kolejowej, lotniskowej; budownictwa kubaturowego, energetycznego, przemysłowego i ekologicznego. Firma stopniowo zwiększa swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami.

Od 1995 roku spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu - Ferrovial. Grupa Budimex zatrudnia ponad 5 tys. osób i współpracuje rocznie z 12 tys. kontrahentów. Do Grupy należą: Budimex Nieruchomości, Mostostal Kraków i Elektromontaż Poznań.

Budimex jest jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie - inicjatywy utworzonej w 2010 r. przez siedmiu największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl