styl życia towary konsumpcyjne

Jak wygląda nasz pierwszy posiłek?

25.06.2015 | Mission Wraps

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą i jak jedzą. Z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przygotowanego przez CBOS wynika, że 79 proc. z nas zaczyna swój dzień od porannego śniadania. Dlaczego rola śniadania w naszym życiu jest tak ważna? Co powinniśmy jeść na początku dnia, by czuć się zdrowo?


Od najmłodszych lat ciągle słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy faktycznie tak jest? – Najważniejszym zadaniem pierwszego posiłku jest dostarczenie odpowiedniej dawki energii na początek dnia. W nocy w organizmie spada poziom glukozy we krwi, dlatego spożycie śniadania daje nam niezbędną energię, dzięki czemu dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert MissionWraps, międzynarodowego producenta wrapów. – Dodatkowo śniadanie pobudza metabolizm, dostarcza wielu składników odżywczych i niweluje uczucie głodu związane ze zwiększonym metabolizmem o poranku – dodaje. Skoro już wiemy, dlaczego śniadanie jest tak bardzo ważne, to warto dowiedzieć się, jak wygląda poranny posiłek Polaków.


Kanapka królową polskich śniadań


Dzień przeciętnego Polaka zazwyczaj zaczyna się od…kanapki. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, aż 69 proc. Polaków przyznaje, że na śniadanie wybiera różnego rodzaju pieczywo. Jednak nie tylko ono jest najczęstszym składnikiem śniadania badanych. 50 proc. deklaruje, że podczas porannego posiłku zjada warzywa, a 48 proc. owoce. Co ciekawe, śniadanie w ciągu tygodnia różni się od tego jadanego w weekendy. Od poniedziałku do piątku jemy przeważnie te same produkty - zazwyczaj kanapki, a ze względu duże tempo życia, jemy samotnie i w pośpiechu. W weekendy śniadania przebiegają nieco inaczej. Wtedy zwracamy większą uwagę na jakość posiłku, a śniadanie zjadamy najczęściej w rodzinnym gronie. W dni wolne od pracy, ze względu na większą ilość czasu, posiłki są bardziej urozmaicone. Jak powinno wyglądać nasze śniadanie?


Kto rano wstaje… ten je zdrowe śniadanie


Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. W tym przypadku droga od marzeń do realizacji nie musi być długa i męcząca. Na początek powinniśmy pomyśleć o pożywnym i zdrowym śniadaniu. Przygotowując pierwszy posiłek zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o kawie. Spożycie jedynie kubka kawy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie dostarczy nam odpowiedniej ilości energii. Dodatkowo kawa wypłukuje korzystne dla zdrowia minerały. Warto zatem poświęcić chwilę, by przygotować zdrowy posiłek, który „napędzi” nasz organizm do czasu kolejnego posiłku.


Przede wszystkim nasze poranne menu powinno zawierać dużą ilość warzyw i owoców, które można przyrządzić na wiele sposobów, np. sałatka z dodatkiem owoców (jabłek, winogron czy truskawek), wrap z sałatą lub rukolą, pomidorem i papryką, czy też szklanka wyciskanego soku z jabłek, pomarańczy lub grejpfruta. Wszystkie sałatki i surówki powinny być doprawiane oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją.


Żelazną zasadą zdrowego odżywiania jest fakt, że dnia nie powinno się rozpoczynać od posiłków zawierających tylko cukry proste. Tego rodzaju węglowodany są bardzo szybko spalane przez organizm, dlatego też bardzo często godzinę po ich spożyciu możemy odczuwać głód i spadek energii. Do produktów zawierających cukry proste zaliczamy m.in. biały chleb, dlatego powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju pieczywa, a do swojego menu wprowadzić pełnoziarniste i ciemne pieczywo. Dobrym rozwiązaniem na urozmaicenie naszego porannego posiłku mogą być wrapy, które stanowią zdrową alternatywę do tradycyjnego chleba.
Ważne jest również w jakim tempie jemy. Śniadanie powinniśmy spożywać spokojnie i bez pośpiechu, najlepiej w ciągu dwóch godzin od wstania – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. – Niezaspokojony pierwszy głód, może wywołać u nas niepotrzebną nerwowość – dodaje.


Kreatywnie na śniadanie


W naszej codziennej diecie zdecydowanie nie powinna gościć nuda. Ważne jest, żeby nasze śniadanie każdego dnia smakowało inaczej i dostarczało różnego rodzaju składników odżywczych. Czym możemy zastąpić królujące na polskich stołach kanapki? Pierwszą propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka z dodatkiem różnego rodzaju owoców. Dobrze przygotowane płatki owsiane dostarczą nam nie tylko wielu składników odżywczych tj. witaminy B1, magnezu i błonnika, który daje nam uczucie sytości na dłuższy czas., ale także może pozytywnie zaskoczyć nasze podniebienie. Ciekawym rozwiązaniem może być np. kokosowa owsianka z owocami. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, wystarczy płatki owsiane podgotować w ciepłej wodzie, następnie dodać wiórki kokosowe, cynamon i np. laskę wanilii. Na koniec dodać świeże lub suszone owoce i pożywne śniadanie gotowe.


Ciekawym pomysłem na zdrowe i „lekkie” śniadanie może być chudy twarożek z kiełkami rzodkiewki czy słonecznika. Sposób przygotowania jest bajecznie prosty, a czas który musimy poświęcić to zaledwie kilka minut. Biały ser mieszamy z jogurtem naturalnym dodajemy kiełki rzodkiewki, nasiona słonecznika, szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami. Tak przygotowany twarożek można zjeść z pieczywem razowym.


Zawijane śniadanie


Innym urozmaiceniem codziennych śniadań są wrapy. To sposób na szybki i wygodny posiłek dla całej rodziny. Gotowe tortille dostępne są w sklepach, co znacznie ułatwia nam ich przygotowanie. – Na rynku dostępnych jest wiele odmian wrapów. Amatorzy zdrowego odżywiania wybierają np. wrapy bez sztucznych konserwantów lub z dodatkiem siemienia lnianego – mówi Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.


Choć najczęściej kojarzą się nam z daniem obiadowym, to dobrze się sprawdzają także na śniadanie. Ich sekret tkwi w przygotowaniu odpowiedniego farszu. W zależności od naszych upodobań wrapy możemy przyrządzić w formie słodkiej lub wytrawnej. W wersji na słodko dodajemy różnego rodzaju owoce, np. gruszki, truskawki, czy też jabłko, które wzbogacą naszą dietę o cenne witaminy, m.in. A, C, E. Tak przygotowaną kanapkę możemy podać np. z miodem, który znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, pomaga też zwalczać wirusy i obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo warto dodać jogurt naturalny.


Z kolei do wrapów w wersji wytrawnej możemy użyć pomidora, rukolę, sałatę oraz kiełki rzodkiewki, a całość polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Tego rodzaju składniki dostarczą do naszej diety wiele witamin i minerałów tj. witaminę A, C, D, E kwas foliowy, potas lub magnez. Do tak przygotowanego wrapa warto dodać gotowaną na parze pierś z kurczaka, która jest źródłem pełnowartościowego białka.

informacje o firmie

MISSION WRAPS to wiodąca marka rodzinnej firmy Gruma, która od 1948 roku produkuje wrapy. Obecnie GRUMA jest światowym liderem w produkcji kukurydzianych i pszennych tortilli. Marka Mission Wraps odpowiada na potrzeby konsumentów na oryginalną, zdrową i smaczną alternatywę dla kanapki. Przeżyj to sam. Żyj kreatywnie, jedz zdrowo!

informacje o firmie

MISSION WRAPS to wiodąca marka rodzinnej firmy Gruma, która od 1948 roku produkuje wrapy. Obecnie GRUMA jest światowym liderem w produkcji kukurydzianych i pszennych tortilli. Marka Mission Wraps odpowiada na potrzeby konsumentów na oryginalną, zdrową i smaczną alternatywę dla kanapki. Przeżyj to sam. Żyj kreatywnie, jedz zdrowo!