ekonomia/biznes/finanse

Provident na podium Rankingu Odpowiedzialnych Firm 2015

22.04.2015 | Provident Polska SA

Provident podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach odebrał nagrodę za zajęcie trzeciego miejsca w Rankingu Odpowiedzialnych Firm 2015. W kategorii „Bankowość, sektor finansowy i ubezpieczeniowy” oceniane były największe spółki w Polsce pod kątem jakości zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu.

W Rankingu Odpowiedzialnych Firm 2015 oceniane było pięć obszarów działalności Providenta w zakresie CSR: odpowiedzialne przywództwo, zaangażowanie społeczne, komunikacja z interesariuszami, innowacyjność społeczna oraz odpowiedzialne zarządzanie. Wysokie noty w każdym z tych obszarów zdecydowały o przyznaniu Providentowi trzeciego miejsca w kategorii „Bankowość, sektor finansowy i ubezpieczeniowy”.

W ubiegłorocznej edycji rankingu zajęliśmy szóste miejsca. W tym roku jesteśmy trzeci w kategorii finansowej. To pokazuje jak dynamicznie i w każdym obszarze rozwijane są działania z zakresu społecznej odpowiedzialności w Provident Polska. Ten progres to dla nas ogromna nagroda oraz dodatkowa motywacja na przyszły rok – mówi Adam Czarnecki, Specjalista ds. Społecznej Odpowiedzialności w Provident Polska.

Ranking Odpowiedzialnych Firm to uznane od wielu lat (w tym roku odbyła się IX edycja) zestawienie największych spółek w Polsce ocenianych pod kątem jakości zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu. Ranking umożliwia porównanie wyników w poszczególnych obszarach CSR pomiędzy firmami i branżami, a także jest cennym instrumentem edukacyjnym ułatwiającym porządkowanie i rozwój strategii odpowiedzialności biznesu. Ranking publikowany jest przez Dziennik Gazetę Prawną pod patronatem Forum Odpowiedzialnego Biznesu, a tworzony przez Bolesława Roka z Centrum Etyki Biznesu Akademii Leona Koźmińskiego. Nad przebiegiem rankingu czuwa firma audytorska PwC.

Pełny Ranking Odpowiedzialnych Firm 2015 dostępny jest pod adresem: http://odpowiedzialnybiznes.pl/aktualności/znamy-wyniki-rankingu-odpowiedzialnych-firm-2015/

Specjalista ds. CSR, Provident Polska

adam.czarnecki@provident.pl

tel: + 48 22 455 47 82

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.

Provident Polska S.A jest częścią grupy finansowej International Personal Finance. Firma jest notowana na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, a także – w ramach notowań równoległych – na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie..

W Polsce Provident działa od 1997 roku i jest największą firmą wchodzącą w skład International Personal Finance. Firma oferuje drobne niezabezpieczone pożyczki krótkoterminowe 2,6 milionom Klientów, którzy nie otrzymali kredytu w innych instytucjach finansowych w Polsce, Czechach, Słowacji, Węgrzech, Meksyku, Rumunii, Litwie i Bułgarii. W drugim kwartale 2015 r. rozpocznie działalność także w Hiszpanii. Provident jest członkiem Pracodawców RP i Polskiej Konferencji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”, członkiem Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, partnerem strategicznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz członkiem Centrum Wolontariatu. Firma angażuje się w szereg inicjatyw społecznych, m.in. prowadzi program wolontariatu pracowniczego „Tak! Pomagam” oraz ogólnopolski program grantowy „Wokół Nas”.

Provident zdobył wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, między innymi: Perły Polskiej Gospodarki w sektorze finansowym. Jest także jednym z laureatów konkursu Inwestor w Kapitał Ludzki, a także trzykrotnym laureatem procesu certyfikacji Top Employer (2013, 2014, 2015) oraz Najlepsi Pracodawcy Aon Hewitt. Firma jest notowana w prestiżowych rankingach, w tym na liście 500 największych firm „Rzeczpospolitej”, na której Provident zajął 239. miejsce pod względem przychodów. W 2013 roku Biuro Zarządzania Projektami Provident Polska (z ang. Project Management Office) zostało uhonorowane przez grono największych autorytetów w zakresie zarządzania projektami w Polsce tytułem „Najbardziej Dojrzałego PMO na rynku polskim w 2013 roku”. W 2015 roku Provident otrzymał od Pulsu Biznesu tytuł Etyczna Firma, a Gazeta Finansowa przyznała firmie nagrodę Finansowa Marka Roku 2015. Firma zajęła również 3. miejsce wśród najbardziej odpowiedzialnych społecznie firm w kategorii organizacji finansowych w rankingu Dziennika Gazety Prawnej.

Specjalista ds. CSR, Provident Polska

adam.czarnecki@provident.pl

tel: + 48 22 455 47 82

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.