towary konsumpcyjne media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia
Jesienny manifest kolorów i smaków: inspiracje na dania na słotne dni
Jesień potrafi być zaskakująca. Czasem rozgrzewa złotym światłem, a innym razem otula szarością, zachęcając do spędzania czasu w domu i eksperymentów w kuchni. To właśnie chłodne wieczory, krótsze dni i bogactwo sezonowych warzyw sprawiają, że chętniej sięgamy po dania sycące, aromatyczne i pełne barw. Jeśli chcesz nadać swoim kulinarnym pomysłom nowy wymiar, wypróbuj przepisy, które są jednocześnie proste i wyjątkowo pyszne.
Czy makaron zawsze musi być przewidywalny?
Nasz przepis udowadnia, że nie! Słodki batat, chrupiące migdały, pachnąca kolendra oraz Fix Knorr Soczyste Pulpety zamieniają klasyczne danie w kolorowe, warzywne zaskoczenie. Kuleczki z batatów pieczone w piekarniku nadają całości niepowtarzalnej struktury i świetnie współgrają z pomidorowym sosem.
To świetna propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad – idealna dla tych, którzy chcą uciec od rutyny i gotowanego utartymi ścieżkami makaronu.
Makaron z kuleczkami warzywnymi
Liczba osób: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- bataty – 300 g
- migdały – 50 g
- makaron – 480 g
- kukurydza – 1 puszka
- czosnek – 2 ząbki
- Knorr Fix Soczyste KotletyMielone – 1 opakowanie
- Bulion warzywny Knorr –1 kostka
- chili – 2 szczypty
- cebula – 1 sztuka
- krojone pomidory z puszki – 800 g
- tymianek suszony – ½ łyżeczki
- bazylia suszona – ½ łyżeczki
- oliwa – 1 łyżka
- kolendra – ½ pęczka
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Bataty ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć jak na puree, do gorącej jeszcze masy dodaj fix Knorrcałość dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
- Kolendrę oraz czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę, odcedź kukurydzę z zalewy, migdały posiekaj z grubsza nożem.
- Migdały i natkę kolendry połącz z purée z batatów. Z masy uformuj małe kuleczki. Skrop je oliwą i upiecz we wcześniej rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez około 10 minut.
- W rondlu podsmaż na oliwie czosnek z cebulą. Jak będą rumiane dodaj pomidory, bulion, chili w proszku, tymianek i bazylię. Całość gotuj ok. 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dodaj do sosu makaron i kuleczki warzywne, delikatnie całość wymieszaj i od razu podawaj.
Orientalna odsłona jesieni
Kremowy sos tikka masala, wyraziście przyprawione tofu i aromatyczny Fix Knorr zamieniają to danie w prawdziwą podróż do Indii – bez opuszczania własnej kuchni. Przygotujesz je niezwykle szybko, a intensywny imbirowo-pomidorowy aromat rozejdzie się po całym domu. Danie jest w pełni roślinne, zachwyca delikatnością i sprawdzi się jako sposób na urozmaicenie tygodniowego menu lub kulinarna niespodzianka dla gości.
Tofu w kremowym sosie dyniowym
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- masło – 1 łyżka
- śmietana 30% –100 ml Fix Kurczak w Sosie Dyniowym – 1 opakowanie
- cebula czerwona – 1 sztuka
- pomidor – 1 sztuka
- papryka – 1 sztuka
- czosnek – 1 sztuka
- oliwa – 2 łyżki
- tofu – 200 g
- woda – 150 ml
Sposób przygotowania:
- Tofu wyjmij z opakowania, odsącz na sitku i pokrój w kostkę o wymiarach mniej więcej 2 × 2 cm. Przesyp do miseczki, skrop oliwą, delikatnie zamieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie powierzchnie, a następnie podsmaż na patelni równomiernie z każdej strony.
- Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Pomidory i paprykę dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Wszystko podsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym maśle.
- Gdy jarzyny nabiorą lekko złocistego koloru, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorroraz śmietanę. Warzywa dokładnie wymieszaj z płynami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
- Na koniec, gdy sos już zgęstnieje, dodaj podsmażone tofu. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, póki jest gorące.
Jesień to czas dań jednogarnkowych
Wegetariański gulasz z soczewicy, czerwonej i zielonej papryki, batatów i aromatycznych przypraw, oparty na warzywnym bulionie Knorr, jest sycący, rozgrzewający i pełen błonnika. To przepis, który można łatwo modyfikować – na przykład dorzucić jarmuż, dynię, strączki czy więcej papryki. Jeśli zostanie na następny dzień, smakuje nawet lepiej!
Jesienny gulasz z soczewicy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- cebula – 1 sztuka
- strąk ostrej papryki chilli – 1 sztuka
- mały por, tylko biała część – 1 sztuka
- czerwona papryka – 1 sztuka
- zielona papryka – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- duży ziemniak – 1 sztuka
- zielona soczewica – 250 g
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- Pomidory – 600 g
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.
- Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę ½ x ½ cm.
- W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Następnie bulion Knorr, posiekane chili i zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.
Aromatyczna herbata z miodem i owocami, która zapewnia jesienny vibe
Łączy ona w sobie ciepło, słodycz i owocowy akcent. To napój, który świetnie smakuje na koniec jesiennego dnia: po spacerze, w czasie odpoczynku z książką lub podczas spotkania z przyjaciółmi.
Jesienna herbata z miodem i owocami
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- herbata czarna – 250 ml
- grejpfrut – 1 sztuka
- cytryna – 1 sztuka
- pomarańcza – 1 sztuka
- miód – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotuj napar z herbaty, dodaj do niego miód i owoce.
- Dokładnie wymieszaj napój. Smacznego!
Jesień pełna kontrastów
Wszystkie powyższe przepisy łączy prostota wykonania i możliwość wykorzystania sezonowych składników, a także pewność, że efekt zawsze będzie doskonały i pełen smaku. Nie bój się nowych kulinarnych wariacji i doceniaj bogactwo jesiennych inspiracji – tak w kuchni, jak i poza nią!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824