towary konsumpcyjne media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia

Jesienny manifest kolorów i smaków: inspiracje na dania na słotne dni

20.11.2025 | Knorr

Jesień potrafi być zaskakująca. Czasem rozgrzewa złotym światłem, a innym razem otula szarością, zachęcając do spędzania czasu w domu i eksperymentów w kuchni. To właśnie chłodne wieczory, krótsze dni i bogactwo sezonowych warzyw sprawiają, że chętniej sięgamy po dania sycące, aromatyczne i pełne barw. Jeśli chcesz nadać swoim kulinarnym pomysłom nowy wymiar, wypróbuj przepisy, które są jednocześnie proste i wyjątkowo pyszne.

Czy makaron zawsze musi być przewidywalny?

Nasz przepis udowadnia, że nie! Słodki batat, chrupiące migdały, pachnąca kolendra oraz Fix Knorr Soczyste Pulpety zamieniają klasyczne danie w kolorowe, warzywne zaskoczenie. Kuleczki z batatów pieczone w piekarniku nadają całości niepowtarzalnej struktury i świetnie współgrają z pomidorowym sosem.

To świetna propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad – idealna dla tych, którzy chcą uciec od rutyny i gotowanego utartymi ścieżkami makaronu.

Makaron z kuleczkami warzywnymi

Liczba osób: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • bataty – 300 g
  • migdały – 50 g
  • makaron – 480 g
  • kukurydza – 1 puszka
  • czosnek – 2 ząbki
  • Knorr Fix Soczyste KotletyMielone – 1 opakowanie
  • Bulion warzywny Knorr1 kostka
  • chili – 2 szczypty
  • cebula – 1 sztuka
  • krojone pomidory z puszki – 800 g
  • tymianek suszony – ½ łyżeczki
  • bazylia suszona – ½ łyżeczki
  • oliwa – 1 łyżka
  • kolendra – ½ pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Bataty ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć jak na puree, do gorącej jeszcze masy dodaj fix Knorrcałość dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
  3. Kolendrę oraz czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę, odcedź kukurydzę z zalewy, migdały posiekaj z grubsza nożem.
  4. Migdały i natkę kolendry połącz z purée z batatów. Z masy uformuj małe kuleczki. Skrop je oliwą i upiecz we wcześniej rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez około 10 minut.
  5. W rondlu podsmaż na oliwie czosnek z cebulą. Jak będą rumiane dodaj pomidory, bulion, chili w proszku, tymianek i bazylię. Całość gotuj ok. 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Dodaj do sosu makaron i kuleczki warzywne, delikatnie całość wymieszaj i od razu podawaj.

Orientalna odsłona jesieni

Kremowy sos tikka masala, wyraziście przyprawione tofu i aromatyczny Fix Knorr zamieniają to danie w prawdziwą podróż do Indii – bez opuszczania własnej kuchni. Przygotujesz je niezwykle szybko, a intensywny imbirowo-pomidorowy aromat rozejdzie się po całym domu. Danie jest w pełni roślinne, zachwyca delikatnością i sprawdzi się jako sposób na urozmaicenie tygodniowego menu lub kulinarna niespodzianka dla gości.

Tofu w kremowym sosie dyniowym

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • masło – 1 łyżka
  • śmietana 30% –100 ml Fix Kurczak w Sosie Dyniowym – 1 opakowanie
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • pomidor – 1 sztuka
  • papryka – 1 sztuka
  • czosnek – 1 sztuka
  • oliwa – 2 łyżki
  • tofu – 200 g
  • woda – 150 ml

Sposób przygotowania:

  1. Tofu wyjmij z opakowania, odsącz na sitku i pokrój w kostkę o wymiarach mniej więcej 2 × 2 cm. Przesyp do miseczki, skrop oliwą, delikatnie zamieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie powierzchnie, a następnie podsmaż na patelni równomiernie z każdej strony.
  2. Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Pomidory i paprykę dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Wszystko podsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym maśle.
  3. Gdy jarzyny nabiorą lekko złocistego koloru, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorroraz śmietanę. Warzywa dokładnie wymieszaj z płynami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Na koniec, gdy sos już zgęstnieje, dodaj podsmażone tofu. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, póki jest gorące.

Jesień to czas dań jednogarnkowych

Wegetariański gulasz z soczewicy, czerwonej i zielonej papryki, batatów i aromatycznych przypraw, oparty na warzywnym bulionie Knorr, jest sycący, rozgrzewający i pełen błonnika. To przepis, który można łatwo modyfikować – na przykład dorzucić jarmuż, dynię, strączki czy więcej papryki. Jeśli zostanie na następny dzień, smakuje nawet lepiej!

Jesienny gulasz z soczewicy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • cebula – 1 sztuka
  • strąk ostrej papryki chilli – 1 sztuka
  • mały por, tylko biała część – 1 sztuka
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • zielona papryka – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • duży ziemniak – 1 sztuka
  • zielona soczewica – 250 g
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • Bulion warzywny Knorr1 kostka
  • Pomidory – 600 g
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.
  2. Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę ½ x ½ cm.
  3. W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Następnie bulion Knorr, posiekane chili i zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.

Aromatyczna herbata z miodem i owocami, która zapewnia jesienny vibe

Łączy ona w sobie ciepło, słodycz i owocowy akcent. To napój, który świetnie smakuje na koniec jesiennego dnia: po spacerze, w czasie odpoczynku z książką lub podczas spotkania z przyjaciółmi.

Jesienna herbata z miodem i owocami

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • herbata czarna – 250 ml
  • grejpfrut – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • miód – ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj napar z herbaty, dodaj do niego miód i owoce.
  1. Dokładnie wymieszaj napój. Smacznego!

Jesień pełna kontrastów

Wszystkie powyższe przepisy łączy prostota wykonania i możliwość wykorzystania sezonowych składników, a także pewność, że efekt zawsze będzie doskonały i pełen smaku. Nie bój się nowych kulinarnych wariacji i doceniaj bogactwo jesiennych inspiracji – tak w kuchni, jak i poza nią!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie