zdrowie nauka/edukacja/szkolenia
Studenci PG analizowali pracę SOR
„Przetrwaliśmy bez większych problemów” – śmieją się studentki, które przez kilka tygodni analizowały pracę jednych z najbardziej złożonych operacyjnie miejsc w systemie ochrony zdrowia: szpitalnych oddziałów ratunkowych (SOR). W ramach zajęć prowadzonych przez dr inż. Joannę Czerską z Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej, studenci nie tylko poznawali narzędzia Lean Management, ale także stosowali je w realnym wymagającym środowisku.
Celem projektu było umożliwienie studentom bezpośredniego kontaktu z realnymi procesami w środowisku ochrony zdrowia oraz zastosowanie narzędzi tzw. szczupłego zarządzania w praktyce. Zakładano, że dzięki obserwacji i analizie studenci nie tylko utrwalą wiedzę teoretyczną, ale także nauczą się dostrzegać potencjalne obszary do usprawnień oraz budować rozwiązania z poszanowaniem rzeczywistych ograniczeń.
Edukacja w realnych warunkach
Lean Management to podejście, które sprawdza się właściwie wszędzie, od dużych firm po codzienne życie w domu. Jego głównym celem jest ciągłe ulepszanie tego, co już działa, i eliminowanie tego, co niepotrzebne. Cały proces zaczyna się od dokładnego zrozumienia, czego naprawdę potrzebuje klient, a potem przychodzi czas na przyjrzenie się działaniom, które realizujemy, by te potrzeby spełnić, a następnie wychwycenie, gdzie marnujemy czas, energię czy pieniądze. Ważne jest też zaangażowanie wszystkich uczestników procesu, każda obserwacja, każda sugestia się liczy. Liczy się także dbałość o bezpieczeństwo i to nie tylko finansowe, ale też mentalne pracowników oraz jakość produktów, które powinny spełniać oczekiwania klientów i standardy otoczenia.
Lean to nie tylko zestaw narzędzi, ale także sposób myślenia, który jak podkreśla Bartosz Krasiński, oddziałowy SOR w Copernicusie „dopiero w konfrontacji z rzeczywistością funkcjonowania instytucji takich jak SOR, pozwala w pełni zrozumieć dynamikę procesów, ich zależności i wpływ nieefektywności na cały system”.
Dlaczego SOR?
SOR to miejsce, w którym teoria spotyka się z ekstremalną rzeczywistością. Jak mówi oddziałowy: „Pracujemy w środowisku o bardzo wysokim stopniu skomplikowania operacyjnego. Praca w trybie 24/7, dynamiczne zmiany obciążenia, presja czasu i ciągłe podejmowanie decyzji w warunkach niepewności sprawiają, że to przestrzeń, w której każda nieefektywność natychmiast przekłada się na jakość opieki”.
Z kolei Szymon Bielicki, koordynator SOR ze Szpitala im. Floriana Ceynowy w Wejherowie, dodaje: „W Polsce nikt nie zajmował się jeszcze optymalizacją SOR na większą skalę. Są pierwsze próby w MSWiA w Warszawie, USK w Opolu czy Szpitalu Bródnowskim w Warszawie. A od jakiegoś czasu także i my, szpitale podlegające pod Urząd Marszałkowski w Gdańsku. Ale to wciąż obszar dziewiczy. Każdy jest na niego zły. Każdy żąda poprawy. Ale niewiele mówi się o tym, jak to zrobić”.
O projekcie
Pomysłodawczynią zaangażowania studentów do analizy procesów na oddziałach ratunkowych jest dr inż. Joanna Czerska, która dostrzegła potencjał połączenia wiedzy akademickiej z realnymi wyzwaniami systemu ochrony zdrowia. Wspólnie z kierownikami SOR-ów w Gdańskim Copernicusie oraz Szpitalu Specjalistycznym w Wejherowie doszła do wniosku, że warto zaangażować w ten projekt osoby spoza środowiska medycznego. Tak narodził się pomysł, by zaprosić do współpracy studentów czwartego semestru Zarządzania inżynierskiego z Politechniki Gdańskiej. W ramach zajęć z przedmiotu Lean Management zaproponowała grupie dziesięciu studentów, by ich zajęcia ćwiczeniowe odbyły się właśnie na SOR-ach.
kontakt dla mediów
Patryk Rosiński
patryk.rosinski@pg.edu.pl
tel: 58 347 14 67
tel: 509 470 073
Agata Cymanowska
agata.cymanowska@pg.edu.pl
tel: 58 347 29 99
tel: 664 166 296
Paweł Kukla
pawel.kukla@pg.edu.pl
tel: 58 347 29 63
tel: 600 960 671
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Patryk Rosiński
patryk.rosinski@pg.edu.pl
tel: 58 347 14 67
tel: 509 470 073
Agata Cymanowska
agata.cymanowska@pg.edu.pl
tel: 58 347 29 99
tel: 664 166 296
Paweł Kukla
pawel.kukla@pg.edu.pl
tel: 58 347 29 63
tel: 600 960 671