towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia
Odkryj magię karnawału – szybkie dania i przekąski dla spragnionych zabawy
Zdecydowaliście się na zorganizowanie karnawałowej zabawy, ale nie macie pomysłu, co przygotować? Nie wpadajcie w panikę! Często domówki okazują się najbardziej udanymi imprezami i na długo pozostają w pamięci gości. Wystarczy kreatywne podejście do tematu i sprawdzone receptury. Mamy dla Was propozycje wyjątkowo smacznych dań, których przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Pomożemy Wam zamienić kulinarny chaos w inspirującą podróż po karnawałowych przekąskach.
Zaskocz gości wyjątkowymi przekąskami
W menu nie może zabraknąć przekąsek, po które goście chętnie sięgają podczas zabawy. Zadbajcie o element zaskoczenia i zamiast chrupek ze sklepu zaserwujcie na stole chrupiące chipsy z tortilli. W kilka chwil zapieczecie je z aromatycznym cheddarem i podbijecie podniebienia wszystkich gości. Nie zapomnijcie o sposobie podania, który jest równie ważny. Ułóżcie domowe chipsy na dużej desce i udekorujcie je kleksami z aromatycznego sosu serowego. Pysznie i przede wszystkim - błyskawicznie!
Chipsy z tortilli
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli
- 1 opakowanie Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
- 50 g startego cheddara
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją grzałki góra-dół. Tortille pokrój na 8 trójkątów.
- Placki tortilli ułóż na sobie i pokrój na 8 takich samych trójkątów. Trójkąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprósz przyprawą Fix Knorr oraz tartym serem.
- Tak przygotowane chipsy z tortilli piecz w piekarniku przez ok. 5 min. Gotowe!
Sos serowy
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
100 g startego sera cheddar
1 serek topiony
½ łyżeczki Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
1łyżka jalepeno krążki w zalewie
1 cebula posiekana w kostkę
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień
- Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack.
W bardzo prosty sposób przyrządzicie także paszteciki z nadzieniem bolognese. Do zrobienia tej przekąski możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu nie spędzicie w kuchni długich godzin. Efekty i zachwyty wszystkich – gwarantowane! Nie zapomnijcie też o osobach preferujących bezmięsne przekąski. Wegetariańskie tortille wypełnione świeżymi warzywami i aromatycznymi sosami znikną z talerzy, nim się obejrzycie. Każda z tych przekąsek będzie nie tylko smaczna, ale, co najważniejsze, bardzo szybka w przygotowaniu.
Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 ząbek czosnku
250 g mięsa mielonego z indyka
1 opakowanie Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zioła i warzywa. Ząbek czosnku obierz z łupinek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki oraz bazylię pokrój bardzo drobno. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i gdy będzie dobrze rozgrzana, wrzuć mięso mielone i smaż, często mieszając tak długo, aż stanie się sypkie i straci różowy kolor. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C.
- Do mięsa dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie Smaczne. Całość wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 min. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku około 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak, aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, dzięki czemu nie rozpadną się w trakcie pieczenia.
- Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu gdy upieką się na złoty kolor. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.
Wegetariańskie tortille
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 placki tortilli
4 łyżki sosu Hellmann's Chunky Burger
4 łyżki sosu Hellmann's Garlic & Herb
1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 łyżka orzeszków piniowych
1 czerwona cebula
½ cukinii
1 ząbek czosnku
50 g wegetariańskiego twardego żółtego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie kiełków
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie deskę do krojenia. Paprykę i cukinię pokrójcie w cienkie słupki. Na patelni rozgrzejcie oliwę, delikatnie podsmażcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa. Całość doprawcie do smaku przyprawą uniwersalną Delikat Knorr. Na suchą i czystą patelnię wrzućcie orzeszki pinii i lekko je uprażcie – do momentu, aż się zarumienią.
- Gotowe placki tortilli posmarujcie sosem Hellmann’s Samba, a następnie nałóżcie porcję podsmażonych warzyw, pokruszony wegetariański ser żółty, kiełki oraz uprażone orzeszki.
- Tortille zwińcie jak naleśniki, zawijając brzegi placków do środka, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwróćcie uwagę, by nie nałożyć zbyt dużo farszu, wtedy łatwiej będzie Wam zwinąć tortille wegetariańskie. Zwinięte tortille wegetariańskie upieczcie na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Gotowe placki wypełnione farszem przekrójcie pod skosem i ułóżcie na półmisku.
Dania główne na ciepło jak z restauracji – smaczne i błyskawiczne
Na organizowanej przez Was imprezie karnawałowej nikt nie może być głodny. Właśnie dlatego nie ograniczajcie się jedynie do przekąsek i przyrządźcie dla gości wybrane danie główne. Karnawałową ucztę rozpocznijcie od rozgrzewającej zupy krem pomidorowej. Możecie udoskonalić jej smak, dodając kleks z pesto lub śmietany. Jednym z największych plusów tego dania jest to, że przyrządzicie je w jednym garnku. Zmywanie nie będzie więc dla Was żadnym problemem. Jeżeli jesteście miłośnikami tradycyjnej kuchni polskiej, to z pewnością przepis na gołąbki bez zawijania z pieczarkami sprawdzi się doskonale w Waszej kuchni. W tym przypadku ominiecie etap parzenia kapusty, który jest podstawą w klasycznej wersji tego przysmaku, przez co zyskacie trochę czasu. Takiemu daniu z pewnością nikt się nie oprze, podobnie jak pysznej i chrupiącej pizzy americanie z naszego przepisu. Urozmaićcie włoski placek ulubionymi składnikami i voila. Pizzę możecie podać z przygotowanym do nachosów sosem serowym. W tej wersji sprawdzi się równie dobrze.
Zupa krem z pomidorów
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
1 cebula
1 Rosół z kury Knorr
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
3 listki świeżej bazylii
250 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajcie pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Całość zagotujcie.
- Zmniejszcie ogień, dodajcie kostkę rosołową i gotujcie 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksujcie na gładko i doprawcie do smaku, jeśli uważacie, że jest taka potrzeba.
- Krem z pomidorów nalejcie do talerzy. Wierzch kremu udekorujcie śmietaną oraz listkiem bazylii.
Pizza americana
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 opakowanie wędzonego boczku
500 g mąki
1 opakowanie drożdży
100 ml wody
1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 cebula
100 g czarnych oliwek
200 g startego żółtego sera
1 szczypta soli
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodajcie drożdże, sól, wodę i olej. Wszystko ugniećcie do momentu, gdy masa uzyska jednolitą, delikatną konsystencję. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i zostawcie w ciepłym miejscu do momentu, aż objętość masy podwoi się.
- Fix Spaghetti Bolonese wymieszajcie z 200 ml zimnej wody, zagotujcie i gotujcie jeszcze ok. 10 min. na małym ogniu aż uzyska konsystencję sosu. Ostudźcie.
- Ciasto podzielcie na dwie części, chwilę ponownie ugniatajcie, a następnie rozwałkujcie każdy kawałek i umieśćcie je w okrągłej, metalowej tortownicy lub na blasze do pizzy.
- Na gotowym cieście rozsmarujcie sos, posypcie startym serem a następnie całość udekorujcie przekrojonymi na pół pomidorkami, cienkimi plastrami cebuli oraz kawałkami wędzonki. Na koniec dodajcie oliwki.
- Pizzę włóżcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczcie około 15 min.
Zimna płyta, czyli klasyka w nowoczesnym stylu idealna na karnawał
Jeżeli chcecie wzbogacić swoje menu, to oprócz dań głównych i przekąsek przygotujcie zimną płytę, do której goście będą mogli podejść w dowolnym momencie. Przygotowanie takiego kącika z jedzeniem nie zajmie Wam dużo czasu. Na tacy powinny znaleźć się różnego rodzaju sery (mozzarella, camembert, cheddar), wędliny (kabanosy, szynka parmeńska, salami) oraz pieczywo. Świetnym dodatkiem będą także marynowane oliwki czy pieczarki. Niech na płycie nie zabraknie gwiazdy każdej imprezy, czyli wyśmienitej sałatki gyros z kurczakiem. Całość uzupełnią domowe dipy, w których goście zamoczą wybrane specjały. Pamiętajcie, że oprócz produktów na płycie liczy się także estetyka. Myślcie kreatywnie i ułóżcie smakołyki tak, aby przyciągały nie tylko zapachem ale także prezencją. Dodatkowo zimną płytę z łatwością przyozdobicie lampkami LED, dzięki czemu goście trafią do niej nawet wtedy, gdy za oknem zrobi się ciemno, a zabawa będzie trwać w najlepsze. Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824