zdrowie towary konsumpcyjne

Spożywanie słodyczy może mieć negatywny wpływ na zdrowie oczu

31.07.2024 | Nowy Wzrok

Spożywanie słodyczy może mieć negatywny wpływ na zdrowie oczu, głównie poprzez wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu, w tym ryzyko cukrzycy, stan zapalny, wahania poziomu glukozy, niedobory witamin i dehydratację. Cukier może prowadzić do problemów zdrowotnych, które wpływają również na zdrowie oczu. 

Oto kilka powodów kiedy słodycze mogą nie służyć zdrowiu oczu:

Wysoki poziom cukru we krwi. Spożycie dużej ilości słodyczy prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi. Przewlekle podwyższony poziom cukru może uszkadzać drobne naczynia krwionośne w siatkówce oka.

Zapalenie: Wysokie spożycie cukru może wywoływać stany zapalne w organizmie. Przewlekłe zapalenie może wpływać na zdrowie oczu.

Stres oksydacyjny: Cukier może przyczyniać się do stresu oksydacyjnego, który uszkadza komórki w organizmie, w tym komórki oczu. Stres oksydacyjny jest związany z różnymi chorobami oczu, w tym z zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Jeśli zaobserwujemy u siebie takie objawy jak kłopoty z czytaniem drobnego druku, łzawienie, zmęczenie oczu, bóle głowy nasilające się wieczorami warto umówić się na wizytę u specjalisty. Optometrysta doradzi jak dbać o oczy i wybierze odpowiednie metody korekcji. Obecnie nową metodą, która umożliwia dobre widzenie bez konieczności noszenia okularów jest ortokorekcja. Dzięki zakładaniu na noc specjalnych soczewek ortokeratologicznych, które w trakcie snu nadają rogówce odpowiedni kształt, w ciągu dnia możemy widzieć prawidłowo bez wspomagania się okularami. Nie jest to proces nieodwracalny, jak w przypadku laserowej korekcji wzroku, dlatego po odstawieniu soczewek oko powraca do własnego kształtu. – wyjaśnia Piotr Toczołowski – specjalista optometrii klinicznej z Centrum Okulistycznego Nowy Wzrok.

Niedobory żywieniowe: Dieta bogata w słodycze często jest uboga w niezbędne składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia oczu, takie jak witaminy A, C, E oraz minerały takie jak cynk i selen. Niedobory tych składników mogą prowadzić do osłabienia wzroku i zwiększać ryzyko rozwoju chorób oczu.

Utrzymanie zrównoważonej diety bogatej w składniki odżywcze jest kluczowe dla utrzymania dobrego zdrowia oczu. Aby dbać o zdrowie oczu, warto zredukować spożycie słodyczy i włączyć do diety pokarmy bogate w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie oczu, takie jak warzywa liściaste, owoce, orzechy, ryby i produkty pełnoziarniste. Regularne badania u specjalisty oraz zdrowy styl życia również są kluczowe dla utrzymania dobrego wzroku.

kontakt dla mediów
Małgorzata Dębska
Innovation PR
Małgorzata Dębska

m.debska@innovationpr.pl

tel: +48 662 150 880

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Małgorzata Dębska
Innovation PR
Małgorzata Dębska

m.debska@innovationpr.pl

tel: +48 662 150 880

informacje o firmie