środowisko naturalne/ekologia towary konsumpcyjne
Jak być bardziej eko podczas wakacji i produkować mniej odpadów?
Dane Eko Doliny mówią wprost – w lipcu i w sierpniu ilość przyjmowanych odpadów jest większa niż średnia miesięczna. Może to się wiązać z wakacyjnymi aktywnościami mieszkańców regionów, które obsługuje spółka, ale również z turystami, którzy odwiedzają Gdynię i okolicę. Letnie wyjazdy to często większa ilość generowanych odpadów. Jednak jest kilka prostych sposobów na to, aby produkować ich mniej.
Liczby nie kłamią. Ilości przyjętych odpadów w lipcu i w sierpniu przez Eko Dolinę, spółce obsługującej mieszkańców Gdyni i okolicy, są wyższe od średniej miesięcznej, która wynosi 17 tys. ton. Szczególnie to widać w sierpniu – w roku 2023 w tym miesiącu przez bramy zakładu wjechało 19,1 tys. ton odpadów.
Wzrost ilości przyjmowanych odpadów dotyczy zarówno odpadów zmieszanych komunalnych, jak i selektywnie zbieranych odpadów z tworzyw sztucznych. Ponadto pojawiają się duże ilości odpadów zielonych (trawa, liście, gałęzie) oraz wzrasta masa odpadów budowlanych.
Każdy z nas może wpłynąć na zmniejszenie ilość produkowanych odpadów. I wcale nie potrzeba do tego rewolucyjnych działań. Oto kilka wskazówek, które pomogą być bardziej ekologicznym, między innymi podczas wakacyjnego spędzania wolnego czasu.
Urlop w duchu less waste
Lato i wakacje to dla wielu z nas okres wypoczynku, urlopu i wyjazdów. W tym czasie warto pamiętać o ekologicznych nawykach, które stosujemy na co dzień. To jest proste także poza miejscem zamieszkania.
Unikaj jednorazowych produktów:
- Kawa na stacji benzynowej? Proszę bardzo! Ale najlepiej w swoim wielorazowym kubku. Przy okazji możesz nieco zaoszczędzić – niektóre stacje oferują zniżki za zakup kawy do swojego kubka.
- Zabieraj ze sobą materiałową torbę. Użyjesz jej wiele razy i nie wyprodukujesz niepotrzebnych odpadów. Przyda się i na zakupy, i na spakowanie wakacyjnych akcesoriów.
- Własna butelka zawsze z Tobą, czyli używaj swoich bidonów lub butelek. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego w roku 2022 99,7% Polaków miało dostęp do karnówki zdatnej do picia. A więc – bidony w dłoń i pijmy wodę z kranu na zdrowie!
- Jednorazowe sztućce, słomki, serwetki? Na to też jest sposób. Do wspomnianej już materiałowej torby zapakuj komplet sztućców (możesz kupić lekkie z dobrej jakości plastiku, które posłużą przez wiele lat) i bawełnianą ściereczkę. Co ze słomką? Zapewniamy, że napoje smakują tak samo – nieważne, czy pijesz je przez słomkę, czy nie.
Segreguj odpady. Wakacje nie zwalniają z obowiązku segregowania odpadów. Nawet na plaży. Jeśli w miejscu, w którym przebywasz, nie ma odpowiednich pojemników do segregacji odpadów – warto zabrać śmieci ze sobą i poprawnie je posegregować przy odpowiednich pojemnikach.
Kupuj lokalnie. I odpowiedzialnie. A przy okazji zadbaj o jakość pamiątek. Z wakacyjnego wyjazdu możesz przywieźć ciekawe pamiątki, które nie są tanim, chińskim plastikiem. Wspieraj lokalnych artystów lub pomyśl o pamiątkach, które będą przydatne, np. kuchenne ściereczki czy skarpetki z motywem regionu, który odwiedzasz.
Wybieraj transport zbiorowy. Zamiast wypożyczać auto – wybierz rower miejski, autobus, tramwaj, metro. Dzięki temu zaoszczędzisz, będziesz bardziej eko i często lepiej poznasz okolicę, w której odpoczywasz. Jeśli planujesz urlop w Polsce, spróbuj na wakacje dojechać pociągiem. To bardziej ekologiczny środek transportu niż samochód. A poza tym – nie stoisz w korkach.
Sposoby na ekologiczny piknik
Organizowanie pikników to świetny sposób na spędzenie czasu na łonie natury. I wcale nie trzeba wyjeżdżać, aby tego doświadczyć. Aby piknik przebiegał w duchu less waste, zastosuj kilka trików:
- Zabierz ze sobą naczynia wielokrotnego użytku. Zamiast plastikowych talerzy i sztućców, weź naczynia ze swojej kuchni, z których korzystasz na co dzień. To samo dotyczy serwetek – zabierz z domu bawełniane ściereczki.
- Pakuj jedzenie w pojemniki, które masz w domu. Nie używaj do tego jednorazowych torebek.
- Przygotuj napoje w domu. Dla amatorów ciepłych trunków – weź termos z kawą lub herbatą. Domową lemoniadę możesz przetransportować w bidonach lub w słoikach po passacie czy przecierach pomidorowych.
- Wyjście na piknik to doskonała okazja do przejrzenia zawartości lodówki. Zwiędnięte warzywa (np. papryka, cukinia, cebula, marchewka) idealnie nadają się na szaszłyki. Z resztki obiadowego makaronu możesz zrobić pyszną i pożywną sałatkę. A do pochrupania lepsze będą jabłka niż słone przekąski zapakowane w plastik.
- Zadbaj o poprawną segregację odpadów. Idąc na piknik, weź ze sobą worek na śmieci. To, co musisz wyrzucić, posegreguj po powrocie przy domowym pojemniku na odpady.
Powyższe pomysły to tylko nieliczne przykłady tego, jak każdy z nas może ograniczyć produkcję odpadów również latem. Ekologiczne nawyki warto stosować zawsze, bez względu czy jesteśmy na urlopie, czy spędzamy wakacje w domu.
kontakt dla mediów
Marcin Paszkiewicz
marcin.paszkiewicz@ekodolina.pl
tel: +48 666 836 231
Małgorzata Pryśko-Grobelna
malgorzata.prysko-grobelna@inntu.pl
tel: +48 504 487 257
informacje o firmie
O spółce Eko Dolina
Spółka Eko Dolina jest zakładem komunalnym zajmującym się gospodarką odpadami, w tym ich bezpieczną utylizacją.
Eko Dolina rozpoczęła działalność w 2003 roku. Zakład przyjmuje i przetwarza odpady od blisko pół miliona mieszkańców z Gminy Miasta Gdyni, Gminy Wejherowo, Gminy Miasta Sopot, Gmina Miejskiej Rumia, Gminy Miasta Reda, Gmina Miasta Wejherowo, Gmin Luzino, Szemud, Kosakowo.
Na terenie zakładu wytwarzany jest w procesie kompostowania biomasy certyfikowany nawóz organiczny o szerokim zastosowaniu, dostępny do zakupu przez mieszkańców.
Jednym z obszarów działalności zakładu jest również aktywność proekologiczna obejmująca inicjatywy edukacyjne dla mieszkańców, skupiające się na potrzebie i właściwym sposobie segregacji odpadów.
kontakt dla mediów
Marcin Paszkiewicz
marcin.paszkiewicz@ekodolina.pl
tel: +48 666 836 231
Małgorzata Pryśko-Grobelna
malgorzata.prysko-grobelna@inntu.pl
tel: +48 504 487 257
informacje o firmie
O spółce Eko Dolina
Spółka Eko Dolina jest zakładem komunalnym zajmującym się gospodarką odpadami, w tym ich bezpieczną utylizacją.
Eko Dolina rozpoczęła działalność w 2003 roku. Zakład przyjmuje i przetwarza odpady od blisko pół miliona mieszkańców z Gminy Miasta Gdyni, Gminy Wejherowo, Gminy Miasta Sopot, Gmina Miejskiej Rumia, Gminy Miasta Reda, Gmina Miasta Wejherowo, Gmin Luzino, Szemud, Kosakowo.
Na terenie zakładu wytwarzany jest w procesie kompostowania biomasy certyfikowany nawóz organiczny o szerokim zastosowaniu, dostępny do zakupu przez mieszkańców.
Jednym z obszarów działalności zakładu jest również aktywność proekologiczna obejmująca inicjatywy edukacyjne dla mieszkańców, skupiające się na potrzebie i właściwym sposobie segregacji odpadów.