kultura/sztuka/rozrywka

Enea partnerem 53. edycji Lubuskiego Lata Filmowego

21.06.2024 | Enea

Jedno z najważniejszych wydarzeń filmowych w Polsce poświęcone kinu Europy Środkowej i Wschodniej powraca po raz 53. Już od 23 do 30 czerwca 2024 r. w malowniczym Łagowie odbędzie się kolejna edycja Lubuskiego Lata Filmowego, które jest nie tylko świętem kina, ale także wyjątkową okazją do spotkania z twórcami filmowymi oraz odkrywania najnowszych produkcji z całego świata. Festiwal skupia się na promowaniu kina fabularnego, dokumentalnego oraz krótkometrażowego.

Partnerem Lubuskiego Lata Filmowego jest od ośmiu lat Enea. W tym roku Enea obejmuje także patronat nad specjalnymi seansami dla dzieci.

Lubuskie Lato Filmowe to wyjątkowe wydarzenie filmowe z niesamowitą  energią i pasją organizatorów i uczestników. Spotkania z filmem w Łagowie mają swój niepowtarzalny urok, a sam program jest imponujący. Docenia to publiczność festiwalowa, a my cieszymy się, że dzięki naszemu zaangażowaniu pomagamy twórcom festiwalu w przygotowaniu „filmowej uczty” w województwie lubuskim powiedział Marcin Wenzel, p.o. dyrektora Departamentu Sponsoringu, Promocji i Zarządzania Marką w Enei.

Lubuskie Lato Filmowe od lat ma też swoją muzyczną odsłonę. Będziemy mieli okazję posłuchać wspaniałych koncertów, które wzbogacają kulturalną ofertę festiwalu, tworząc niepowtarzalną atmosferę spotkań i inspiracji. W niedzielę 23 czerwca galę otwarcia festiwalu wzbogaci koncert muzyki filmowej "Zdolni do wszystkiego Film Ensemble". Natomiast podczas gali zamknięcia (29 czerwca) na scenie festiwalowej wystąpi Maria Sadowska, ceniona wokalistka, reżyserka, kompozytorka i autorka tekstów, która zyskała uznanie na prestiżowym Festiwalu Jazz Jamboree.

Dyskusje, spotkania, artyści….

Kogo będziemy mieli szansę spotkać na Lubuskim Lecie Filmowym? Czas umilą nam spotkania z wybitnymi postaciami polskiego i międzynarodowego kina. Spotkają się z nami m.in. Katarzyna Warnke, która zasiądzie w jury Konkursu Filmów Fabularnych oraz Janusz Zaorski, znany reżyser filmowy i przewodniczący jury Konkursu Głównego, którego "Piłkarski poker” uświetni ceremonię otwarcia. Pojawią się też gwiazdy prezentowanych na festiwalu produkcji – Robert Więckiewicz (Kos), Alicja Stasiewicz i Eryk Lubos (Wariaci), Artur Paczesny (Tyle co nic). Podczas spotkań będzie okazja do rozmów z reżyserami: Marcinem Koszałką (Biała odwaga), Janem Kidawą-Błońskim (Różyczka 2), Olgą Chajdas (Imago), Tomášem Mašínem (Bracia, Nieme tajemnice), Pawłem Maśloną (Kos), zeszłorocznym przewodniczącym jury Andrzejem Jakimowskim (Uśmiech losu), Janem Jakubem Kolskim (Wariaci), Sławomirem Fabickim (Lęk) oraz Grzegorzem Dębowskim (Tyle co nic).

A co zobaczymy na ekranach?

Zaprezentowanych zostanie ponad 190 filmów fabularnych, dokumentalnych, krótkich filmów fabularnych i etiud filmowych z ośmiu szkół filmowych z Europy Środkowej i Wschodniej. Po projekcjach odbędą się spotkania z twórcami z Polski i zagranicy, które poprowadzą dziennikarka Magdalena Piekarska i krytyk filmowy Jerzy Armata. Ważną częścią repertuaru festiwalowego będą prezentacje wybitnych filmów i artystów, którzy kształtowali polską kinematografię. Na festiwalowym ekranie zostanie zaprezentowana część dorobku Wytwórni Filmów Oświatowych z okazji 75. rocznicy jej powstania. W cyklu "Wielcy znani, zapomniani" - Włodzimierz Puchalski (105. rocznica urodzin, 45. rocznica śmierci) oraz Kazimierz Opaliński (50. rocznica śmierci). Ponadto widzowie będą mieli okazję zobaczyć portrety twórców filmowych: Piotra Szulkina, Grzegorza Królikiewicza, Jerzego Bezkowskiego i Grzegorza Dubowskiego. W programie festiwalu znajdą się również spotkania z artystami oraz autorami książek, takimi jak Stanisław Janicki, Feliks Falk oraz Joanna Kuciel-Frydryszak. Tomasz Broda, ceniony grafik i wieloletni autor plakatów Lubuskiego Lata Filmowego, zaprezentuje nam swoją najnowszą książkę, a wystawę jego dzieł będziemy mogli podziwiać przez cały okres trwania festiwalu.

Kto zdobędzie Złote Grona LLF?

W programie głównym odbędą się tradycyjnie trzy konkursy - Konkurs Filmów Fabularnych, Konkurs Filmów Dokumentalnych i Konkurs Krótkich Filmów Fabularnych. Twórcy najlepszych dzieł wyjadą z Łagowa ze Złotymi, Srebrnymi i Brązowymi Gronami. W tym najbardziej prestiżowym konkursie LLF - konkursie filmów fabularnych piętnaście propozycji oceniać będzie jury, któremu przewodniczyć będzie reżyser Janusz Zaorski. Jest jednym z największych autorytetów polskiego kina, twórcą „Matki Królów”, „Jeziora Bodeńskiego”, „Syberiady polskiej” i wielu innych filmów, spektakli teatralnych i słuchowisk radiowych. Lubuskie Lato Filmowe jest również jednym z nielicznych miejsc, gdzie można poznać najnowszą, międzynarodową twórczość dokumentalną. To bardzo ważna część festiwalu związana także z konkursem filmów dokumentalnych. Laureatów spośród szesnastu zakwalifikowanych filmów wyłoni jury. Za to w konkursie krótkich filmów fabularnych o Złote Grono będzie ubiegać się 20 filmów.

Coś dla najmłodszych

Podczas 53. Lubuskiego Lata Filmowego odbędzie się specjalny blok filmów dla dzieci, składający się z sześciu pokazów filmowych wraz z zajęciami edukacyjnymi i warsztatowymi. Kontynuując sprawdzony wzorzec z lat ubiegłych, po każdej projekcji edukatorzy ze Stowarzyszenia Edukatorów Filmowych omówią tematy związane z tworzeniem i rozpowszechnianiem filmów - od scenariusza po wyświetlanie ich w kinach i na festiwalach. Zajęcia warsztatowe, nad którymi patronat objęła Enea, pozwolą dzieciom na praktyczne eksplorowanie różnych aspektów filmu, takich jak analiza scenariuszy, opis postaci, elementy filmowe, scenografię i muzykę. Dodatkowo dzieci będą miały okazję nauczyć się tajników tworzenia plakatów filmowych i zjawisk "ruchomych obrazów”.

Dzięki wsparciu Enei, nasz festiwal osiągnął nowy poziom inkluzywności. W tegorocznej edycji zorganizowaliśmy wyjątkowe warsztaty skierowane do młodego widza, a także seans dostosowany do potrzeb sensorycznych naszych młodych gości. Wierzymy, że film powinien być nie tylko fascynującą podróżą, ale także cenną lekcją edukacyjną. Dziękujemy za objęcie patronatu nad tą nową inicjatywą –  powiedziała Weronika Nowak, wiceprezes Klubu Kultury Filmowej i organizatorka Lubuskiego Lata Filmowego.

W ramach „Kina przyjaznego sensorycznie” w piątek 28 czerwca odbędzie się specjalny seans filmowy dostosowany do potrzeb dzieci ze spektrum autyzmu. Seans ma na celu stworzenie przyjaznego i komfortowego środowiska dla dzieci z trudnościami sensorycznymi. Zaprezentowany zostanie film Kajtek Czarodziej w reżyserii Magdaleny Łazarkiewicz. Patronat nad seansem także objęła Enea.

Cały program wydarzenia dostępny jest na stronie festiwalu https://www.llf.pl/

Rzeczniczka prasowa, Biuro Prasowe Grupy Enea

berenika.ratajczak@enea.pl