transport energetyka

Emirates członkiem niemieckiej organizacji branżowej na rzecz energii odnawialnej – aireg

07.06.2024 | Emirates

Warszawa, 7 czerwca 2024 r. – Emirates jako pierwsze międzynarodowe linie lotnicze właśnie dołączyły do niemieckiej inicjatywy na rzecz energii odnawialnej w lotnictwie: Aviation Initiative for Renewable Energy in Germany (aireg). Przewoźnik uroczyście podpisał deklarację członkostwa w organizacji na tegorocznych targach ILA Berlin 2024. To ważny krok w ramach działań Emirates w kierunku bardziej zrównoważonych operacji i rozwoju ekologicznego paliwa lotniczego (SAF). Jako członek aireg, Emirates pomoże zintensyfikować produkcję SAF w Niemczech, co wpisuje się w szereg podobnych inicjatyw  rozpoczętych przez linie w ostatnich kilku miesiącach.

Umowę między Emirates i aireg podpisali w Berlinie wiceprezes Emirates na Europę Północno-Środkową Volker Greiner oraz przewodniczący zarządu aireg Siegfried Knecht w obecności federalnej koordynator ds. niemieckiej polityki lotniczej dr. Anny Christmann.

Niemcy należą do najważniejszych rynków dla linii Emirates, które działają tu od 1987 roku. Z kolei aireg dąży do zwiększenia produkcji i wykorzystania odnawialnych paliw lotniczych w tym kraju.

Obecnie z SAF korzystają samoloty Emirates latające do Amsterdamu, Londynu-Heathrow, Paryża, Lyonu, Oslo i Singapuru.

Emirates – największy na świecie operator Airbusów A380 – uczestniczy w targach ILA Berlin po raz siódmy z rzędu. Samolot przewoźnika można podziwiać przez wszystkie pięć dni wydarzenia na wystawie statycznej, która jest wyrazem wieloletniego udziału Emirates w największej imprezie lotniczej w całej Unii Europejskiej. W drodze powrotnej z Berlina do Dubaju A380 zostanie zatankowany mieszanką z zawartością czystego SAF, co świadczy o aktywnych działaniach Emirates jako wystawcy w redukcję emisji CO2 na ILA Berlin 2024.

O aireg e.V.:

aireg – Niemiecka Inicjatywa na rzecz Odnawialnych Źródeł Energii w Lotnictwie (Aviation Initiative for Renewable Energy in Germany e.V.) została założona w 2011 roku jako stowarzyszenie firm i organizacji branżowych, badawczych i naukowych. Jako organizacja non-profit aireg stara się o zwiększenie dostępności i wykorzystania odnawialnych źródeł energii w lotnictwie, zgodnie z ambitnymi celami redukcji CO₂ w branży lotniczej. Członkowie stowarzyszenia reprezentują wszystkie ogniwa łańcucha wartości OZE w lotnictwie: od jednostek badawczych na uczelniach i w dużych instytutach, poprzez zakłady produkcyjne i operatorów, biorafinerie, przemysł naftowy, producentów silników i samolotów, organy publiczne i organizacje pozarządowe, po lotniska i linie lotnicze. Podmioty branżowe stanowią zróżnicowaną międzynarodową grupę – od start-upów po duże korporacje.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

Account Director, MSL

zuzanna.cholewa@mslgroup.com

O Emirates

Linie lotnicze Emirates, obsługujące pasażerów międzynarodowych, rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.

Ze swojego globalnego węzła w Dubaju linie Emirates obsługują pasażerów na sześciu kontynentach, świadcząc wysokiej jakości usługi transportu lotniczego, które wspomagają rozwój turystyki i wymiany handlowej. Linia zdobyła uznanie pasażerów za wiodące w branży usługi na ziemi i w powietrzu, świadczone przez pełnych pasji pracowników reprezentujących ponad 160 narodowości.

Linie Emirates dysponują największą na świecie flotą szerokokadłubowych samolotów Boeing 777 i Airbus A380, oferując przestronne kabiny i wyjątkowe usługi na pokładzie, takie jak podniebny salonik pokładowy i prysznic Shower Spa na pokładach samolotów A380 oraz system rozrywki pokładowej ice dostępny na wszystkich fotelach, który 17 lat z rzędu zajmuje czołowe miejsca w rankingu "best in sky". Emirates angażują się w działalność proekologiczną i skupiają się na trzech obszarach: ograniczeniu emisji, odpowiedzialnej konsumpcji oraz ochronie dzikiej przyrody i siedlisk.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

Account Director, MSL

zuzanna.cholewa@mslgroup.com

O Emirates

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.