nowe produkty/usługi technologie

Lenovo prezentuje Yoga Slim 7x i ThinkPad T14s 6. generacji, wyznaczając nowy poziom w kategorii Copilot+ PC

20.05.2024 | Lenovo

20 maja 2024 r. - Firma Lenovo™ zaprezentowała dziś Lenovo Yoga™ Slim 7x i Lenovo ThinkPad™ T14s 6. generacji, swoje pierwsze Copilot+ PC napędzane układem Snapdragon® X Elite. W miarę jak branża komputerów osobistych wkracza w nową fazę ery sztucznej inteligencji, Lenovo jest gotowe zaoferować nowy poziom personalizacji komputerów osobistych w całym swoim portfolio PC. Inteligentne lokalne przetwarzanie zadań oparte na oprogramowaniu, zwiększona kreatywność i bezpieczeństwo – te Copilot+ PC gwarantują zupełnie nowe wrażenia z użytkowania komputerów. Lenovo rozszerza swoje już kompleksowe portfolio urządzeń, oprogramowania i zoptymalizowanych usług gotowych na sztuczną inteligencję o dwa nowe laptopy dla konsumentów i użytkowników biznesowych - Lenovo Yoga Slim 7x i Lenovo ThinkPad T14s 6. generacji.

Napędzane nowym procesorem Snapdragon X Elite firmy Qualcomm Technologies, wyposażonym w 12-rdzeniowy procesor Qualcomm Oryon™, układ graficzny Qualcomm Adreno™ oraz dedykowaną jednostkę przetwarzania neuronowego Qualcomm Hexagon™ (NPU), nowe laptopy zapewniają wiodącą wydajność PPC (Performance Per Watt)1 z najszybszym jak dotąd przetwarzaniem AI NPU do 45 bilionów operacji na sekundę (TOPS). Dzięki najnowszym ulepszeniom od Microsoft i Copilot+, użytkownicy mogą teraz korzystać z funkcji dużych modeli językowych (LLM) nawet w trybie offline, oferując płynną produktywność i kreatywność. Najnowsze laptopy Lenovo pozwalają użytkownikom korzystać z obszernej bazy wiedzy Copilot+, umożliwiając im odkrywanie nieskończonych możliwości twórczych. Wykorzystując generatywną sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe, Copilot+ pomaga w komponowaniu atrakcyjnego tekstu, tworzeniu angażujących wizualizacji i usprawnianiu typowych zadań związanych z produktywnością. Dzięki możliwości pracy w trybie offline z taką samą płynnością jak w trybie online, Yoga Slim 7x i ThinkPad T14s 6. generacji wyznaczają nowe standardy w zakresie innowacji AI PC, zapewniając futurystyczne i usprawnione wrażenia dla użytkowników.

"Wkraczając w erę AI PC - moment przełomowy na rynku, który zdarza się raz na 30 lat - jesteśmy dumni, że możemy zaoferować klientom na całym świecie jedno z najszerszych portfolio urządzeń gotowych do obsługi AI, rozwiązań obsługujących sztuczną inteligencję i zoptymalizowanych pod kątem tej technologii doświadczeń, a także udostępnić ją wszystkim" - powiedział Luca Rossi, prezes Lenovo Intelligent Devices Group. "Lenovo Yoga Slim 7x i ThinkPad T14s 6. generacji to najnowsze urządzenia w portfolio Lenovo, które wykorzystują nową moc sztucznej inteligencji, w tym wielodniowy czas pracy baterii i szybsze, bezpieczniejsze przetwarzanie, które zapewnia użytkownikom najwyższą personalizację i kontrolę, uwalniając ich nieograniczony potencjał kreatywnej ekspresji i niezrównanej produktywności".

"Synergia pomiędzy Lenovo i Microsoft jest świadectwem naszej wspólnej wizji innowacji i doskonałości. Nasze partnerstwo odegrało kluczową rolę w przesuwaniu granic tego, co możliwe, dostarczając najnowocześniejszą technologię, która pozwala zarówno osobom fizycznym, jak i organizacjom osiągnąć więcej. Wraz z wprowadzeniem przez Lenovo komputerów Copilot+, Yoga Slim 7x i ThinkPad T14s 6. generacji, ustanawiamy nowy standard w dziedzinie komputerów wspomaganych sztuczną inteligencją, oferując niezrównane wrażenia, które są zarówno intuicyjne, jak i transformujące. Zaangażowanie Lenovo w jakość, w połączeniu z umiejętnościami Microsoftu w zakresie sztucznej inteligencji, zapewnia naszym klientom dostęp do najbardziej zaawansowanych i niezawodnych rozwiązań na rynku". - powiedział Mark Linton, VP Device Partner Sales, Microsoft Corp.

Lenovo Yoga Slim 7x - inteligentniejszy sposób tworzenia

Dzięki Lenovo Yoga Slim 7x opartemu na AI, twórcy mogą spędzać mniej czasu na edycji, renderowaniu i przetwarzaniu, a więcej na tworzeniu, bez względu na to, gdzie się znajdują. Procesor Snapdragon X Elite Hexagon NPU w Lenovo Yoga Slim 7x zapewnia twórcom wbudowany dostęp do takich funkcji, jak zamiana tekstu na obraz, zaawansowane opcje edycji zdjęć i wideo, tworzenie i edytowanie tekstu, a także wiele innych funkcji, które pozwalają zaoszczędzić czas, który można lepiej wykorzystać na tworzenie nowych, kreatywnych przedsięwzięć. Dodatkowe, bardziej inteligentne doświadczenia obejmują zaawansowaną jakość i funkcjonalność aparatu i połączeń, audio w bezstratnej, wysokiej rozdzielczości, strumieniowanie 4K, szybszą łączność z Internetem i zwiększone bezpieczeństwo. Oznacza to, że podczas gdy Lenovo Yoga Slim 7x radzi sobie nawet ze złożonymi zadaniami z prędkością, jest również niezwykle energooszczędny, gdy obciążenie przetwarzania spada, co przekłada się na nawet wielodniowy czas pracy na baterii2 70 Wh. Lenovo AI Core współpracuje również z procesorem Snapdragon X Elite, inteligentnie określając dokładny scenariusz użytkownika, dynamicznie dostosowując moc i wydajność w zależności od wykonywanego zadania. Oznacza to dostęp do potężnych funkcji obsługujących sztuczną inteligencję w cienkim, przenośnym urządzeniu, które jest gotowe do pracy zawsze i wszędzie, gdy tylko wyzwoli się kreatywność.

Przy wadze zaledwie 1,28 kg i grubości 12,9 mm, laptop Lenovo Yoga Slim 7x  jest równie przenośny, co potężny. Kreacje wykonane na Lenovo Yoga Slim 7x ożywają na 14,5-calowym panelu dotykowym PureSight OLED o proporcjach 16:10, rozdzielczości 3K 90 Hz i jasności szczytowej 1000 nitów, z obsługą 100% gamy kolorów sRGB i P3, a także TUV Rheinland Low Blue Light. Kamera internetowa FHD MIPI IR zapewnia wyraźniejszy obraz podczas połączeń wideo i jest wyposażona w cztery mikrofony Voice ID dla lepszej jakości rozmów. Dźwięk również brzmi realistycznie dzięki doskonałemu, czterogłośnikowemu systemowi dźwiękowemu Lenovo Premium Suite. Klawiatura Premium Suite oferuje 1,5-milimetrowy skok każdego klawisza. Dodanie nowej powłoki Yoga o długotrwałych właściwościach anty-olejowych poprawia komfort pisania, podczas gdy gładzik o wymiarach 135x80 mm oznacza większą precyzję działania w podróży.

Lenovo Yoga Slim 7x jest również oszczędny pod względem zużycia zasobów w swojej konstrukcji i opakowaniu, bez użycia plastiku w materiałach opakowaniowych. Urządzenie jest dostarczane w pudełkach wykonanych z papieru z certyfikatem FSC™ i innych kontrolowanych materiałów3 i wykorzystuje prasowaną na sucho pulpę papierową jako amortyzację, a dołączona torba systemowa jest wykonana z szybko odnawialnego włókna bambusowego. Lenovo oferuje również usługę kompensacji emisji CO2 w ramach zakupu tego urządzenia. Usługa ta pomaga zrównoważyć szacowaną emisję CO2 związaną z urządzeniem klienta w całym jego średnim cyklu życia poprzez zakup kredytów offsetowych w celu wsparcia zweryfikowanych projektów CDM, Gold Standard®, Climate Action Reserve i ONZ mających na celu zmniejszenie emisji CO2 do atmosfery.

Yoga Slim 7x obejmuje również usługę Lenovo Premium Care, zaawansowaną usługę wsparcia, która zapewnia spersonalizowaną pomoc w zakresie sprzętu i oprogramowania świadczoną przez doświadczonych techników oraz szybkie naprawy.4

ThinkPad T14s 6. generacji stworzony dla biznesu

ThinkPad T14s 6. generacji to pierwszy komercyjny Copilot+ PC, który stanowi znaczący krok naprzód w dziedzinie komputerów ze sztuczną inteligencją do użytku komercyjnego. Dzięki zaawansowanemu procesorowi Snapdragon X Elite, wyposażonemu w zintegrowany procesor graficzny Adreno i wbudowany silnik AI, ThinkPad T14s 6. generacji zapewnia doskonałe wrażenia użytkownika, które wyznaczają nowy punkt odniesienia zarówno pod względem wydajności, jak i wydajności laptopów biznesowych z systemem Windows. Zintegrowany procesor 45 TOPS NPU zapewnia najwyższe możliwości sztucznej inteligencji bezpośrednio na samym urządzeniu, koncentrując się na zwiększeniu produktywności i ułatwieniu płynnych procesów tworzenia. Lenovo ThinkPad T14s 6. generacji pozwala użytkownikom odkrywać nieskończone możliwości twórcze dzięki nowym narzędziom kreatywnym. Copilot+ pomaga usprawnić typowe zadania związane z produktywnością dzięki generatywnej sztucznej inteligencji i uczeniu maszynowemu, a dzięki płynnej integracji z aplikacjami Microsoft 3655 wydajność pracy staje się podobna do posiadania spersonalizowanego asystenta opartego na sztucznej inteligencji na wyciągnięcie ręki.

Wyposażony w nawet do 64 GB szybkiej pamięci LPDDR5x6, umieszczony w eleganckiej 14-calowej obudowie z wąskimi ramkami, ThinkPad T14s 6. generacji emanuje profesjonalnym wyrafinowaniem. Użytkownicy doświadczą wyjątkowej współpracy opartej na wideo dzięki wygodnemu paskowi komunikacyjnemu zawierającemu kamerę FHD + IR MIPI z fizyczną migawką kamery zapewniającą prywatność. Technologia Wi-Fi 7 i opcjonalne funkcje 5G sub 66, zapewniają stałą łączność w dowolnym miejscu, a korzystanie z baterii 58 Wh sprawia, że można cieszyć się wielodniowym czasem pracy baterii2 przy użyciu bardziej energooszczędnego panelu wyświetlacza o niskim poborze mocy.

System Windows z procesorem Snapdragon dla przedsiębiorstw

Dzięki długotrwałej trójstronnej współpracy, firmy Lenovo, Qualcomm Technologies i Microsoft stworzyły obszerną listę ponad stu aplikacji dla przedsiębiorstw od niezależnych dostawców oprogramowania (ISV), zoptymalizowanych pod kątem natywnej funkcjonalności w systemie Windows z procesorem Snapdragon. Dzięki przyszłościowemu podejściu i skupieniu się na krytycznych obszarach, takich jak zarządzanie urządzeniami, kooperacja, produktywność i bezpieczeństwo chip-to-cloud, współpraca ta aktywnie działa z najnowocześniejszymi komercyjnymi firmami zajmującymi się oprogramowaniem o wartości dodanej, takimi jak DynamoAI, które wykorzystują technologię AI zaprojektowaną w celu zwiększenia wydajności i ochrony.4

Ciągłe zabezpieczanie urządzeń i danych organizacji oraz ochrona prywatności w erze sztucznej inteligencji ma kluczowe znaczenie. ThinkPad T14s 6. generacji pomaga zarządzać i minimalizować ryzyko w każdym punkcie końcowym dzięki solidnym funkcjom bezpieczeństwa ThinkShield i rozwiązaniom, które nadają priorytet ochronie bez uszczerbku dla wydajności. Na przykład partnerzy oprogramowania, tacy jak SentinelOne, umożliwiają przedsiębiorstwom zapewnienie solidnej, wielowarstwowej ochrony przed oprogramowaniem ransomware. Ponadto ThinkShield oferuje wykrywanie zagrożeń oparte na sztucznej inteligencji z zabezpieczonym procesem rozruchu, a samonaprawiające się oprogramowanie układowe zapewnia solidną podstawę dla ogólnego bezpieczeństwa systemu we współpracy z Qualcomm Secure Processing Unit z rozwiązaniem Microsoft Pluton.

Wykorzystując bogate doświadczenie Lenovo w dostarczaniu laptopów ThinkPad opartych na architekturze ARM do użytku korporacyjnego, ThinkPad T14s 6. generacji wyróżnia się szeregiem skalowalnych funkcji bezpieczeństwa, usług dostosowywania i wdrażania obsługiwanych przez Lenovo TruScale™. Umożliwia to administratorom IT strategiczne zarządzanie wdrażaniem urządzeń AI PC nowej generacji w całej flocie z precyzją i pewnością. Usługi te mają na celu ochronę poufnych informacji oraz zapewnienie elastyczności i kontroli niezbędnej do spełnienia określonych potrzeb biznesowych w przypadku wdrożeń na większą skalę.

Dostępność i ceny w regionie EMEA7

- Lenovo Yoga Slim 7x będzie dostępny od czerwca 2024 r., a jego cena początkowa wyniesie 1599 euro (z VAT).

- Lenovo ThinkPad T14s 6. generacji będzie dostępny od czerwca 2024 r. w Wielkiej Brytanii i Niemczech, a w pozostałej części regionu EMEA od sierpnia 2024 r., w przewidywanej cenie początkowej 1769 EUR (bez VAT).

Specyfikacje produktu

Lenovo Yoga Slim 7x (14”, 9)

Lenovo ThinkPad T14s 6. generacji

Wymiary i waga

(mm): 325 x 225.15 x as thin as 12.9mm

Już od 1.28kg

(mm):  313.6 x 219.4 x 16.9mm

Już od 1.24kg

Ekran

14.5” 3K (2944 x 1840) 90 Hz 16:10

PureSight OLED Touch, 1000 nits peak, Delta E<1, 100% sRGB, 100% P3, VESA Certified DisplayHDR™

True Black 600, Dolby Vision®,

TÜV Low Blue Light Certification

14” WUXGA 16:10 IPS, 400 nits, Low Power, 100% sRGB, EyeSafe

14” WUXGA 16:10 IPS, Touch, DBEF5, 400 nits, 45% NTSC6

14” 2.8K OLED, 400 nits, 100% DCI-P3, Dolby Vision, HDR True Black 500, EyeSafe6

Procesor

Qualcomm Snapdragon X Elite

Układ graficzny

Snapdragon X Elite Qualcomm Adreno™ GPU

Pamięć

Do 32 GB LPDDR5X 8448 MHz Dual Channel

Do 64 GB LPRRD5X 8533MT/s Dual Channel6

Pamięć masowa8

Do 1TB PCIe Gen 4 2242 M.28

System

Windows 11

Bateria

70WHr

58WHr

Kamera

FHD MIPI Webcam, IR Camera, Camera Shutter, Four Microphones

FHD + IR MIPI Camera with privacy shutter, always on Computer Vision HPD, Two Microphones

Porty

lenovo@publicismedia.com

Junior Account Manager, Publicis Media

bartosz.dul@publicismedia.com

Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jest firmą z listy Fortune Global 500 o obrotach sięgających 45 miliardów USD i światowym liderem technologicznym w dziedzinie inteligentnej transformacji dzięki infrastrukturze i urządzeniom zapewniającym klientom największe możliwości. Oferta łączących się z siecią urządzeń Lenovo należy do największych na świecie i obejmuje smartfony (Motorola), tablety, komputery PC (ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion) i stacje robocze, a także urządzenia AR/VR oraz rozwiązania dla inteligentnych domów i biur. Rozwiązania Lenovo dla centrów danych (ThinkSystem i ThinkAgile) zapewniają pojemność i moc obliczeniową systemom zmieniającym biznes oraz społeczeństwo. Lenovo inspiruje użytkowników do wykorzystania drzemiącego w nich potencjału różnorodności i budowania lepszej przyszłości dla wszystkich. Zachęcamy do obserwowania nas w serwisach LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram oraz odwiedzania naszej witryny internetowej https://www.lenovo.com/.

LENOVO jest znakiem towarowym Lenovo. Wszelkie pozostałe znaki towarowe stanowią własność odpowiednich podmiotów. ©2020, Lenovo Group Limited.

Account Manager, Publicis Media

lenovo@publicismedia.com