internet nauka/edukacja/szkolenia

Pierwsza przestrzeń edukacyjna poświęcona cyberbezpieczeństwu – Stacja Galaxy w Smart Kids Planet to nowe miejsce mądrej zabawy w Warszawie

Dla wszystkich rodziców, opiekunów i nauczycieli poszukujących inspirującego miejsca do spędzenia czasu z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym, Samsung i Smart Kids Planet przygotowali nową, ekscytującą atrakcję. W pierwszym w Polsce Centrum Mądrej Zabawy w warszawskiej Fabryce Norblina otwiera się przestrzeń Stacja Galaxy – miejsce, gdzie edukacja i technologia łączą się z zabawą. Na odwiedzających czeka aż 13 kosmicznie fajnych misji, związanych z tematem bezpieczeństwa w Internecie.

Samsung ponownie stawia na niestandardowe metody edukacji o bezpieczeństwie w sieci. Niedawno zainaugurował pierwszą grę edukacyjną stworzoną we współpracy z nauczycielami na platformie Roblox. Teraz z kolei przyszedł czas na otwarcie wyjątkowej przestrzeni edukacyjnej  Stacja Galaxy w Smart Kids Planet w Warszawie.

Strefa Stacja Galaxy to łącznie kilkanaście aktywacji i eksponatów, których celem jest cyfrowa edukacja zarówno dzieci, jak i rodziców, ze szczególnym akcentem na kwestie bezpieczeństwa w Internecie. Poprzez angażujące misje odwiedzający mają okazję przyswoić wiedzę z zakresu bezpiecznego korzystania z Internetu oraz odpowiedzialnego korzystania z urządzeń mobilnych czy urządzeń cyfrowych. Strefa została zaprojektowana z myślą o rozwijaniu kompetencji przyszłości, kreatywności, współpracy oraz nauce myślenia przyczynowo- skutkowego.  Na dzieci będzie czekać 13 misji, a towarzyszami w tej podróży będą bohaterowie Stacji Galaxy – Kapitan Knox oraz Netka i Weber. Wśród zadań są m.in. tworzenie silnych i bezpiecznych haseł, łapanie zagrożeń w Internecie, poznawanie NETykiety czy identyfikowanie fake newsów, a przy tworzeniu ich pomagali nauczyciele.

Naszą misją już od wielu lat jest przekazywanie wiedzy na temat bezpiecznego poruszania się w cyfrowym świecie. Dlatego chcieliśmy stworzyć niecodzienną przestrzeń, w której najmłodsi znajdą wiele ciekawych, interaktywnych i użytecznych atrakcji, poznają dobre nawyki korzystania ze smartfonu czy odkryją, w jaki sposób Internet może przydać się do nauki i zabawy. Strefa Stacja Galaxy będzie nowym, ekscytującym miejscem na mapie Warszawy zarówno dla dzieci jak i ich opiekunów, którzy chcieliby ciekawie spędzić czas, a przy okazji poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą korzystania z urządzeń mobilnych powiedziała Marta Trojanowska, liderka projektu i Senior Marketing Manager w Samsung Electronics Polska.

Strefa Galaxy powstała w Smart Kids Planet. Jest to Pierwsze w Polsce Centrum Mądrej Zabawy dla dzieci stworzone w duchu trendu „edutainment”, czyli edukacji poprzez rozrywkę. To innowacyjne oraz interaktywne miejsce dla dzieci do 10. roku życia. Strefy tworzące Centrum pomagają w rozwijaniu kompetencji przyszłości, zdolności kreatywnego myślenia, trenują percepcję, małą i dużą motorykę oraz uczą zdolności strategicznych. Dzieci poznają nowoczesne technologie i sposób funkcjonowania miejsc znanych z codziennego życia, jak np. sklepy.

Wszystkie atrakcje Stacji Galaxy powstały w zgodzie z ideą mądrej zabawy, na której opiera się cała koncepcja Smart Kids Planet. Wspólnie z firmą Samsung zaprojektowaliśmy i stworzyliśmy aż 13 unikalnych, interaktywnych, ale przede wszystkim edukacyjnych atrakcji dla dzieci w wieku 6-10 lat. Wszystkie te nowości nie tylko rozwijają kompetencje przyszłości związane z bezpiecznym poruszaniem się w sieci, ale dzięki swojej kosmicznej tematyce angażują najmłodszych w dobrą, wartościową zabawę – powiedział Adam Kowalczyk, pomysłodawca i współwłaściciel Smart Kids Planet.

Strefa Stacji Galaxy to już kolejna inicjatywa powstała w ramach programu „Stacja Galaxy. Bezpieczne miejsce w sieci”, który jest skierowany do dzieci w wieku 7-9 lat, ich rodziców, opiekunów, a także nauczycieli i szkół podstawowych. Celem programu jest kształtowanie odpowiedzialnej postawy dzieci i dorosłych w cyfrowym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania mobilnych urządzeń.

Do I edycji programu „Stacja Galaxy” zgłosiło się blisko 290 szkół  podstawowych z  całej Polski. W ramach Stacji Galaxy odbyły się już szkolenia dla nauczycieli przygotowujące do prowadzenia zajęć w klasach. Zajęcia odbywają się wg scenariuszy opracowanych w konsultacji z nauczycielami. Program uwzględnia też rolę rodziców włączając ich w aktywności związane z bezpieczeństwem i higieną cyfrową dzieci. Szkoły uczestniczące w programie będą mogły otrzymać certyfikat udziału w programie „Stacja Galaxy. Bezpieczne miejsce w sieci”. Dla najbardziej aktywnych placówek przewidziano nagrody rzeczowe w konkursie pod hasłem „Aktywna Stacja Galaxy”.

Strefa Stacji Galaxy jest alternatywną formą aktywności do zajęć prowadzonych w szkołach w całej Polsce. Strefę można odwiedzać w zależności od dostępności biletów codziennie w godzinach 9:00-20:00  w Smart Kids Planet w Fabryce Norblina, przy ul. Żelaznej 51/53 w Warszawie.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie tworzy i definiuje nowe standardy w świecie telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych (wearables), tabletów, urządzeń AGD, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników czy rozwiązań LED, a dzięki otwartej współpracy z partnerami pozwala doświadczać ekosystemu połączonych ze sobą urządzeń na aplikacji SmartThings. Więcej informacji można znaleźć na stronach: https://news.samsung.com/pl/ oraz http://news.samsung.com.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie