towary konsumpcyjne

Przeciwstaw się mrozowi z naszymi gorącymi i sycącymi propozycjami

10.02.2024 | Knorr

Zima to czas, który sprzyja szukaniu ciepłych ubrań, spędzania wieczorów pod kocem, ale także przygotowywaniu sycących potraw, by pokonać niskie temperatury. Wraz z jej nadejściem, nasze ciała pragną czegoś, co je rozgrzeje i zaspokoi. Z pomocą przychodzą nasze propozycje na dania, które przegonią nawet największe mrozy.

Sezonowe owoce i warzywa na przekór zimie

Zimą warto na stołach umieścić kolorowe akcenty w postaci sezonowych warzyw i owoców. Mimo że przyroda może zdawać się w tym okresie uśpiona, na sklepowych półkach i lokalnych targowiskach pojawiają się warzywa korzeniowe, takie jak marchewki, pietruszka czy buraki, które swoją wytrzymałością przypominają nam, że w naturze drzemie niezwykła siła. Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty, dodają do tego sezonu niezbędnych energii i witamin, przynosząc nutę świeżości na zimowy stół. Dzięki temu ten szczególny czas może stać się zaskakująco kolorowy, oferując paletę świeżych produktów, z których warto skorzystać.

Jak wykorzystać te sezonowe warzywa zimą? Co powiecie na wyśmienite rozgrzewające, nieco pikantne, ale na pewno bardzo sycące wegańskie chili sin carne? Przyrządzicie je jedynie w 30 minut, a potrawa swoim aromatem i smakiem przeniesie was do rozgrzanych meksykańskich miast.

Chili sin carne

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 400 g roślinnego mięsa mielonego
  • 1 łyżka Przyprawy Płatki Chilli z Wędzoną Papryką Knorr
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 3 papryki
  • 200 g pomidorów pelati
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z suchych łupin i podziel na piórka, paprykę dokładnie umyj, wysusz ręcznikiem, a następnie pokrój w niezbyt grube paski. Czosnek, kolendrę oraz chili drobno posiekaj. Fasolę z puszki odcedź na sicie z zalewy.
  2. Przygotuj głębszą patelnię. Na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju podsmaż czosnek, chili, cebulę oraz paprykę, uważając, by składniki się nie przypaliły, ponieważ wtedy potrawa nabierze nieprzyjemnie gorzkiego smaku.
  3. Gdy warzywa będą już lekko podsmażone dodaj roślinne mięso mielone, fasolę i posiekaną kolendrę. Całość dopraw przyprawą Knorr, solą i pieprzem. Danie smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  4. Na koniec dodaj pomidory pelati i passatę pomidorową. Chili sin carne duś bez przykrycia ok. 15 min na wolnym ogniu często mieszając, by poszczególne składniki nie przywarły do dna. Gotową potrawę podawaj z ryżem lub pieczywem.

Egzotyka na talerzu zimową porą

Często mroźne temperatury sprawiają, że marzymy o egzotycznych podróżach kulinarnych, które ożywią nasze podniebienia. Choć mróz może stukać nam do okien, to w kuchni możemy wyruszyć w fascynującą podróż po wszystkich smakach świata. Dzięki temu zima staje się okazją do odkrywania sycących i aromatycznych potraw z najróżniejszych zakątków globu. Przygotowywanie klasycznych dań z kuchni śródziemnomorskiej, pikantnych potraw azjatyckich czy rozgrzewających zup z kuchni Ameryki Południowej staje się inspirującym wyzwaniem, które pomaga przetrwać chłodniejsze dni. Dla wszystkich miłośników mięsa mamy propozycję idealną – curry z kurczaka, które świetnie sprawdzi się na spotkaniach z bliskimi i zaskoczy ciepłym indyjskim klimatem w środku zimy!

Curry z kurczaka

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Smażony Ryż po Chińsku Knorr
  • 3 pomidory
  • 2 białe cebule
  • 80 g zielonego groszku
  • 1 papryczka chili czerwona
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • Sok z 2 limonek
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta cynamonu
  • 100 ml jogurtu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  2. W dużym garnku podsmaż na oleju posiekany czosnek, chilli oraz cebulę. 
  3. Gdy warzywa się zrumienią dodaj curry, kmin, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmaż chwilę, żeby potrawa nabrała aromatu.
  4. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i sok z limonek, duś przez około 10 min, aż powstanie gęsty sos.
  5. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką bulionu. Wlej powstały płyn do pomidorów i całość duś przez około 15 min, aż sos zgęstnieje.
  6. Kurczaka pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć do sosu.
  7. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Następnie zalej go gęstym sosem z mięsem. Naczynie przykryj i piecz w 180°C przez 20 minut. Podawaj polane jogurtem.

Z zupą za pan brat, czyli sezon miłości do ciepłej jakości

Mroźne zimowe dni zostały wprost stworzone do jedzenia rozgrzewających zup, które stają się prawdziwym ukojeniem dla zmarzniętego ducha. To właśnie zupy przenoszą nas w czasie do domowego ciepła z dzieciństwa, ukojenia i przytulności. Czy to tradycyjna zupa pomidorowa, aromatyczna zupa krem z dyni czy rozgrzewający barszcz – każdy wybór przynosi ulgę i energetyzuje. Na walkę z mrozem polecamy najlepszego sprzymierzeńca w postaci niezwykle sycącej i aromatycznej zupy z soczewicą. Wystarczy tylko 45 minut, by cieszyć się ciepłem nawet w największej śnieżnej zawierusze!

Aromatyczna zupa z soczewicą

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 150 g wołowiny
  • 2 opakowania Francuskiej Zupy Cebulowej Rozkosze Podniebienia Knorr
  • 1,2 l wody
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kmin.
  2. Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.
  3. Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 min do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.

Rozgrzewające herbaty oraz kawy, czyli płynni sojusznicy w świecie mrozu

W czasie, gdy mróz otacza nas przy każdym wyjściu na zewnątrz, warto rozgrzać się nie tylko pysznym i sycącym jedzeniem, ale również najlepszymi napojami. Aromatyczne herbaty doskonale urozmaicają codzienne rytuały. Z każdym łykiem gorącej herbaty czujemy, jak rozgrzewa nas od środka, a różnorodność smaków – od delikatnych zielonych aż po intensywne czarne herbaty – pozwala znaleźć coś idealnego dla każdego. Kawa natomiast stanowi zastrzyk energii i głębię aromatu. Wieczorami polecamy czas spędzać z najbliższymi – grając w gry planszowe, które od dawna kurzyły się na półkach, czy rozmawiając lub słuchając wspólnie muzyki. Właśnie w tych momentach herbaty i kawy stają się nie tylko smacznymi napojami, ale prawdziwymi sprzymierzeńcami w walce z zimową aurą i umilają wspólnie spędzany czas.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie