media/marketing/reklama

Multiple Retargeting Strategy: optymalizacja kampanii remarketingowych poprzez współpracę z wieloma partnerami

03.01.2024 | RTB House

W dzisiejszym dynamicznym środowisku marketingowym, firmy poszukują innowacyjnych metod zwiększania efektywności swoich kampanii reklamowych. Jednym z najlepszych sposobów nawiązywania kontaktów z klientami i budowania relacji, które mają szanse sprzedażowe, jest retargeting. Istnieje wiele strategii, które mają na celu zwiększanie skuteczności tych reklam. Jedną z nich jest Multiple Retargeting Strategy, który opiera się na współpracy z więcej niż jednym dostawcą retargetingu. W jaki sposób ta zaawansowana metoda może pomóc osiągać lepsze wyniki?

Współpraca z zaufanym dostawcą retargetingu ma wiele korzyści. Zapewnia dogłębne zrozumienie oferowanych produktów, grupy docelowej, pozwala optymalizować kampanie w oparciu o wcześniejsze wyniki, testy czy budżety. Jedną z nowych, zaawansowanych metod optymalizacji kampanii jest także współpraca z kilkoma dostawcami. Pozwala ona na skoncentrowaniu się na różnych aspektach kampanii. Mimo że dane dostawców często są wspólne, różnorodność metodologii i podejść partnerów prowadzi do unikalnej personalizacji komunikacji z klientami. Dzięki wykorzystaniu zróżnicowanych algorytmów i zasobów różnych partnerów można osiągać lepsze wyniki.

Jakie korzyści można osiągnąć dzięki Multiple Retargeting Strategy?

Konkurencja i motywacja: Współpraca z wieloma partnerami stymuluje zdrową konkurencję, prowadzącą do osiągania lepszych wyników. To pozwala firmom wyznaczyć najlepszych graczy w różnych kanałach marketingowych, co z kolei napędza tworzenie innowacyjnych strategii.

Unikalna wiedza: Każdy dostawca ma swoje doświadczenia i wiedzę. Współpraca umożliwia korzystanie z różnorodnych perspektyw, co może skutkować bardziej zróżnicowanymi i skutecznymi strategiami targetowania.

Lepsza personalizacja: Współpraca z różnymi partnerami pozwala na wykorzystanie ich unikalnych możliwości targetowania i dostępu do danych. To z kolei umożliwia lepszą personalizację komunikatów i segmentację na podstawie preferencji i zachowań klientów.

Optymalizacja kampanii: Dzięki dostępowi do różnych danych, firmy mogą skutecznie identyfikować zarówno udane kampanie, jak i obszary wymagające poprawy. To prowadzi do stałej optymalizacji działań marketingowych.

Szerszy zasięg: Współpraca z wieloma partnerami daje dostęp do różnych platform, sieci i grup odbiorców, co zwiększa widoczność i szanse na dotarcie do różnych klientów.

Więcej konwersji: Współpraca z różnymi partnerami, dzięki ich różnorodnemu doświadczeniu i unikalnej wiedzy może prowadzić do zwiększenia kliknięć i konwersji, co przekłada się na efektywność kampanii.

Lepszy wskaźnik ROAS: Porównanie skuteczności różnych partnerów pozwala na strategiczne alokowanie budżetów, co może znacząco poprawić wskaźnik zwrotu z inwestycji.

Choć dla niektórych firm, strategia ta może okazać się korzystna, na rynku istnieje wiele mitów dotyczących tego podejścia. Omówimy je poniżej:

MIT: Nakładanie się reklam: Marketerzy obawiają się, że przy korzystaniu z kilku dostawców, reklamy mogą wyświetlać się tym samym użytkownikom. Ważne jest jednak ustalenie odpowiednich założeń. Reklamy są dopasowywane do użytkowników i ich szerszy zasięg w tym przypadku może zwiększać szansę na konwersję.

MIT: Zbyt częsta obecność reklam: Marketerzy obwiają się, że użytkownicy będą zbyt często widzieli ich reklamy. Poprzez kontrolowanie limitów wyświetleń i śledzenie kampanii można jednak efektywnie zarządzać częstotliwością reklam.

MIT: Większe koszty: Korzystanie z tej formy współpracy nie musi oznaczać wyższych kosztów. Można je skutecznie kontrolować poprzez określenie celów kampanii, budżetów i monitorowanie wydajności.

Czy warto przetestować to podejście?

Dane z raportu RTB House "2023 Guide to Multiple Retargeting Strategy" pokazują, że Multiple Retargeting Strategy stanowi innowacyjne i efektywne narzędzie, które pozwala firmom osiągać znaczące rezultaty w kampaniach reklamowych. Jest więc jednym z podejść do retargetingu, które warto rozważyć, myśląc o dalszej optymalizacji wskaźników zwrotu z inwestycji.

Autor artykułu:  Przemysław Wójcicki, Senior Business Development Manager RTB House

Marketing & PR Manager, RTB House

olga.antecka@rtbhouse.com

RTB House to globalna firma dostarczająca innowacyjne rozwiązania marketingowe dla największych marek z całego świata. Autorski mechanizm zakupu reklam, oparty w stu procentach o algorytmy Deep Learning, umożliwia reklamodawcom osiąganie znaczących wyników oraz realizację celów krótko-, średnio- i długoterminowych.

Spółka RTB House została założona w 2012 roku i posiada biura w ponad 30 lokalizacjach na całym świecie, m.in. w Nowym Jorku, Londynie, Tokio, Singapurze, São Paulo, Moskwie, Stambule, Dubaju i Warszawie. Zespół składa się z ponad 500 specjalistów i obsługuje ponad 2000 kampanii dla klientów w krajach Europy, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji, Pacyfiku oraz Ameryki Północnej i Południowej.

Od 2018 roku, po pomyślnym wdrożeniu technologii Deep Learning w 100 procentach algorytmów, RTB House uruchomiła dwa, niezależne od głównego działu R&D, zespoły koncentrujące się na rozwiązaniach z zakresu marketingu i technologii. AI Marketing Lab jest ukierunkowany na badania i rozwój w szeroko pojętym obszarze marketingu. Z kolei celem Creatives Lab jest rozwój kreacji, zwiększanie ich efektywności, jak również poszerzanie oferty w zakresie dostępnych formatów, jak np. kreacje dynamiczne czy wideo, precyzyjnie dopasowanych do potrzeb brandingowych klientów.

Więcej informacji na stronie www.rtbhouse.com.

Marketing & PR Manager, RTB House

olga.antecka@rtbhouse.com

Więcej informacji na stronie www.rtbhouse.com.