kultura/sztuka/rozrywka transport

Treści najczęściej oglądane i słuchane w powietrzu – podsumowanie Emirates ice 2023

15.12.2023 | Emirates

Warszawa, 15 grudnia 2023 r.: Zamykając intensywny rok podróży, największa międzynarodowa linia lotnicza na świecie ujawnia, co oglądali i czego słuchali klienci Emirates podróżujący do i z 140 destynacji na całym świecie.

Najczęściej oglądane filmy na platformie ice w 2023 roku

Klienci pragnący wysokiej jakości rozrywki mają niezwykle szeroki wybór dzięki usłudze Emirates ice. Oferuje ona ponad 6,500 kanałów z filmami na życzenie, programy telewizyjne, muzykę, podcasty, a nawet transmisje na żywo, by śledzić międzynarodowe wiadomości i wydarzenia sportowe. Spośród ponad 2,000 dostępnych filmów hollywoodzkich i międzynarodowych, do najczęściej oglądanych w 2023 roku należały: wizualnie imponujący film science fiction "Avatar: Istota Wody", komedia romantyczna "Bilet do raju" z Georgem Clooneyem i Julią Roberts oraz film akcji "Top Gun: Maverick". Długodystansowi pasażerowie na całym świecie sięgali także po serie filmowe, takie jak trylogia "Władca Pierścieni" oraz wszystkie cztery filmy z serii John Wick.

Po anglojęzycznych treściach najczęściej oglądanymi międzynarodowymi filmami były dwa bollywoodzkie filmy akcji: "Vikram Vedha" i "Bholaa", francuski thriller " The Sitting Duck", koreańska drama "Powrót do Seulu" oraz zwycięzca Złotej Palmy w Cannes 2023 "Anatomia upadku" z Francji. Widzowie mówiący po arabsku zainteresowali się emirackim filmem "Khorfakkan", przedstawiającym inwazję miasta w XVI wieku.

Dzieci, a może także dorośli z duszą dziecka, w 2023 roku najczęściej wybierali takie tytuły jak "Kot w butach: ostatnie życzenie", "Tom i Jerry na Dzikim Zachodzie", "Teen Titans Go! & DC Superhero Girls" oraz "Super Mario Bros. Film".

Najczęściej oglądane seriale i programy telewizyjne w 2023 roku

Podczas długich lotów klienci linii Emirates pochłaniali całe serie filmowe. Najpopularniejsze były seriale: "Sukcesja" HBO Max oraz oba sezony "Białego Lotosa". Wśród komedii klienci Emirates najchętniej sięgali po ukochane sitcomy – "Przyjaciele", "Brooklyn 9-9" i "Teoria wielkiego podrywu” wielu podróżnych wybierało dwie historyczne dramy: "The English" i "Women of the Movement", a także pełną napięcia dramę "Your Honor" z udziałem Bryana Cranstona.

Najpopularniejsze programy telewizyjne w sekcji dzieci i młodzieży obejmowały "Schooled!" – sitcom osadzony w latach 90. oraz "SpongeBob Kanciastoporty”. Młodsze dzieci śledziły przygody australijskiego Bluey, Hey Duggee oraz Supertato z Wielkiej Brytanii.

Na żywo na kanałach telewizyjnych Emirates ice (Sport 24, BBC World News, CNN i Sky News Arabia), klienci śledzili wydarzenia sportowe i społeczne, takie jak Koronacja Króla Karola III i Królowej Kamili, wyścigi F1, Super Bowl NFL, angielska Premier League, Augusta Masters, Mistrzostwa Świata ICC Cricket 2023, Mistrzostwa Świata Rugby 2023, Wimbledon, DP World Tour oraz US Open Tennis. Najbardziej oglądanym wydarzeniem sportowym na żywo na kanałach Emirates w 2023 roku były Mistrzostwa Świata ICC Cricket 2023.

Muzyczne gusta klientów linii Emirates w 2023 roku

Z biblioteki obejmującej ponad 3,000 albumów, ponad 500 wyselekcjonowanych playlist, ponad
40,000 utworów i ponad 4,000 godzin muzyki i podcastów, klienci linii Emirates pokazali swoje gusta muzyczne. Jednym z najbardziej popularnych albumów na pokładzie okazała się muzyka kameralna Mozarta. W pierwszej trójce znalazł się również album Eda Sheerana "Subtract", a najwyższe miejsce zdobyła Taylor Swift z albumem "Midnights". Dzieci nie mogły się nacieszyć Junior Music na platformie ice, gdzie Cocomelon, Bluey, Kidzbop i ścieżka dźwiękowa z Encanto zajmowały czołowe miejsca. Najpopularniejsze playlisty na pokładzie lotów Emirates obejmowały listę przebojów Arijita Singha, "Timeless Pop Anthems" zespołu ABBA oraz "Best of Fairuz and Khaleeji Classics". Najpopularniejszymi regionami muzycznymi dostępnymi dla klientów były Indie, Korea i Afryka, a najczęściej słuchanymi artystami Jimin z Korei, Burna Boy z Nigerii i SB19 z Filipin. Niektórzy melomani sięgali po playlisty "Rain, Sleep & Nature Sounds" relaksując się na wysokości 40,000 stóp.

Programy związane ze szczęściem i dobrym samopoczuciem

Dostosowując się do każdego nastroju i osobowości, Emirates ice oferuje także treści wellbeing, które cieszą się dużą popularnością wśród pasażerów. Serie relaksacyjne z natury zapraszają widzów na kojące, majestatyczne podróże do naturalnych rajów, a różnorodne filmy dokumentalne ukazują sposoby na pełne, satysfakcjonujące życie. Klienci linii Emirates w 2023 roku zachwycali się serialem "Living Wild: How to Change Your Life", w którym Sophie Morgan wyrusza w podróż po Wielkiej Brytanii, spotykając ludzi zjednoczonych pragnieniem budowania nowych życiowych ścieżek wokół rzeczy, które kochają. Również popularne okazało się "Storytelling with Gian Power: What’s your life story?", gdzie założyciel TLC Lions, Gian Power, zagłębia się w potężny świat opowiadania historii i doradza widzom, jak ich osobiste doświadczenia mogą stać się ich największą siłą.

Zakończenie 2023 roku na wysokim poziomie

Emirates kończy 2023 rok poprzez dodanie największych hitów na platformę ice. Wylatujący na sezon świąteczny, i nie tylko, mogą cieszyć się filmem "Barbie", który był najbardziej dochodową fantasy-komediową produkcją. Jest on dostępny w językach francuskim, niemieckim, włoskim, portugalskim (brazylijskim), japońskim, rosyjskim, arabskim i chińskim oraz z opcjami "Zamkniętych Napisów" (CC) i "Opisu Dźwięku" (AD), dla osób niewidomych, dzięki narracji opisującej to, co dzieje się na ekranie. Emirates oferuje aż do 130 filmów z AD i ponad 250 z CC.

Miłośnicy filmów akcji mogą obejrzeć "Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One", trzymający w napięciu thriller częściowo nakręcony w ZEA, dostępny na platformie ice w 8 językach lub "The Equalizer 3" z udziałem Denzela Washingtona.
Entuzjaści adrenaliny będą mieli przyjemność z oglądania "Gran Turismo", opartego na prawdziwej historii kierowcy wyścigowego Janna Mardenborougha, sukcesywnego gracza, który staje się prawdziwym kierowcą wyścigowym. Platforma ice oferuje również ekskluzywny wywiad z Jannem Mardenboroughem, opowiadający o procesie tworzenia filmu, dostępny w podcastie Emirates World.

Światowa rozrywka najwyższej klasy na platformie ice w 2024 roku

Oczekując na 2024 rok, podróżujący z Emirates mogą się spodziewać wielu ekscytujących nowości na platformie ice. Pasażerowie nadchodzącej floty 50 samolotów A350, będą mieli zapewnione nowe doznania, począwszy od ekskluzywnych partnerstw z dostawcami treści, aż po nowe systemy rozrywki pokładowej nowej generacji, oferujące niezapomniane, kinowe i spersonalizowane doświadczenia. W styczniu klienci będą mieli okazję obejrzeć "Niezniszczalni 4" oraz zestaw wszystkich 4 filmów "Twórca" – wizualnie imponujące sci-fi od reżysera "Rogue One" oraz przebojowy film dla dzieci " Psi Patrol: Wielki film". W lutym platforma ice zaoferuje między innymi nagradzany film "Oppenheimer" Christophera Nolana oraz biograficzny dramat "Priscilla" Sofii Coppoli opowiadający historię żony Elvisa Presleya.

Dowiedz się, co jest dostępne na platformie ice.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Linie lotnicze Emirates, obsługujące pasażerów międzynarodowych, rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.

Ze swojego globalnego węzła w Dubaju linie Emirates obsługują pasażerów na sześciu kontynentach, świadcząc wysokiej jakości usługi transportu lotniczego, które wspomagają rozwój turystyki i wymiany handlowej. Linia zdobyła uznanie pasażerów za wiodące w branży usługi na ziemi i w powietrzu, świadczone przez pełnych pasji pracowników reprezentujących ponad 160 narodowości.

Linie Emirates dysponują największą na świecie flotą szerokokadłubowych samolotów Boeing 777 i Airbus A380, oferując przestronne kabiny i wyjątkowe usługi na pokładzie, takie jak podniebny salonik pokładowy i prysznic Shower Spa na pokładach samolotów A380 oraz system rozrywki pokładowej ice dostępny na wszystkich fotelach, który 17 lat z rzędu zajmuje czołowe miejsca w rankingu "best in sky". Emirates angażują się w działalność proekologiczną i skupiają się na trzech obszarach: ograniczeniu emisji, odpowiedzialnej konsumpcji oraz ochronie dzikiej przyrody i siedlisk.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.