media/marketing/reklama

„Do Rzeczy” nr 48: Rozprawa z kompleksem Polski wobec Zachodu

Rozmowa z profesorem Andrzejem Nowakiem o jego najnowszym tomie  książki „Dzieje Polski”

Na łamach „Do Rzeczy” również:

– Komisja Europejska zdecydowała odblokować Polsce fundusze z KPO. Dla stronników nowej władzy to triumf, dla poprzedniej – dowód fałszywości i nikczemności gry prowadzonej przeciwko niej przez Brukselę i Berlin. W istocie to tylko kolejny przykład, że „Polak i przed szkodą, i po szkodzie głupi” – pisze Rafał A. Ziemkiewicz w tekście „Jak stracić cnotę za własnego rubla”.

Piotr Semka o nowej wizji relacji na linii Berlin –Warszawa.

– PiS musi wymyślić się na nowo – analizuje Jan Krzysztof Ardanowski, były minister rolnictwa w rozmowie z Ryszardem Gromadzkim.

- Światowa Organizacja Zdrowia próbuje przeforsować regulacje, które odbiorą państwom członkowskim możliwość podejmowania  własnych decyzji dotyczących zdrowia obywateli – ostrzega Mariusz Jagóra w tekście „Czy WHO zagraża naszej suwerenności?”.

- Konflikt na Ukrainie coraz bardziej przypomina wojnę pozycyjną z czasów  pierwszej wojny światowej. Żadna ze stron nie jest dziś w stanie wygrać. A przez to przegrywają obie. Więcej traci jednak obrońca niż agresor – Maciej  Pieczyński podsumowuje stan wojny na Ukrainie w tekście „Wojna pozycyjna”.

Łukasz Zboralski w tekście „Żegnaj, metropolio?” analizuje najnowszy raport Instytutu Pokolenia, który wskazuje na zmianę w migracji wewnątrz Polski. Czy to szansa dla małych miasteczek?

Piotr Gociek recenzuje najnowszy film Ridleya Scotta „Napoleon”.

Nowy numer „Do Rzeczy” w sprzedaży od poniedziałku, 27 listopada 2023 r. Można go też czytać w aplikacji Kiosk Google Play (Google Newsstand), która umożliwia między innymi dodawanie własnych notatek do tekstów. Tygodnik „Do Rzeczy” jest również dostępny w wersji cyfrowej u dystrybutorów prasy elektronicznej, m.in. w Nexto, e-Kiosk oraz w aplikacji WPROST KIOSK odpowiednio dla systemu Android i systemu iOS.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl