wydarzenia zdrowie

Rak prostaty – wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne

03.11.2023 | Puls Medycyny

Zapraszamy na debatę pod tytułem “ Rak prostaty – wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne”, która odbędzie się 8 listopada 2023 roku o godz. 14:00 w Centrum prasowym PAP przy ul. Brackiej 6/8.

Listopad jest miesiącem świadomości męskich nowotworów. Z tej okazji redakcja „Pulsu Medycyny” organizuje debatę pt. “ Rak prostaty – wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne”. Podczas dyskusji eksperci wyjaśnią m.in. jakie jest znaczenie badania stężenia PSA w wykrywaniu raka prostaty i dlaczego mężczyźni z tym nowotworem powinni zostać objęci diagnostyką molekularną. Specjaliści odpowiedzą także na pytanie, kiedy pacjent z rakiem prostaty wymaga leczenia, a kiedy jedynie obserwacji oraz jakie opcje terapeutyczne są dostępne dla chorych z zaawansowanym rakiem stercza.

Zaproszeni eksperci:

• Prof. dr hab. n. med. Jakub Dobruch, FEBU, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Urologicznego, kierownik Kliniki Urologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie
  • Anna Kupiecka, prezes Fundacji OnkoCafe - Razem Lepiej
  • Mateusz Oczkowski, zastępca dyrektora w Departamencie Polityki Lekowej i Farmacji Ministerstwa Zdrowia
  • Dr hab. n. med. Roman Sosnowski, prof. Inst., FEBU, kierownik Kliniki Urologii i Onkologii Urologicznej, Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSWiA z Warmińsko - Mazurskim Centrum Onkologii w Olsztynie
  • Dr hab. n. med. Piotr Wojcieszek, przewodniczący Zarządu Polskiego Towarzystwa Brachyterapii, kierownik Zakładu Brachyterapii Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Państwowego Instytutu Badawczego, Oddział Gliwice
  • Dr n. med. Łukasz Zapała, Klinika Urologii Ogólnej, Onkologicznej i Czynnościowej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Dr hab. n. med. Jakub Żołnierek, Klinika Nowotworów Układu Moczowego Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie

Serdecznie zapraszamy do Centrum Prasowego PAP i wysłuchania debaty ekspertów. Spotkanie będzie doskonałą okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń między specjalistami.

Debatę poprowadzi red. Monika Majewska

Więcej informacji

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01