transport energetyka

Z Wrocławia do Ostrołęki jedzie koleją 435-tonowy element elektrowni

25.10.2023 | Grupa ENERGA

Pod koniec października do Ostrołęki dotrze kolejny element turbozespołu budowanej elektrowni gazowo-parowej. Tym razem jest to stojan generatora, który w połowie miesiąca wyruszył z fabryki GE we Wrocławiu. Urządzenie waży 435 ton, czyli tyle ile popularny Jumbo Jet, czyli Boeinga 747.

Stojan generatora to kolejne urządzenie, które zostało wyprodukowane w Polsce. Do tej pory na plac budowy CCGT Ostrołęka zostały dostarczone z Elbląga części turbiny parowej oraz z Opola skraplacz turbiny parowej.

Realizacja budowy elektrowni gazowo-parowej w Ostrołęce przebiega zgodnie z harmonogramem – zaawansowanie realizacji wszystkich prac (projektowania, zakupów i dostaw oraz budowy) na koniec września wyniosło blisko 52 procent.

Tak ciężkie urządzenie wymaga odpowiedniej logistyki. Do tego rodzaju dostaw najbardziej dogodny, a przy tym sprawdzony, jest transport kolejowy. Mierzący ponad 12 metrów długości stojan generatora swoją podróż do Ostrołęki odbywa zawieszony pomiędzy platformami 32-osiowego wagonu transportowego na specjalnych żurawiach. Cały zestaw transportowy (stojan i platformy) ma ok. 62 metry długości. Z uwagi na gabaryty i wagę przewożonego urządzenia prędkość na trasie nie może przekraczać 20 km/h.

Dodatkowo prowadzony jest bieżący monitoring istotnych parametrów, m.in. drgań, wilgotności oraz temperatury – wszystko po to, aby niemal 900-kilometrowa podróż odbyła się w optymalnych i bezpiecznych warunkach. Cały przejazd z wrocławskiej fabryki GE Power na bocznicę w Ostrołęce to kilkanaście dni.

Czym jest stojan generatora?

Generator stanowił będzie część turbozespołu, a więc serca elektrowni w Ostrołęce. Napędzany będzie w układzie jednowałowym dwiema turbinami, gazową i parową. Jego zadaniem jest przetwarzanie energii mechanicznej wytwarzanej przez obracające się turbiny na energię elektryczną.

Generator zbudowany jest z dwóch części – wewnętrznego wirnika oraz nieruchomego zewnętrznego stojana, który pełni kluczową rolę w całym urządzeniu. To w jego uzwojeniu elektrycznym powstanie prąd elektryczny przekazywany następnie do transformatora.

Stojan generatora to kolejne urządzenie, a zarazem część turbozespołu elektrowni, która została wyprodukowana w polskich fabrykach. Do tej pory na plac budowy CCGT Ostrołęka zostały dostarczone z Elbląga części turbiny parowej oraz skraplacz turbiny parowej, który powstał w Opolu. Wirnik generatora przyjedzie natomiast ze szwajcarskiej fabryki GE.

Zaawansowana inwestycja

Zagwarantowane jest także finansowanie projektu, ponieważ pod koniec czerwca br. spółka prowadząca inwestycję – CCGT Ostrołęka należąca do Grupy ORLEN – podpisała umowę o zewnętrzne finansowanie kredytowe w formule project finance z konsorcjum składającym się z polskich i międzynarodowych instytucji finansowych.

Blok energetyczny w Ostrołęce to jedno z kluczowych przedsięwzięć Grupy ORLEN w zakresie budowy niskoemisyjnych źródeł bilansujących KSE. Nowa jednostka będzie wspierać stabilność dostaw energii elektrycznej podczas trwającej transformacji energetycznej Polski.

Inwestycja w blok gazowo-parowy w Ostrołęce będzie wspierać zarówno cele dekarbonizacyjne Polski, jak też samej Grupy ORLEN. Koncern w swoim segmencie energetycznym dąży do redukcji emisji dwutlenku węgla o 40 proc. na każdej MWh (megawatogodzinie) do 2030 roku oraz do osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 roku.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Energi z Grupy ORLEN znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

ORLEN SA jest również liczącym się graczem na rynku energii w Polsce, dysponującym mocami na poziomie 3,3 GWe, z czego 1,38 GWe zainstalowane jest w aktywach wytwórczych Energi. W obszarze wydobycia Koncern dysponuje własną bazą zasobów ropy i gazu (2P), które na koniec 2021 roku wyniosły 171,46 mln boe. ORLEN SA jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, w lipcu tego samego roku otrzymał od Komisji Europejskiej warunkową zgodę na przejęcie Grupy LOTOS oraz zainicjował proces przejęcia kapitałowego PGNiG.

40 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 195 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem ok. 1/4 powierzchni kraju. W pierwszym kwartale 2023 roku Energa dostarczyła do odbiorców 5,8 TWh energii elektrycznej.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl