nauka/edukacja/szkolenia

Nowoczesna klasopracownia od TAURONA w Mysłowicach

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5 im. Gustawa Morcinka w Mysłowicach rozpoczęli naukę w nowej, multimedialnej klasopracowni stworzonej dzięki wsparciu TAURONA. Sala edukacyjna do nauki przedmiotów ścisłych powstała w ramach projektu „Zielone Laboratoria TAURONA”.

- „Zielone Laboratoria TAURONA” to program, którego celem jest zapewnienie uczniom i nauczycielom lepszego dostępu do nowoczesnych materiałów i pomocy dydaktycznych. Dzięki projektowi, TAURON wprowadza nowe technologie i wdraża praktyczną naukę do szkół oraz daje uczniom przestrzeń do eksperymentowania, testowania, a nawet popełniania błędów, dzięki czemu z większą ciekawością odkrywają świat i zdobywają wiedzę - wyjaśnia Artur Warzocha, wiceprezes zarządu TAURON Polska Energia

Szkoła w Mysłowicach to kolejna placówka edukacyjna, która otrzymała 100 tysięcy złotych na kompleksowe odnowienie klasopracowni do nauki przedmiotów ścisłych oraz zakup pomocy dydaktycznych. Dzięki wsparciu TAURONA do pracowni zostały zakupione m.in.: laptopy, monitor interaktywny, drukarka, dzwony planetarne, teleskopy, najnowszej generacji mikroskopy, modele organów ludzkich oraz innych organizmów czy odczynniki chemiczne.

- Udział i działania w ramach projektu „Zielone Laboratoria TAURONA” pozwoliły spełnić nasze marzenie o posiadaniu nowoczesnej, dobrze wyposażonej klasopracowni i wyjść ponad wymiar zwykłej edukacji. Zakupiliśmy nowoczesne pomoce dydaktyczne nie tylko do biologii, chemii czy fizyki ale też do matematyki, informatyki oraz muzyki. Dbając o założenia edukacji włączającej i zdrowie uczniów doposażyliśmy szkołę w dzwony rurowe oraz poduszki rehabilitacyjne zapewniające komfort dla kręgosłupa podczas siedzenia w czasie zajęć - wyjaśnia Anna Wurzel-Gąsior, dyrektor SP nr 5 w Mysłowicach.

„Zielone Laboratoria TAURONA” to autorski projekt koncernu energetycznego. Celem programu jest zachęcanie do nauki i rozwoju oraz danie szansy uczniom na stworzenie swojej wymarzonej sali lekcyjnej.

TAURON wspomaga dzieci i młodzież w zakresie dostępu do nauki, wiedzy i nowoczesnych technologii. Dzięki posiadaniu nowych, innowacyjnych i przyjaznych do nauki przestrzeni uczniowie są bardziej zmotywowani do pogłębiania wiedzy. W tegorocznej, drugiej edycji projektu wzięło udział 238 szkół – 193 szkoły podstawowe i 45 szkół średnich w tym: 100 z woj. śląskiego, 69 z woj. małopolskiego, 40 z woj. dolnośląskiego i 29 z woj. opolskiego. Oprócz szkoły w Mysłowicach, wyróżnione zostały także:

• Szkoła Podstawowa nr 4 im. T. Kościuszki w Czerwionce-Leszczynie,
  • Szkoła Podstawowa im. Świętej Jadwigi Królowej w Chojniku,
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rudziczce.
Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch