środowisko naturalne/ekologia

Sprostowanie informacji nt. udziału WWF Polska w konsultacjach publicznych projektu ustawy o rewitalizacji rzeki Odry

28.06.2023 | WWF Polska

Na początku maja (9 maja br.) zwróciliśmy się do posłów, senatorów i członków Rządu z apelem o konsultacje publiczne projektu ustawy o rewitalizacji rzeki Odry. W odpowiedzi na nasz apel, 13 czerwca br. otrzymaliśmy pismo z Ministerstwa Infrastruktury z odpowiedzią sugerującą pośrednio, że Fundacja WWF Polska konsultowała projekt ustawy.

Stanowczo sprzeciwiamy się takiej tezie i podkreślamy, że Fundacja WWF Polska nigdy nie otrzymała projektu ustawy o rewitalizacji rzeki Odry do konsultacji. Nasze stanowisko odnośnie specustawy odrzańskiej pojawiło się dopiero wtedy, gdy oficjalny dokument został opublikowany na stronach Sejmu. Dokonanie uproszczenia, polegającego na założeniu, że jeśli ekspert reprezentujący określoną organizację czy instytucję jest członkiem Państwowej Rady Gospodarki Wodnej, to przesłanie projektu ustawy do Państwowej Rady Gospodarki Wodnej można uznać za oficjalne konsultacje z organizacją czy instytucją, którą ten ekspert reprezentuje jest bezpodstawne. Taki sposób myślenia doprowadziłby do wniosku, że w takim razie stanowisko PRGW jest jednocześnie stanowiskiem wszystkich organizacji i instytucji, których reprezentanci zasiadają w PRGW, co jest oczywistą nieprawdą.

Odpowiedź Fundacji WWF Polska do Ministerstwa Infrastruktury w załączniku PDF.

Rzeczniczka Prasowa, Fundacja WWF Polska

aveljkovic@wwf.pl

WWF jest niezależną organizacją ochrony środowiska wspieraną przez ponad 35 milionów ludzi, której globalna sieć jest aktywna w niemal 100 krajach. Naszą misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego naszej planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z przyrodą poprzez ochronę światowej różnorodności biologicznej, zrównoważone wykorzystanie zasobów odnawialnych oraz ograniczenie zanieczyszczenia i marnotrawstwa. Na stronie media.wwf.pl znajdziesz najnowsze informacje i materiały dla mediów.

Rzeczniczka Prasowa, Fundacja WWF Polska

aveljkovic@wwf.pl