zdrowie nauka/edukacja/szkolenia

Rozstrzygnięcie konkursu „Nagroda Naukowa” – poznaliśmy zwycięzcę

06.06.2023 | AstraZeneca

Na początku czerwca wyłoniona została laureatka pierwszej edycji konkursu organizowanego przez Porozumienie Akademickich Centrów Transferu Technologii i AstraZeneca. Zwyciężczyni pojedzie na 10-miesięczny staż badawczy do the Institute of Cancer Research w Londynie.

Mgr Zofia Łapińska z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, reprezentująca Katedrę i Zakład Biologii Molekularnej i Komórkowej, wygrała pierwszą edycję konkursu „Nagroda Naukowa”. Łapińska w 2020 r. uzyskała tytuł magistra biotechnologii w ramach specjalizacji biologia molekularna na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Od października 2020 roku jest doktorantką na tej uczelni, a głównym obszarem jej naukowych zainteresowań jest analiza efektywności innowacyjnej metody jaką jest elektroporacja z jonami wapnia jako opcji leczenia raka jajnika oraz wpływu 17β-estradiolu na proces terapeutyczny. Badaczka weźmie udział w innowacyjnym, onkologicznym projekcie badawczym w londyńskim instytucie.

Wybór zwycięzcy nie był łatwy, a konkurencja między finalistami wyrównana, co nas bardzo cieszy – powiedział dr Robert Dwiliński z Porozumienia Akademickich Centrów Transferu Technologii (PACTT). Ten staż to fantastyczna szansa dla młodych badaczy, którzy po powrocie będą mogli podzielić się wiedzą i doświadczeniem ze swoimi kolegami w Polsce.

The Institute of Cancer Research (ICR) w Londynie powstał w 1911 r. i jest jednym z najważniejszych ośrodków zajmujących się badaniami nad nowotworami. W ponad stuletnim dorobku Instytutu znajdują się przełomowe odkrycia w zakresie biologii nowotworów oraz opracowywaniu zaawansowanych terapii, które mają wpływ na pacjentów na całym świecie.

Niezwykle cieszę się, że miałem możliwość uczestniczenia w tym projekcie po stronie AstraZeneca. Współpraca ze środowiskiem naukowym i wspieranie polskich badaczy to dla nas absolutny priorytet.  Serdecznie gratulujemy pani Zofii Łapińskiej i będziemy z ciekawością obserwować jej dalszy rozwój zawodowy – podkreśla dr Rafał Lolo, Senior Director, Precision Medicine Lead, Oncology R&D w AstraZeneca Pharma Poland.

W ramach stażu zwyciężczyni konkursu będzie, wraz z zespołem badawczym prof. Wojciecha Niedźwiedzia, uczestniczyć w prestiżowym projekcie z zakresu stabilności genomu i naprawy DNA. Pobyt w Londynie jest realizowany w ramach programu Nagroda Naukowa, którego organizatorem jest AstraZeneca Pharma Poland wraz z Porozumieniem Akademickich Centrów Transferu Technologii.

O AstraZeneca Pharma Poland:

AstraZeneca to innowacyjna firma biofarmaceutyczna o korzeniach brytyjsko-szwedzkich, znajdująca się w czołówce największych i najbardziej innowacyjnych firm tego sektora na świecie. Z myślą o pacjentach w AstraZeneca opracowywane są i wytwarzane nowoczesne leki pomagające zwalczać choroby, które stanowią największe wyzwania współczesnej medycyny.

W Polsce AstraZeneca zatrudnia ponad 3 000 osób, z czego ponad 1 700 osób zajmuje się kluczowymi procesami badawczo-rozwojowymi w skali światowej. Od 2020 roku AstraZeneca posiada status Centrum Badawczo-Rozwojowego nadawany przez Ministra Rozwoju, potwierdzając tym samym rolę lidera w polskim ekosystemie innowacji.

O PACTT:

Porozumienie Akademickich Centrów Transferu Technologii (PACTT) jest dobrowolnym zrzeszeniem przedstawicieli z jednostek odpowiedzialnych za zarządzanie i komercjalizację własności intelektualnej polskich uczelni i instytutów badawczych Porozumienie ma charakter ogólnopolski, obecnie liczy ponad 80 członków, a jego szeregi sukcesywnie zasilają nowe jednostki.

Cele PACTT to między innymi integracja środowiska zawodowego zajmującego się transferem wiedzy i technologii w warunkach akademickich, wymiana wiedzy, doświadczeń, standardów działania i dobrych praktyk, rozwój kompetencji zawodowych pracowników centrów transferu technologii oraz współpraca w zakresie komercjalizacji wyników badań naukowych.

O AstraZeneca Pharma Poland:

O PACTT: