środowisko naturalne/ekologia sprawy społeczne

Wolontariusze Generali Polska przyłączyli się do Operacji Czysta Rzeka

24.04.2023 | Grupa Generali

22 kwietnia, z okazji Światowego Dnia Ziemi, wolontariusze Generali Polska wzięli udział w akcji sprzątania Wisły. Wydarzenie było częścią piątej edycji Operacji Czysta Rzeka, największej akcji społecznego sprzątania rzek w Polsce.

W wielkim sprzątaniu nad Wisłą wzięło udział ponad 400 osób, które zebrały zebrało prawie 10 ton śmieci po prawym i lewym brzegu rzeki. Swój wkład miał również zespół Generali Polska. 25 wolontariuszy sprzątało Praską Plażę Miejską.

Światowy Dzień Ziemi to świetny pretekst do przypomnienia jak ważne jest dbanie o środowisko naturalne. Zgodnie ze strategią Generali chcemy wywierać pozytywny wpływ, oraz inspirować naszych interesariuszy do odpowiedzialnego zachowania, dlatego tak istotny jest dla nas edukacyjny walor akcji Operacja Czysta Rzeka – podkreśla Justyna Szafraniec, Dyrektor ds. PR w Generali Polska.

Generali Polska zostało oficjalnym ubezpieczycielem akcji i podczas tegorocznej edycji Operacji Czysta Rzeka dba o ubezpieczenie NNW uczestników społecznego sprzątania rzek. Polisa zapewnia nie tylko odszkodowanie w razie nieszczęśliwego wypadku, ale również pokrywa koszty zakupu przedmiotów ortopedycznych i rehabilitacji.

Sprzątanie Wisły, było jedną z akcji zorganizowanych w miniony weekend z okazji Światowego Dnia Ziemi w ramach Operacji Czysta Rzeka. W całej Polsce odbyło się 176 akcji, w których sprzątało ponad 5000 osób.

Operacja Czysta Rzeka to największa skoordynowana akcja społecznego sprzątania rzek w Polsce, która działa od 2019 roku. Z roku na rok akcja poszerza zasięg i gromadzi coraz więcej zaangażowanych osób. W ubiegłym roku chętnych do sprzątania było już ponad 8600, a zebranych odpadów 230 ton. W tym roku do akcji przystąpiła rekordowa liczba wolontariuszy – dotychczas prawie 18 tys. osób.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com