środowisko naturalne/ekologia

Spotkanie z unijnym Komisarzem ds. Środowiska

21.04.2023 | WWF Polska

W piątek, nad Odrą we Wrocławiu, polskie organizacje pozarządowe zajmujące się ochroną rzek spotkały się z Komisarzem ds. Środowiska Virginijusem Sinkevičiusem.

Na zaproszenie Komisarza WWF Polska, Clientearth, Eko Unia, Frank Bold, Fundacja EkoRozwoju, Greenmind, OTOP, Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy oraz Polska Zielona Sieć wspólnie dyskutowały na temat kwestii ochrony polskich rzek. Dyskusja skoncentrowana była przede wszystkim wokół Odry.

Sytuacja na Odrze jest drastycznym dowodem na to, że system pilnie wymaga znacznego usprawnienia. Dlatego na spotkaniu organizacje przedstawiły to, co w systemie zarządzania i monitoringu rzek w Polsce nie działa oraz co należy zmienić – zarówno w sferze prawnej, jak i praktycznej. Gruntowne zmiany są potrzebne na każdym poziomie – od centralnego po sytuacje w terenie. Prawo, które powinno chronić rzeki przed zanieczyszczeniami ma takie luki, że tak naprawdę nie wiemy co i kiedy jest zrzucane do rzek – i skutkiem jest właśnie katastrofa na Odrze.

Dyskutowano także na temat problemu zrzutów pokopalnianych, które wpływają na nadmierne zasolenie rzek. Raport rządowy wskazuje, że ponad 70 % zrzutów soli do dorzecza Odry pochodzi z kopalń. Mimo tych zatrważających danych oraz uprzywilejowanego statusu wód kopalnianych, nadal nie widzimy żadnych zaplanowanych działań, aby uregulować tą sytuację.

Organizacje pozarządowe przedstawiły Komisarzowi Sinkevičiusowi również temat budowy stopnia wodnego na Wiśle w Siarzewie oraz drogi wodnej E-40.

specjalistka ds. komunikacji, WWF Polska

epaluszkiewicz@wwf.pl

WWF jest niezależną organizacją ochrony środowiska wspieraną przez ponad 35 milionów ludzi, której globalna sieć jest aktywna w niemal 100 krajach. Naszą misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego naszej planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z przyrodą poprzez ochronę światowej różnorodności biologicznej, zrównoważone wykorzystanie zasobów odnawialnych oraz ograniczenie zanieczyszczenia i marnotrawstwa. Na stronie media.wwf.pl znajdziesz najnowsze informacje i materiały dla mediów.

specjalistka ds. komunikacji, WWF Polska

epaluszkiewicz@wwf.pl