towary konsumpcyjne transport

dnata Air Dispatch świętuje sporządzenie swojego 7 milionowego arkuszu załadunku i wyważenia

19.04.2023 | Emirates

Innowacyjne usługi firmy przyczyniły się do zwiększenia wydajności i rentowności linii lotniczych na całym świecie

19 kwietnia 2023 r. – Warszawa, Polska - Air Dispatch, część dnata i wiodący na świecie dostawca usług scentralizowanej kontroli ładunku (CLC), świętował niedawno zrealizowanie swojego siedmiomilionowego arkuszu załadunku i wyważenia.  Ten przełomowy dokument został wydany w placówce w Pradze, zapewniając bezpieczne i wydajne operacje lotu towarowego Airbusa A330-300 P2F linii Titan Airways, którą przewoźnik obsługuje w imieniu globalnego spedytora GEODIS.

Firma Air Dispatch od 2007 roku oferuje wysokiej jakości niezawodne usługi CLC zarówno przewoźnikom starszej, jak i nowszej generacji. Oblicza ona wagę i warunki wyważenia samolotu przed rozpoczęciem lotu, zapewniając tym samym większą wydajność i rentowność dla klientów linii lotniczych.

Air Dispatch

Jednostka CLC firmy Air Dispatch koordynuje działania z zainteresowanymi stronami na wszystkich etapach operacji i zapewnia całodobowe wsparcie w kwestiach związanych z wagą i wyważeniem samolotu. Harmonogram lotu cargo jest zróżnicowany i często rozłożony w czasie, na przestrzeni wielu godzin. Opiekunowie ładunków, tacy jak dnata, muszą zapoznać się z maksymalną wagą i konkretnymi kombinacjami ładowanych palet na wiele godzin przed odlotem samolotów, aby mogli ustawić ładunek w najbardziej efektywny sposób, zapewniając zgodność z wymogami wyważenia samolotu obsługującego lot. Planowanie załadunku rozpoczyna się jeszcze przed przybyciem „Loadmastera” na lotnisko. Osoba pełniąca to stanowisko pełni kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa lotu poprzez koordynację i nadzór nad załadunkiem. Jednostka CLC może również koordynować załadunki tranzytowe na długo przed przylotem samolotu, co pozwala na sprawny rozładunek oraz ponowne przygotowanie załadunku, a także lepsze wyniki w zakresie punktualnego wykonania całego procesu.

Każdego miesiąca 170 wysoko wykwalifikowanych specjalistów lotniczych Air Dispatch opracowuje ponad 60 000 zestawów załadunkowych dla 19 linii lotniczych operujących na 392 lotniskach na sześciu różnych kontynentach i we wszystkich strefach czasowych na naszej planecie.

Jesteśmy dumni, że możemy świętować wraz z naszym wykwalifikowanym zespołem i długoletnim klientem opracowanie naszego 7 milionowego arkuszu załadunku i wyważenia. To kolejny niezwykły kamień milowy w naszej wspólnej podróżymówi Nick Yeadon, dyrektor generalny Air Dispatch.

Wraz ze stopniową adaptacją Instrukcji Operacji Naziemnych IATA (IGOM), coraz więcej przewoźników cargo szuka usług CLC jako sposobu na spełnienie nowych wymogów tzw. zasady „dwóch par oczu” wykorzystywanej przy tworzeniu dokumentacji wagowo-balansowej. Wykorzystanie CLC do produkcji listy ładunkowej umożliwia szybsze rozpoczęcie komunikacji z magazynem ładunkowym, tym samym maksymalizując ładowność i oszczędzając czas „Loadmastera” podczas rozładunku i przygotowań do ponownego załadunku towaru.

Będziemy nadal ciężko pracować, aby dostarczyć naszym klientom rozwiązania na światowym poziomie poprzez dbałość w wykonywaniu innowacyjnych i bezpiecznych usług – dodaje Nick Yeadon.

Gratulacje dla Air Dispatch z okazji tego kamienia milowego. Zespół Air Dispatch każdego dnia zapewnia naszym zespołom operacyjnym najwyższej klasy wsparcie. Zespół CLC w Pradze proaktywnie współpracuje z naszymi partnerami, począwszy od naszego spedytora, poprzez magazyn i łańcuch obsługi naziemnej, aby zapewnić bezpieczne i punktualne odloty, przy jednoczesnej maksymalizacji przewożonego ładunku. Dodatkowo, CLC zapewnia innowacyjne rozwiązania dla naszych „Loadmasterów”, gdy są zajęci na płycie lotniska i zauważą, że istnieje konieczność ponownego rozplanowania ładunku, wykorzystując zasadę „dwóch par oczu”, która poprawia poziom bezpieczeństwa i pozwala naszym „Loadmasterom” skoncentrować się na nadzorze nad ładunkiem – mówi Greg Holland, dyrektor operacyjny w Titan Airways.

Poza podstawową wiedzą z zakresu CLC, Air Dispatch zapewnia przewoźnikom również inne usługi wspomagające pracę, które stanowią wartość dodaną. Mieści się w tym, magazynowanie danych o lotach i śledzenie ULD (unit load device).

Air Dispatch posiada trzy nowoczesne centra do centralnej kontroli ładunków (CLC). Dwie lokalizacje znajdują się w Czechach - Pradze i Ostrawie, a także jedno w Polsce, w Warszawie. Wszystkie wymienione jednostki wykorzystują preferowane przez klientów rozwiązanie w postaci systemu kontroli odlotów (DCS).

Marka Air Dispatch jest częścią firmy dnata, która w 38 krajach na 6 kontynentach oferuje usługi w postaci obsługi naziemnej, towarowej, turystycznej, cateringowej oraz handlu detalicznego. W roku finansowym 2021-22 dbające o klienta zespoły dnata obsłużyły ponad 527 000 rozładunku i załadunku samolotów, przetransportowały 3 miliony ton ładunku, przewiozły 39,9 miliona posiłków i odnotowały całkowitą wartość transakcji (TTV) usług turystycznych w wysokości 632 milionów dolarów.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Linie lotnicze Emirates, obsługujące pasażerów międzynarodowych, rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.

Ze swojego globalnego węzła w Dubaju linie Emirates obsługują pasażerów na sześciu kontynentach, świadcząc wysokiej jakości usługi transportu lotniczego, które wspomagają rozwój turystyki i wymiany handlowej. Linia zdobyła uznanie pasażerów za wiodące w branży usługi na ziemi i w powietrzu, świadczone przez pełnych pasji pracowników reprezentujących ponad 160 narodowości.

Linie Emirates dysponują największą na świecie flotą szerokokadłubowych samolotów Boeing 777 i Airbus A380, oferując przestronne kabiny i wyjątkowe usługi na pokładzie, takie jak podniebny salonik pokładowy i prysznic Shower Spa na pokładach samolotów A380 oraz system rozrywki pokładowej ice dostępny na wszystkich fotelach, który 17 lat z rzędu zajmuje czołowe miejsca w rankingu "best in sky". Emirates angażują się w działalność proekologiczną i skupiają się na trzech obszarach: ograniczeniu emisji, odpowiedzialnej konsumpcji oraz ochronie dzikiej przyrody i siedlisk.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.