zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka

Rodzina Treflików zmierza na konsole. RedDeer.Games nawiązuje współpracę z firmą KAZstudio SA, będącą częścią Grupy Trefl

RedDeer.Games (spółka z portfela inwestycyjnego PMPG S.A.), jeden z największych wydawców gier na Nintendo Switch i zdobywca nagrody najszybciej rosnącej spółki gamedev w Europie Środkowej, rozpoczyna nowy rozdział, którym jest współpraca z KAZstudiem – należącym do grupy spółek studiem animacji, w których skład wchodzi m.in. czołowy producent puzzli i gier planszowych w Europie, firma Trefl.

Dzięki współpracy popularni bohaterowie serialu dla dzieci, Rodzina Treflików, trafią na konsole.

NOWY PRODUKT Z TREFLIKAMI NA NINTENDO SWITCH

– Rodzina Treflików to dla nas kluczowy brand, oparty na animacji dla dzieci stworzonej w należącym do Grupy Trefl KAZstudiu, i jednym z naszych strategicznych celów jest jego silny rozwój w kraju i za granicą. Współpraca z takimi licencjobiorcami jak RedDeer.Games jest dla nas bardzo ważna, ponieważ pomoże nam dotrzeć do nowych odbiorców, przede wszystkim zagranicznych – mówi Kazimierz Wierzbicki, właściciel Grupy Trefl.

– Co nas cieszy i co warto podkreślić, podobnie jak serial niesie ze sobą wartości edukacyjne, tak nowy produkt z Treflikami na Nintendo Switch, także będzie służył rozwojowi i edukacji. To dla nas bardzo ważne, gdyż naszą misją jest tworzenie i dostarczanie mądrej i rozwijającej rozrywki – dodaje.

OBEJRZYJ ZWIASTUN

Umowa licencyjna zapewni fanom serialu i posiadaczom Nintendo Switch dostęp do wyjątkowej rozrywki z uwielbianymi postaciami Treflików. RedDeer.Games i KAZstudio będą wspólnie bawić i edukować dzieci na całym świecie.

– Bardzo się cieszę, że to właśnie RedDeer.Games wprowadzi Rodzinę Treflików do cyfrowego świata i pomoże uznanym, polskim firmom – jakimi są KAZ Studio i Trefl SA, dotrzeć do zupełnie nowych odbiorców w skali globalnej – mówi Michał M. Lisiecki, CEO i współzałożyciel RedDeer.Games.

Pierwsze gry i aplikacje z Rodziną Treflików trafią na rynek jeszcze w pierwszej połowie 2023 roku.

TREFLIKI – JEDYNA TAKA, NADZWYCZAJNA RODZINA

Treflik, Treflinka i ich niezwyczajna rodzina pokazują dzieciom otaczający świat i pomagają go zrozumieć. Animowany serial muzyczny Rodzina Treflików powstał w 2013 roku w KAZstudio w Gdyni i szybko zdobył sympatię dzieci i ich rodziców w Polsce i na świecie. Tworzony jest w tradycyjnej technice animacji poklatkowej, w której do stworzenia jednej sekundy serialu, wykonuje się 25 zdjęć, co daje ponad 12 500 zdjęć na jeden odcinek.

– Jako wielka miłośniczka puzzli jestem niezwykle szczęśliwa na współpracę z Grupą Trefl – mówi Marta Frankel-Dominik, Publishing Director w RedDeer.Games. – Uważam, że zapewni to korzyść i rozwój obu stronom. Otworzymy dla siebie nawzajem nowe perspektywy i możliwości – dodaje.

REDDEER.GAMES SP. Z O.O.

RedDeer.Games (RDG) to niezależne studio deweloperskie, prowadzące działalność operacyjną na rynku gier od czwartego kwartału 2019 r. Po niespełna dwóch i pół roku spółka zadebiutowała wśród czołówki polskich producentów gier w rankingu miesięcznika „Forbes”:”TOP 50 producentów gier w Polsce 2022”, zajmując czterdzieste miejsce z wyceną 56 mln PLN.

We wrześniu 2022 r. studio otrzymało nagrodę Research and Development Awards 2022, przyznawaną przez Acquisition International Magazine w kategorii Best Fastest Growing GameDev Company (Central Europe). W listopadzie 2022, RedDeer.Games została wybrana przez Google for Startups, Dealroom.co,  Atomico VC/PE i Credo VC/PE jako jeden z TOP Gaming Startupów w Europie Środkowo-Wschodniej!

RDG jest producentem, a także wydawcą indie games własnych oraz tytułów innych producentów sprzedawanych na całym świecie w modelu dystrybucji cyfrowej, za pośrednictwem dedykowanych platform, w szczególności Nintendo eShop, Microsoft Store oraz STEAM, które są największymi dystrybutorami gier i aplikacji na świecie. W planach spółki na rok 2023 jest rozszerzenie działalności wydawniczej na platformach PlayStation Store i App Store (Apple).

Spółka jest jednym z największych wydawców gier na Nintendo Switch. Gry naszego studia regularnie pojawiają się w TOP 10 sprzedaży w sklepie Nintendo Switch eShop we wszystkich regionach, a także w dodanej niedawno nowej sekcji do eShopu „Trending by Play Time”.

Łącząc kompetencje zespołu składającego się z pełnych pasji projektantów, artystów, muzyków, programistów i producentów, studio tworzy zabawne i wciągające gry niezależne. Teaser gier wydanych w okresie 2019-2022 dostępny pod tym linkiem: VIDEO.

Aktualnie spółka ma w swoim portfolio blisko 100 zakontraktowanych tytułów, wszystkie zapowiedzi oraz gry wydane RedDeer.Games dostępne: TUTAJ.

Rok 2022/2023 to dla spółki przełom, która po trzech latach działalności operacyjnej w segmencie indie, planuje rozszerzenie kompetencji w zakresie produkcji gier opartych o licencje Premium (IP) a także kategorii AA.

O KAZstudio

KAZstudio SA (dawniej Studio Trefl SA) powstało w 2013 roku w Gdyni. Studio specjalizuje się w tradycyjnej animacji poklatkowej z użyciem scenografii i ręcznie wykonanych lalek. Obecnie studio wyprodukowało 77 odcinków popularnego serialu telewizyjnego „Rodzina Treflików” oraz  104 odcinki bezdialogowej animacji „Bobaski i Miś”. Głównym reżyserem obu produkcji jest Marek Skrobecki, współtwórca takich produkcji jak nagrodzony Oscarem „Piotruś i Wilk” czy „Danny Boy”.
Przy produkcjach współpracuje blisko 50 osobowy zespół profesjonalistów, dzięki czemu cały proces tworzenia animacji, od scenariusza po postprodukcję odbywa się w studiu w Gdyni.

Animacje KAZstudio można oglądać na całym świecie: w krajach CEE, Chinach, Meksyku, czy Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Obecnie Studio pracuje nad specjalnym 26 min. odcinkiem świątecznym z Treflikami oraz 5. sezonem serialu “Bobaski i Miś”.
“Rodzina Treflików” i “Bobaski i Miś” są współfinansowane przez Polski Instytut Sztuki Filmowej.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl