energetyka

Ponad 100 GWh na platformie OZEOS. Miks źródeł OZE może przynieść pokrycie w zielonej energii nawet 75 proc. zapotrzebowania odbiorcy.

20.01.2023 | OZEOS

Ponad 100 GWh zielonej energii zostało poddanych profilowaniu w platformie analitycznej OZEOS, obsługujących wytwórców i klientów poszukujących do swoich firm zielonej energii. Firmy zainteresowane zakupem możliwie największej ilości zielonej energii pochodzą z branż produkcyjnej i spożywczej, nie brakuje też zarządców dużych nieruchomości. Cechuje je rozproszenie punktów poboru energii elektrycznej oraz różne profile zużycia - nawet w obrębie jednej firmy. Platforma OZEOS pozwala na dopasowanie źródeł energii także dla takich przedsiębiorstw.

Na wolumen przekraczający ilość 100GWh składają się przede wszystkim farmy fotowoltaiczne, które obecnie są najbardziej popularnym źródłem wytwarzania zielonej energii, ale także dwa duże parki wiatrowe, które łącznie generowały prawie 18 GWh ekologicznej energii elektrycznej rocznie. W analizach uwzględnione zostało także źródło biomasowe i produkcja z niewielkiej elektrowni wodnej. Takie źródła stanowią bardzo dobre uzupełnienie profilu klienta.

- Zielonej energii w kontraktach PPA poszukują dziś w zasadzie wszystkie branże. Nasi obecni klienci, to producenci z branży FMCG, przetwórstwa mięsnego, zarządzania nieruchomościami czy też duże sieci handlowe - mówi Zbigniew Kinal, prezes OZEOS, firmy technologicznej specjalizującej się w kontraktowaniu energii z OZE w ramach umów PPA. - Najczęściej zwracają się do nas firmy, które mają wiele rozproszonych punktów poboru z dużym rocznym wolumenem zapotrzebowania, o zmiennej charakterystyce każdego z punktów.

Dzięki algorytmom analitycznym oraz umiejętności samouczenia się Platforma OZEOS potrafi dobrać takie źródła wytwarzania, które pokrywają największy możliwy wolumen zapotrzebowania oraz dobierają je tak, aby uzyskać jak największą oszczędność w stosunku do typowego kontraktu sprzedażowego.

- Nie sposób sprzedać energii pochodzącej z farmy fotowoltaicznej na przykład do piekarni z typowo nocnym profilem produkcji. Nawet jeżeli zakontraktujemy dla takiego klienta 100% jego rocznego zapotrzebowania z farmy PV, to realne wykorzystanie takiej zielonej energii przez piekarnię, która zużywa energię w nocy, będzie bardzo niskie, większość energii i tak trzeba będzie odsprzedać. - mówi Kinal. - Dlatego tak ważne jest dopasowanie profilowe źródeł energii do klienta.

Zakup zielonego prądu, to także szansa na wykazanie, że firma poważnie traktuje dekarbonizację produkcji czy usług, co jest wymogiem stawianym przez coraz większą liczbę kontrahentów w łańcuchu dostaw.

- Klienci poszukują energii elektrycznej nie tylko na ten rok, ale także na przyszłe lata. Kontraktowanie bezpośrednio u źródła, czyli umowa PPA, pozwala firmie na zabezpieczenie dostaw zielonej energii z dużym wyprzedzeniem - mówi Zbigniew Kinal. - To ważne, gdy na przykład rozbudowujemy fabrykę czy magazyn, dokupujemy nieruchomości i chcemy kupić dla nich zielony prąd w stałej cenie, to możemy to już zrobić z wyprzedzeniem nawet kilkuletnim. Oczywiście mało jest firm z zupełnie płaskim profilem, gdzie zapotrzebowanie na moc jest takie samo w każdej godzinie doby i firma wykorzysta w 100% zieloną energię ze źródła OZE. Przedział ten kształtuje się to od 20 do 75%, resztę energii trzeba dokupić spoza źródeł OZE.

W platformie OZEOS znajdują się już źródła, które będą wprowadzane na rynek w przyszłym roku, zwłaszcza z energii wiatrowej.

Miks źródeł pozwala pokryć nawet 75 proc. zapotrzebowania firmy na zielony prąd

Z analizowanych przez OZEOS przypadków wynika, że najlepsze dopasowanie można uzyskać dzięki miksowi kilku źródeł, zróżnicowanych pod kątem rodzaju wytwarzania. Źródła fotowoltaiczne w przypadku klientów z zapotrzebowaniem całorocznym, pokrywają najczęściej około 30% zapotrzebowania. Same źródła wiatrowe, są w stanie pokryć do 40% zapotrzebowania, jednak odpowiednio dobrane źródło wiatrowe w odpowiednim miksie z farmą fotowoltaiczną pozwala pokryć nawet do 75% zapotrzebowania klienta. Platforma OZEOS oblicza to i znajduje odpowiednie źródła OZE dla poszczególnych odbiorców.

Dodatkowym atutem jest to, że dzięki OZEOS, klienci nie martwią się o formalności. Są wspierani w całym procesie związanym z PPA, począwszy od analiz, poprzez opiekę prawną, a kończąc na ofercie na bilansowanie handlowe.

Marketing Manager, Inntu Marketing i Komunikacja
Alina Geniusz-Siuchnińska

alina.geniusz@inntu.pl

O OZEOS

Nowa technologa dla umów dla PPA

OZEOS oferuje usługi w zakresie łączenia wytwórców energii OZE z odbiorcami. W tym celu firma stworzyła platformę technologiczną łączącą tych, którzy chcą zabezpieczyć cenę energii w długim okresie w ramach modelu PPA (Power Purchase Agreement) z wytwórcami energii OZE.

Dzięki swym funkcjonalnościom OZEOS pomaga obniżyć koszty działania fabryk, firm usługowych, innych przedsiębiorstw zużywających rocznie więcej niż 1000 MWh. Zastosowane algorytmy umożliwiają bowiem zawarcie długoterminowych kontraktów PPA, które dają gwarancję wolumenu energii dla odbiorców, a wytwórcom stabilną cenę. OZEOS pomaga również w zawarciu kontraktu dla źródła OZE, dzięki któremu wytwórca będzie mógł uzyskać finansowanie z banku pod budowę instalacji OZE.

Zarząd OZEOS

Firma OZEOS powstała w 2021 roku. Zarządzają nią: Zbigniew Kinal i Krzysztof Komosa – - doświadczeni menadżerowie z branż energetyki oraz finansów.

Inwestor

Finansowania na budowę i rozwój platformy online OZEOS udzielił inwestor branżowy na rynku energetyki - spółka DC24 Alternatywna Spółka Inwestycyjna.

Marketing Manager, Inntu Marketing i Komunikacja
Alina Geniusz-Siuchnińska