Birgi na liście „Najlepszych wiosek turystycznych” w 2022 roku
Na coroczną listę „Najlepszych wiosek turystycznych” tworzoną przez Światową Organizację Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) w 2022 roku trafiło Birgi. Ponad pięciotysięczna historia i tradycyjne domy z czasów panowania Seldżuków i Osmanów sprawiły, że Birgi zostało trzecią miejscowością z Türkiye (Turcji), która pojawiła się na tej liście. W 2021 roku wyróżnione zostały także Taraklı w prowincji Sakarya oraz Mustafapaşa w prowincji Nevşehir.
Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) ogłosiła listę Najlepszych Wiosek Turystycznych 2022 roku, czyli zbiór czołowych ośrodków turystyki wiejskiej na całym świecie. Na liście z roku 2022 znalazły się 32 miejscowości z osiemnastu krajów świata. Wioska Birgi położona niedaleko miasta Ödemiş w prowincji İzmir, została wpisana na listę, ze względu na zaangażowanie w innowacje i zrównoważony rozwój, a także wyjątkową architekturę i niematerialne dziedzictwo kulturowe. Tytułem Najlepszej Wioski Turystycznej odznaczane są miejscowości, dla których turystyka jest siłą napędową rozwoju oraz szansą na nowe inwestycje przynoszące dochody. Jednocześnie ośrodki te dbają o zachowanie oraz promocję lokalnych wartości i produktów. Miejscowości, które znalazły się na liście zostały też wyróżnione ze względu na ich wkład w rozwój turystyki zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Oczarowuje lokalnych i zagranicznych gości
Malownicze Birgi, położone w środku najbardziej żyznych kotlin w zachodniej części tureckiego regionu Morza Egejskiego, charakteryzuje się brukowanymi ulicami, po bokach wysadzonymi drzewami oraz tradycyjnymi domami i budowlami pochodzącymi z XII wieku. Wioska znajduje się siedem kilometrów od miasta Ödemiş w prowincji İzmir. Przyciąga lokalnych i zagranicznych turystów ze względu na bliskość wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, Efezu, a także słynącego z win owocowych Şirince i pobliskich miejscowości wypoczynkowych, takich jak Çeşme, Alaçatı czy Seferihisar. Długa historia osadnictwa sięga tu III tysiąclecia p.n.e. W tym czasie rządzone przez Frygijczyków, Lidyjczyków i Persów, Birgi było kolejno częścią królestwa Pergamonu oraz Imperium Rzymskiego i Bizantyjskiego. Ponadto wioska była stolicą księstwa Aydınoğulları, jednego z Księstw Anatolijskich. W 1426 roku Birgi znalazło się pod panowaniem Osmańskim i pozostawało centrum administracyjnym i kulturalnym aż do XVII wieku.
Żywy skansen
Liczne zabytkowe budowle w Birgi, takie jak grobowce, medresy, meczety, jak również fontanny, łaźnie i biblioteki pochodzą w większości z czasów Księstw Anatolijskich i Imperium Osmańskiego. Ponad 200 różnych, zarejestrowanych obiektów, które się tu znajdują, sprawiają, że Birgi to muzeum na świeżym powietrzu. Jednym z najwspanialszych przykładów XVIII-wiecznej architektury cywilnej jest wzniesiony w okresie Księstw Anatolijskich Meczet Ulu (Aydınoğlu Mehmet Bey Mosque). Pozostałe ważne zabytki to posiadłość Çakırağa (Çakırağa Konağı), grobowiec İmama Birgivi, posiadłość Sandıkoğlu, meczet Dervişağa i mauzoleum Ümmü Sultan Şah Türbesi. W 1996 roku Birgi zostało uznane za „obszar chroniony” przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji). Natomiast od 2012 roku znajduje się na Liście informacyjnej Światowego Dziedzictwa UNESCO, a także wśród kandydatów do dołączenia do tureckiej sieci „miast powolnych” - Cittaslow. Birgi słynie z bujnej przyrody, pysznej, lokalnej kuchni oraz bogatej historii. Turyści, odwiedzając tę uroczą wioskę mogą porozmawiać z mieszkańcami w tradycyjnych kawiarniach lub na dziedzińcach w cieniu dostojnych platanów i poznać kulturę oraz historię Birgi.
Czego koniecznie należy skosztować w Birgi
Położenie geograficzne i bogactwo upraw ukształtowały lokalną kuchnię w Birgi. Jest to głównie kuchnia egejska – pionier zdrowego odżywiania – w której nie brakuje oliwy z oliwek, ziół, owoców morza i win. Wśród lokalnych specjałów warto wspomnieć słynne śniadanie egejskie, składające się z całkowicie naturalnych produktów. Inne przysmaki to zupa kestirme, przygotowywana z lokalnych kurczaków, ekologiczne zioła pieczone lub pod postacią sałatki, maślany keşkek (gulasz z pszenicy/jęczmienia i mięsa), zupa z soczewicy – çatal i faszerowane kwiaty cukinii. Warto spróbować też besmet (rodzaj sucharów), suszonych w starych, kamiennych piecach na terenie wioski. Popularne są też dania z ziemniaków uprawianych w Ödemiş i śnieżna halva, czyli mieszanka soku z czarnej morwy i śniegu z góry Bozdağ.