kultura/sztuka/rozrywka sprawy społeczne

Abakanowicz, Fałat, Sichulski - charytatywna aukcja kolekcji Banku BNP Paribas to wyjątkowa okazja dla amatorów sztuki

17.01.2023 | Bank BNP Paribas

Bank BNP Paribas sprzeda część obrazów, które zdobiły jego centralę. Aukcja odbędzie się 20 stycznia 2023 roku o 19:30 w Domu Aukcyjnym Art in House, a cały dochód zostanie przeznaczony na cele charytatywne – wsparcie dwóch fundacji działających na rzecz dzieci oraz młodych artystów. Wśród wystawianych dzieł będą między innymi prace Magdaleny Abakanowicz, Antoniego Fałata, Kazimierza Sichulskiego, Henryka Wańka czy Tomasza Musiała.

Łącznie, na aukcję trafią 54 dzieła, które dotychczas zdobiły ściany budynków centrali Banku BNP Paribas. To zbiór malarstwa, rysunku i grafiki, stanowiący przegląd polskiej sztuki od początków XX wieku do czasów najnowszych. Całość pozyskanych środków trafi do dwóch organizacji pozarządowych: Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, chroniącą dzieci przed przemocą i wykorzystaniem seksualnym oraz Fundacji Paleta, promującej twórczość młodych polskich artystów.

- Fundamentem, na którym budujemy naszą organizację, jest społeczna odpowiedzialność. Aukcja prac, które zdobiły nasze biura wpisuje się w tę ideę wieloaspektowo. Zyski zasilą dwie profesjonalne i skuteczne fundacje. Jednocześnie z wielką satysfakcją dokładamy w ten sposób własną cegiełkę do promowania twórczości polskich artystów i budowania w Polakach wrażliwości na sztukę. Cieszymy się, że dzieła, które urzekały nas latami trafią teraz w kolejne miejsca, gdzie na nowo będą wzbudzać zachwyt – mówi Joanna Gajda-Wróblewska, prezeska Fundacji BNP Paribas.

Co będzie można licytować? Wśród dzieł wystawionych na aukcję znalazły się m.in folklorystyczny portret autorstwa Kazimierza Sichulskiego, warszawski tryptyk Antoniego Wilińskiego z lat 30., impresjonistyczna „Orka” Juliusza Kędziory, kobiecy portret autorstwa Antoniego Fałata czy dynamiczna, wielkoformatowa kompozycja Tomasza Musiała. Z całą listą prac można zapoznać się po kliknięciu w https://artinhouse.pl/pl/aukcja/aukcja-ze-zbiorow-banku-bnp-paribas/142 , a od 16 stycznia również na wystawie przedaukcyjnej w Domu Aukcyjnym Art in House (Aleje Jerozolimskie 107, Warszawa).

W aukcji organizowanej przez Bank BNP Paribas można wziąć udział na cztery sposoby, również bez wychodzenia z domu!

1. Odwiedzając Art in House 20 stycznia 2023 r. (piątek) o godz. 19:30 i wypełniając formularz do licytacji.
  2. Telefonicznie – składając zlecenie pod numerem +48 510 211 410 na wybrane dzieła z katalogu dostępnego na stronie www.artinhouse.
  3. Poprzez zlecenie – zostawiając zlecenie z limitem na wybraną pozycję poprzez kliknięcie guzika „złóż zlecenie" widocznego przy każdej pracy na stronie katalogu.
  4. Online – logując się na portalu Onebid.pl i biorąc udział w aukcji w czasie rzeczywistym, bez wychodzenia z domu (https://onebid.pl/pl/auction/-/4391)
Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl