budownictwo/nieruchomości energetyka

RAFAKO zrywa mediacje z TAURONEM. Właściciel bloku wciąż liczy na porozumienie

Dziś przed Sądem Polubownym przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej odbyło się spotkanie mediacyjne przedstawicieli RAFAKO i TAURON Wytwarzanie. TAURON Wytwarzanie podtrzymał wolę porozumienia, której zabrakło jednak po drugiej stronie. Spółka RAFAKO zerwała dzisiaj z TAURONEM mediacje prowadzone przed Prokuratorią Generalną. TAURON pozostaje otwarty na negocjacje i ponownie deklaruje wsparcie dla pracowników oraz podwykonawców Rafako, zaangażowanych w proces budowy bloku.

– Pracownicy TAURON Wytwarzanie dokładają wszelkich starań, aby blok był dostępny dla Krajowego Systemu Elektroenergetycznego. Od momentu przejęcia eksploatacji jednostki przez służby spółki i współpracujących z nami przedstawicieli podwykonawców, blok działa stabilnie. Dziś blok pracował z mocą 850 MW, czyli zgodnie z zapotrzebowaniem Polskich Sieci Elektroenergetycznych – wyjaśnia Trajan Szuladziński, prezes TAURON Wytwarzanie. – Zarząd Spółki Rafako na poniedziałkowym spotkaniu prowadzonym przed Prokuratorią Generalną zerwał rozmowy mediacyjne –  dodaje Szuladziński.

W minionym tygodniu TAURON wezwał RAFAKO do zapłaty kar umownych i odszkodowania na łączną kwotę 1 312 440 218,91 zł. Wezwanie wynikało z zapisów kontraktowych, dotyczących budowy bloku w Jaworznie. Zidentyfikowane przez właściciela wady jednostki nie zostały dotychczas naprawione przez Generalnego Wykonawcę.

Pozostajemy otwarci na rozmowy z Rafako i podtrzymujemy deklarację wsparcia dla pracowników raciborskiej firmy zaangażowanych przy budowie bloku 910 MW w Jaworznie –  wyjaśnia Trajan Szuladziński, prezes TAURON Wytwarzanie. – Usunięcie wad projektowych jest istotne dla poprawienia sprawności oraz ekonomiki pracy bloku. Błędy projektowe układu kotłowego powodują szlakowanie oraz tworzenie się spieków, co w konsekwencji przekłada się na ograniczenie dyspozycyjności bloku – dodaje Szuladziński.

W odpowiedzi na wezwanie do zapłaty kar umownych i odszkodowania, RAFAKO wystosowało wobec TAURON Wytwarzanie notę na kwotę ok. 1,4 mld zł. W ocenie TAURON Wytwarzanie wysuwane roszczenia nie mają żadnego uzasadnienia biznesowego, prawnego, ani logicznego.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch