budownictwo/nieruchomości środowisko naturalne/ekologia

Informacja KRR ws. planowanego stopnia Siarzewo

11.01.2023 | WWF Polska

W związku z planowanym w dniu 11 stycznia 2023 r. posiedzeniem sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, poświęconym rozpatrzeniu informacji Ministra Infrastruktury na temat budowy stopnia wodnego na Wiśle poniżej Włocławka (Siarzewo), przekazujemy komunikat ekspertów reprezentujących ponad 50. organizacji zrzeszonych w Koalicji Ratujmy Rzeki, której Fundacja WWF Polska jest członkiem - informacja KRR w załączniku.

Dyskusja o budowie nowego stopnia wodnego na dolnej Wiśle trwa od końca lat 90. XX w., kiedy potrzebę jego budowy uzasadniano koniecznością „podparcia” stopnia wodnego Włocławek, który ponoć utracił stateczność i groził zawaleniem w ciągu kilku lat. Minęło 25 lat i stopień wodny Włocławek nie runął. Dziś potrzebę budowy nowego stopnia wodnego Siarzewo uzasadnia się potrzebami rozwoju żeglugi i połączenia portu w Gdańsku ze śródlądziem, produkcją energii elektrycznej oraz poprawą funkcjonowania gospodarki wodnej w regionie.

Zgodnie z uchwałą Sejmu z 2000 r., stopień wodny Nieszawa-Ciechocinek miał być inwestycją komercyjną, a środki budżetowe miały być „ograniczone do niezbędnego minimum, z przeznaczeniem na ochronę środowiska[1]. 20 lat temu budowa nowego stopnia wodnego miała kosztować ok. 1 mld zł., a budowa miała zakończyć się ok. 2006 r.

Jeszcze w 2021 r., PGW Wody Polskie szacowało koszt budowy stopnia wodnego w Siarzewie na 5,4 mld zł, a na 4,5 mld po tzw. optymalizacji finansowej[2]. Według najnowszych danych, koszt to blisko 7,6 mld zł, a budowa ma się zakończyć w 2032 r.[3] Za inwestycję i późniejsze utrzymanie stopnia wodnego i zbiornika zapłacić mają podatnicy.

Więcej o inwestycji - w załączniku.

Osoby kontaktowe:

Jacek Engel, Fundacja Greenmind, tel: 691 384 242

Alicja Pawelec, WWF Polska, tel: 691 101 750

Justyna Choroś, OTOP, tel: 573 790 895

[1] Uchwała Sejmu z dnia 22 grudnia 2000 r. w sprawie realizacji przedsięwzięcia inwestycyjnego pod nazwą Stopień Wodny Nieszawa – Ciechocinek (M. P. z 2000 r., poz. 832).

[2] Prezentacja Projekt Stopień Wodny Siarzewo. Stan realizacji zadań, harmonogram i kamienie milowe, Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, Dyrektor RZGW w Warszawie, 1 kwietnia 2021 r.

[3] Projekt Programu wieloletniego „Kompleksowe zagospodarowanie Dolnej Wisły”.

specjalistka ds. komunikacji, WWF Polska

epaluszkiewicz@wwf.pl

WWF jest niezależną organizacją ochrony środowiska wspieraną przez ponad 35 milionów ludzi, której globalna sieć jest aktywna w niemal 100 krajach. Naszą misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego naszej planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z przyrodą poprzez ochronę światowej różnorodności biologicznej, zrównoważone wykorzystanie zasobów odnawialnych oraz ograniczenie zanieczyszczenia i marnotrawstwa. Na stronie media.wwf.pl znajdziesz najnowsze informacje i materiały dla mediów.

specjalistka ds. komunikacji, WWF Polska

epaluszkiewicz@wwf.pl