środowisko naturalne/ekologia nauka/edukacja/szkolenia

Dzieci chcą chronić przyrodę! Znamy wyniki Planety Energii o bioróżnorodności

09.12.2022 | Planeta Energii

W 11. edycji programu edukacyjnego zainicjowanego przez Energę z Grupy ORLEN udział wzięło ponad 300 placówek oświatowych z każdego zakątka Polski. Do trzech najlepiej ocenionych klas trafią wyróżnienia i po 10 000 zł na organizację szkolnej strefy bioróżnorodności. Dzieci odwiedzą  również ambasadorzy Planety Energii i popularyzatorzy proekologicznej edukacji - dziennikarka Katarzyna Stoparczyk i przyrodnik Krzysztof Konieczny, którzy poprowadzą pełne atrakcji pikniki dla wszystkich uczniów klas 0-3.

Organizatorzy i patroni Planety Energii mieli w tym roku bardzo trudne zadanie z wyborem trójki laureatów, bo poziom prac przerósł ich najśmielsze oczekiwania. Przesłane sprawozdania potwierdzały duże zaangażowanie nauczycieli i uczniów w realizację zajęć poświęconych zagadnieniom związanym z bioróżnorodnością. Pomysłowość i kreatywność w nauce o tym czym jest różnorodność biologiczna i jak możemy ją chronić, poświadczały ciekawe ćwiczenia, setki zdjęć, nagrań głosowych oraz materiałów wideo z lekcji i spacerów.

– W tym roku zależało nam przede wszystkim, aby zainteresować najmłodszych przyrodą wokół nas – mówi Justyna Kruszewska, dyrektor Departamentu Marketingu Energi SA. – Młodzi odkrywcy „Krainy bioróżnorodności” mieli okazję zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również nauczyć się w jaki sposób mogą sami pomagać chronić przyrodę w swoim najbliższym otoczeniu. Wszystko dzięki temu, że program sprytnie łączy atrakcyjną formę nauki z praktycznymi warsztatami oraz inspiruje do wycieczek przyrodniczych do lasu lub by zobaczyć jak polskim bocianom pomagają energetycy. Swoim dużym zaangażowaniem nauczyciele i dzieci udowodnili, że chcą i potrafią chronić przyrodę – dodaje.

Całkowita liczba zgłoszeń w 11. edycji Planety Energii wyniosła 331. Do projektu zgłaszały się szkoły i przedszkola z każdego z 16. województw, Ilościowo przodowały miasta średniej wielkości, z których czasami zgłaszało się po kilka placówek - najwięcej z Gorzowa Wielkopolskiego, bo aż 5.

W całej Polsce odbyły się wyjątkowe przyrodnicze lekcje

Zadanie Planety Energii tradycyjnie polegało na wykorzystaniu materiałów dydaktycznych  przygotowanych przez ekspertów zaangażowanych przez Energę z Grupy ORLEN. Tym razem szkoły i przedszkola chcące wziąć udział w programie miały za zadanie przeprowadzić przynajmniej jedną lekcję na temat różnorodności biologicznej, na podstawie trzech scenariuszy tematycznych udostępnionych wraz z dodatkowymi pomocami naukowymi na stronie PlanetaEnergii.pl. Następnie należało przesłać sprawozdanie z realizacji.

Szkoły i przedszkola biorące udział w projekcie wykazały się nie lada kreatywnością. Lekcje w ramach „Krainy bioróżnorodności” nie ograniczały się do suchych teoretycznych wykładów, ale obfitowały w zajęcia praktyczne takie jak spotkania się z przyrodnikami na leśnych ścieżkach dydaktycznych, warsztaty budowy karmników dla ptaków czy sprzątanie terenów wokół szkoły z porozrzucanych śmieci.

Spośród wszystkich zgłoszonych prac, wyłoniono trzy placówki najwyżej ocenione przez jury.  Wyróżnienia w postaci czeków o wartości 10 tys. zł na przygotowanie na swoim terenie „Strefy bioróżnorodności” oraz możliwość zaproszenia Planety Energii do swojej szkoły otrzymały:

• Szkoła Podstawowa w Nędzy, nauczycielka: Sylwia Linek, klasa IIIA
  • Szkoła Podstawowa w Górkach-Grubakach, nauczycielka: Bożena Rudnik, klasa II z przyjaciółmi
  • Szkoła Podstawowa w Suszu, nauczycielka: Anna Zdziebłowska, klasa IIA

Święta bioróżnorodności tuż przed Świętami Bożego Narodzenia

Jeszcze w grudniu br. wyróżnione szkoły odwiedzi ekipa Planety Energii oraz jej ambasadorzy - dziennikarka Katarzyna Stoparczyk i przyrodnik Krzysztof Konieczny. Poprowadzą oni pełne atrakcji pikniki bioróżnorodności. Podczas wydarzeń pokażą uczniom w jaki sposób teoria łączy się z praktyką - uczniowie będą mogli wziąć udział w warsztatach, a nauczyciele i rodzice w panelach edukacyjnych. Na wszystkich uczestników czeka mnóstwo dodatkowych nagród i zabawy m.in. zakładanie lasu w słoiku, warsztaty z budowania budek i karmników, przygotowywanie świeczki sojowej, czy możliwość odtworzenia konstrukcji bocianiego gniazda na platformie rodem ze słupa energetycznego.

Harmonogram pikników bioróżnorodności

• 13 grudzień – Szkoła Podstawowa w Górkach-Grubakach
  • 14 grudzień - Szkoła Podstawowa w Nędzy
  • 15 grudzień - Szkoła Podstawowa w Suszu

Kreatywne nagrody dla obrońców przyrody

Do szkół i przedszkoli, które zrealizowały zadania, niebawem trafią „Bio-pakiety”, czyli zestawy zawierające m.in. domki dla owadów, budki lęgowe dla ptaków oraz gry edukacyjne. Wszystko wykonane z naturalnych polskich materiałów, do wspólnego zmontowania i udekorowania przez uczniów, a następnie do wykorzystania przy wspieraniu rozwoju przyrody na terenie swojej placówki.

Energa Grupa ORLEN
Biuro Prasowe