wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Każde dziecko zasługuje na wymarzony prezent, czyli niezapomniane Mikołajki w Teatrze Wielkim

01.12.2022 | Happy Kids

Już 4 grudnia z okazji nadchodzących Mikołajek w Teatrze Wielkim w Łodzi odbędzie się spektakl „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków” zorganizowany specjalnie dla kilkuset polskich i ukraińskich dzieci z pieczy zastępczej. Na widowni zasiądą m.in. podopieczni Fundacji Happy Kids z Rodzinnych Domów Dziecka, ale także maluchy z Ukrainy ewakuowane przez organizację na początku wojny. Wszystko pod hasłem: „Każde dziecko zasługuje na wymarzony prezent”.

To już druga tego typu akcja przygotowana przez Fundację Happy Kids wspólnie z Teatrem Wielkim w ostatnim czasie. W listopadzie odbyły się warsztaty dla ukraińskich dzieci, które znalazły schronienie w Łodzi. Teraz przyszedł czas na organizację Mikołajek. – Przygotowania do wydarzenia ruszyły już we wrześniu. Cieszymy się, że Teatr Wielki umożliwił i pomógł nam zorganizować ten dzień dla dzieci, a także objął nad nim patronat kulturalny. Na wydarzenie zaprosiliśmy podopiecznych naszych Rodzinnych Domów Dziecka, wszystkie ukraińskie ośrodki z całej Polski, w których przebywają ewakuowane przez nas dzieci, a także łódzkie rodziny zastępcze. Liczymy na dużą frekwencję – mówi Ewa Tietianiec, wiceprezes Fundacji Happy Kids.

Mikołajki z Happy Kids Teatr Wielki w Łodzifot. Joanna Miklaszewska

Wydarzenie odbędzie się pod hasłem: „Każde dziecko zasługuje na wymarzony prezent” , dlatego oprócz obejrzenia występu, zaplanowane są również podarunki dla najmłodszych, które przygotować pomogła firma DHL. Jednak na tym nie koniec świątecznych akcji Fundacji Happy Kids.

„Spełniamy świąteczne marzenia”

Kolejna inicjatywa Fundacji Happy Kids skierowana jest do jej polskich wychowanków z 17 Rodzinnych Domów Dziecka, a także blisko 1500 ukraińskich maluchów, które na co dzień wspierają: – To już tradycja, że co roku spełniamy świąteczne marzenia naszych podopiecznych. W tym roku chcemy również podarować wymarzone prezenty dzieciom
z Ukrainy. Tym sposobem mamy nadzieję na nowo rozbudzić ich wiarę w to, że marzenia się spełniają. Nawet jeśli większość ich życia była tego zaprzeczeniem. Poprosiliśmy więc dzieci o napisanie listów do Mikołaja, w których mogłyby podzielić się swoimi pragnieniami. Prośby są różne, począwszy od takich jak ma każde z dziecko z „tradycyjnego” domu, a skończywszy na tych, których niestety nie da się zapewnić żadnymi pieniędzmi. Przykładowo, mały Siergiej,
który nie chce się już bać – mówi Aleksander Kartasiński, Prezes Fundacji Happy Kids.  – Te materialne bardzo łatwo jest zrealizować, jeśli ma się wsparcie darczyńców. Dlatego uruchomiliśmy zbiórkę w serwisie Siepomaga.pl. Święta są czasem, w którym szczególnie warto otworzyć serca i pomóc innym.

Swoje serca na pomoc już tradycyjnie otworzyły również znane polskie osoby tj. aktor Piotr Adamczyk, który przekaże na licytację zaproszenie dla 5 osób na premierę bajki „Zadziwiający kot Maurycy” podczas której będzie można się z nim spotkać. Oprócz tego przedmioty przekażą: aktorka Anita Sokołowska (zaproszenie na przedstawienie teatralne w Łodzi), wspinacz Michał Leksiński (zegarek treningowy oraz możliwość wspólnego treningu) oraz carbloger Paweł Młodziejewski  (książka i voucher). Fundacja zachęca do śledzenia i wystawiania przedmiotów na aukcje. Przedmioty będzie można nabyć od 6 grudnia.

Oprócz uruchomienia świątecznej zbiórki i aukcji, z której dochód zostanie przeznaczony na zakupienie prezentów pod choinkę dla dzieci, Fundacja Happy Kids prowadzi do końca grudnia zbiórkę darów w placówkach Poczty Polskiej na ternie Łodzi. Akcja jest organizowana wspólnie z Fundacją Poczty Polskiej Pocztowy Dar.

– Ponad 1500 prezentów to ogromny wydatek, dlatego staramy się pozyskać fundusze z różnych źródeł. Nie tylko zbiórek na portalach internetowych. Nasi wolontariusze 3,9 i 10 grudnia będą też w M1, więc jeśli tego dnia ktoś wybiera się na zakupy, będzie mógł pomóc nam w realizacji świątecznych marzeń dzieci. Z góry dziękujemy za każdy datek – informuje Ewa Tietianiec.

Świąteczna zbiórka Fundacji à https://www.siepomaga.pl/spelniamy-swiateczne-marzenia

Allegro charytatywnie: https://allegro.pl/charytatywni/fundacja-happy-kids/cele/spelnij-marzenie-i-wesprzyj-osamotnione-dzieci-z-pieczy-zastepczej

O Fundacji:

Fundacja Happy Kids od ponad 20 lat tworzy nowe standardy opieki nad osieroconymi dziećmi i lobbuje na rzecz ich praw. Dotychczas stworzyła 17 rodzinnych domów dziecka, które dały schronienie już ponad 150 wychowankom. Z chwilą wybuchu wojny na Ukrainie, na prośbę władz ukraińskich, organizacja stała się koordynatorem transportu do Polski i zapewnienia miejsca pobytu dla 1500 ukraińskich dzieci wraz opiekunami. Od czasu objęcia opieki nad ewakuowaną grupą przez polski rząd, Fundacja wspiera ją w obszarach: opieki medycznej, pomocy psychologicznej, zaspokajania potrzeb edukacyjnych, rozwojowych, a także realizacji doraźnych potrzeb związanych z codziennym funkcjonowaniem

O Fundacji: