Dynia na 10. sposobów. Inspirujące przepisy na pyszne dania
Dynia to warzywo, które gości w naszych domach każdej jesieni. Pod koniec października, wydrążona z tealightem w środku, doskonale sprawdza się jako lampion w ogrodzie lub na okiennym parapecie. Najbardziej jednak znana jest ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów. W artykule zebraliśmy 10 przepisów, z których każdy stworzy coś pysznego!
Królowa jesieni – jej wysokość dynia
Dynia to jednoroczna roślina, która pochodzi z Ameryki Środkowej. W dawnych czasach Indianie przekonani byli, że roślina ta ma święte pochodzenie. Wykorzystywali ją nie tylko w kuchni, ale i w medycynie, w sztuce, a także podczas rytuałów. Ciekawym jest fakt, że plemię Mexica wierzyło, że nie tylko dynia, ale i wszystkie inne rośliny wyrosły z boga Centeotala, który złożył dobrowolnie swoje ciało w ofierze ziemi. Zdaniem archeologów, warzywo to uprawiane było już 7000 lat p.n.e.!
Jest wiele rodzajów dyni, a każdy z nich charakteryzuje inny kształt, kolor, a także nieco inny smak. Hokkaido, piżmowa, japońska, makaronowa… Te jadalne odmiany warzywa dają wiele pysznych możliwości w kuchni. Choć różnią się smakiem, każda ma miąższ słodkawy, niektórzy wyczuwają w nim orzechowy aromat. Prezentujemy nasze propozycje na dania, przekąski i desery z dyni. Będzie pysznie!
Smaczna dynia w Waszej kuchni
Dynię można przygotować na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i warzyw, lub jako główne danie. Polecamy doskonałą propozycję na jesienny obiad – soczysta pierś z kurczaka z dynią. Amatorom kuchni z różnych części świata, rekomendujemy pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Zapewniamy, że ciężko oprzeć się takiemu połączeniu. Udając się w podróż przez smaki, zahaczmy o słoneczne Włochy, gdzie zainspirowani słońcem podajemy przepis na cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem. Przygotowanie tego dania zajmie zaledwie 45 minut, a efekty będą znakomite. Jeżeli wolicie inny rodzaj makaronu, to penne ze smażoną dynią, kurczakiem i curry będzie doskonałym konceptem na pyszne danie. Na szybki lunch warto zaserwować sałatkę z pieczonej dyni. Doskonale sprawdzi się jako smaczny i sycący posiłek, który możemy skonsumować między zawodowymi obowiązkami. Na chłodny wieczór rekomendujemy natomiast krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem. Danie to rozgrzeje nas po chłodnym dniu i wypełni nasz dom wspaniałym aromatem.
Soczysta pierś z kurczaka z dynią
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do Kurczaka Knorr
- 500 g dyni - najlepsza będzie hokkaido
- 100 g tartej bułki
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka miodu
- 50 g startego, świeżego imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni, tworząc pyszną marynatę.
- Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
- Pokrojoną w kostkę dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
- Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinnien powstać dość ścisły farsz, który następnie umieść w nacięciu piersi z kurczaka.
- Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.
- Przed podaniem, przekrój pierś po skosie na pół, połóż na talerzu razem z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 600 g karkówki
- 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
- 100 g marynowanej dyni
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
- W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
- Dynię odsącz z marynaty i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.
- Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, l.. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 500 g dyni
- 1 cebula
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 200 g twarożku wiejskiego
- 400 ml mleka
- 200 g startego parmezanu
- 2 żółtka
- 50 g orzechów laskowych
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego
- 40 g margaryny
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozpuść margarynę, a następnie podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
- Dodaj posiekane orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż przez ok. minutę, tak by szpinak zachował swoją chrupkość.
- Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowym farszem nadziewaj nieugotowany makaron canelloni.
- Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj ser, który został i mieszaj całość, aż powstanie gładki sos.
- Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g dyni
- 500 g makaronu penne rigate
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Fix Spaghetti Napoli Knorr
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka przyprawy curry
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skórki, usuń pestki. Następnie pokrój dynię i kurczaka w kostkę.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien byal.al dente.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.
- Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.
- Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut. Gotowe! Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z pieczonej dyni
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 czerwone cebule
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 300 g rukoli
- 1 opakowanie Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 60 g orzeszków pinii
- 1 łyżeczka mielonego chilli
Sposób przygotowania:
- Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
- Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.
- Następnie z dynią wstaw do piekarnika orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g dyni
- 3 łyżki jogurtu
- 1 opakowanie Rosołu Wołowego Knorr
- 1 szczypta estragonu
- 1 cebula
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 2 ziemniaki
- 1 por – biała część
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
- Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj ½ l rosołu, przygotowanego z kostek Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj przez ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz.
- Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, dopraw solą do smaku.
- Przed podaniem, dodaj do kremu z dyni łyżkę jogurtu i szczypiorek.
Dynia na słodko
Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej. Na śniadanie lub przekąskę rekomendujemy racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym, które podbiją serce każdego łasucha. Te niewielkie placuszki skrywają w sobie mnóstwo słodyczy. Znakomity deser w pół godziny, czy to w ogóle możliwe? Jeszcze jak! Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca to prosty deser, którego przyrządzenie zajmie dosłownie chwilkę. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie. Na kanapkę lub jako dodatek do owsianki świetnie pasuje dżem z dyni. Takie przetwory możemy przechowywać dłużej i cieszyć się ich słodyczą, gdy tylko najdzie nas ochota na cos pysznego. Ciasto z dyni i pomarańczy to błyskawiczny, mocno aromatyczny i jesienny deser, który podbije smakiem niejedno podniebienie. Smacznego!
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 300 g dyni
- 300 ml mleka
- ½ łyżki cynamonu
- 3 goździki
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie twarożku
- 40 g margaryny
- 20 g cukru pudru
- Syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.
- Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.
- Do puree z dyni dodaj jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 10 minut.
- Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz oraz puszyste w środku.
- Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.
Dyniowe przysmaki z pomarańczą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 150 g migdałów
- 150 g suszonych fig
- 80 g płatków owsianych
- 1 pomarańcza
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
Masa:
- 400 g orzechów nerkowca
- 1 puszka napoju kokosowego
- 45 g ksylitolu
- 125 g tłuszczu kokosowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 łyżki likieru Cointreau
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
- 200 g dyni
Wykończenie:
- 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
- 100 g nasion chia
Sposób przygotowania:
- Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skórki, a z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół, wydobądź z niej pestki. Usuń z dyni skórkę i pestki, a następnie upiecz w piekarniku do miękkości.
- Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz, napój kokosowy oraz likier umieść w kielichu blendera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
- Nasiona chia zalej gorący napojem roślinnym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po masie.
Dżem z dyni
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 400 g cukru
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pektyny
Sposób przygotowania:
- Słoiki umyj, a następnie wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
- Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem, wyszoruj, a następnie przekrój na cztery części i pokrój w plasterki.
- Rozpuść cukier na dnie garnka, a gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcze, cytrynę, imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę, dodaj dynię i zalej całość szklanką wody i pektyną. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ją rozdrobnić mikserem, ale nie jest to konieczne.
- Gorącym dżemem napełnij słoiczki, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Ciasto z dyni i pomarańczy
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 300 g dyni hokkaido
- 2 pomarańcze
- 300 g mąki migdałowej
- 100 g daktyli
- 2 łyżki kaszy manny
- 5 jajek
- 100 g masła orzechowego
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 1 laska wanilii
- 5 goździków
- 1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać).
- Pomarańcze zanurz we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na drobny miał w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź z niej ziarna.
- Jajka rozdziel, żółtka połącz z masą dyniową, dodaj przyprawy: wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kaszę mannę, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę.
- Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Voilà!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824