styl życia towary konsumpcyjne
Dzień Chłopaka. Zaskocz go wyjątkową kolacją
30 września znany jest w Polsce jako Dzień Chłopaka. Panowie mali i duzi mają jednak więcej okazji do świętowania, bowiem ważne miejsce w kalendarzu zajmuje także, obchodzony 10 marca, Dzień Mężczyzny. Nie da się ukryć, że w dalszym ciągu to jesienna data mocniej utkwiła w powszechnej świadomości jako dzień, w którym mężczyźni – niezależnie od wieku, obdarowywani są drobnymi upominkami. A skoro o świętowaniu mowa, żadna uroczystość nie może obyć się bez odpowiedniego menu. Niech Dzień Chłopaka będzie pretekstem do tego, by nieco zaszaleć w kuchni i przygotować posiłek-niespodziankę w wyjątkowej oprawie.
Powodów do świętowania nigdy za wiele! Czym różni się Dzień Chłopaka od Dnia Mężczyzny?
Dzień Chłopaka największą popularnością cieszy się wśród nastolatków. 30 września w szkołach zajęcia odbywają się w normalnym trybie, jednak już od rana można wyczuć nieco bardziej świąteczną atmosferę. Dziewczyny zazwyczaj organizują tego dnia drobne podarunki, zawody, konkursy czy quizy dla swoich kolegów z klasy. Ze względu na te skojarzenia przyjmuje się, że wiosenny Dzień Mężczyzn dedykowany jest nieco starszym panom, choć faktem jest, że wielu z nich chętnie celebruje obie okazje. I nic dziwnego!
Inspiracje na Dzień Chłopaka
Miła niespodzianka lub upominek z pewnością sprawią przyjemność partnerom, przyjaciołom czy kolegom. A jeśli szukasz inspiracji i pomysłów na to, jak uświetnić ten dzień, to spieszymy z pomocą!
Naturalnie liczy się przede wszystkim pamięć. Do szczerych życzeń świetnym dodatkiem będzie drobny upominek, np. coś słodkiego. Idealnie jeśli będzie przez nas wykonany. Gorąco polecamy pralinki z mascarpone. Mocno czekoladowe z delikatnym musem w środku – jesteśmy pewni, że przypadną do gustu każdemu mężczyźnie! Do pralin można dołączyć coś bardziej trwałego. Zanim jednak wybierzemy upominek, warto wziąć pod uwagę zainteresowania i pasje osoby, dla której przygotowujemy prezent. Kubek z zabawnym napisem, nowy portfel, a może gra planszowa, w którą razem zagracie? Możliwości jest wiele.
Pralinki z mascarpone
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 250 g gorzkiej czekolady
Polewa: - 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Serek mascarpone przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nieco ostygnie, dodajemy ją do sera.
- Masę serowo-czekoladową mieszamy, aż będzie gładka i jednolita. Wkładamy ją do lodówki na 1 h.
- Nabieramy łyżeczką schłodzoną masę i formujemy z niej kulki. Układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 h.
- Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej pralinki i ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Voilà!
Jesienny czas woła nas
Doskonałym sposobem na spędzenie tej wyjątkowej okazji może być wspólna aktywność – często najlepsze prezenty to te, których nie da się zapakować w ozdobną torebkę. Wspólne wyjście do kina lub do muzeum na tematyczną wystawę, a może na rolki? Wszystko zależy od temperamentu i zainteresowań osoby, której chcemy zorganizować miły dzień. Dzień Chłopaka wypada jesienią, kiedy aura jest jeszcze bardzo przyjemna, a wokół mnóstwo bajecznie kolorowych liści, dlatego dobrym pomysłem będzie piknik na łonie natury. Nie zapomnijcie o smacznych pomysłach. Polecamy bagietkę faszerowaną mozzarellą, rukolą i szynką parmeńską. Jest szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Jeśli w tym dniu pogoda będzie kapryśna, piknik można przenieść do salonu. Koc piknikowy, kosz z przekąskami, kolorowe liści i piknikowy jesienny klimat gwarantowany! Pamiętaj o nastrojowych świecach, muzyce i wyłączeniu telefonu.
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 2 bagietki
- 100 g suszonych pomidorów
- 200 g rukoli
- 2 kule mozzarelli
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Bagietkę podziel na kawałki o długości około 15 cm, następnie wydrąż środek bułki. Pesto połącz z majonezem.
- Na stole rozłóż folię spożywczą o długości mniej więcej 30 cm, nasmaruj ją olejem. Wyłóż na nią kolejno rukolę, szynkę parmeńską, majonez z pesto, suszone pomidory i mozzarellę porwaną na małe cząstki. Wszystko razem zawiń w rulon.
- Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie przekładaj farsz do środka bułki. Następnie, delikatnie przytrzymując farsz, usuń folię z kanapki.
Dzień inny niż zwykle, czyli uroczysta kolacja
Jeśli Dzień Chłopaka wypada w środku pracowitego tygodnia, może być trudno wypełnić go atrakcjami od rana do wieczora. Dlatego to właśnie wieczór okazuje się najlepszą porą do niespiesznego świętowania. Menu zaplanuj wcześniej, tak samo jak zrobienie zakupów, by na ten dzień zostało już tylko przyrządzenie smacznego posiłku. Postaraj się, by jadłospis był niespodzianką – miłe zaskoczenie sprawi jeszcze większą przyjemność.
Osobom, lubiącymi mięsne potrawy, polecamy stek z pieczonym topinamburem, który w niczym nie ustępuje pozycjom z restauracyjnego menu. Tym bardziej, że zawiera najlepszą przyprawę – troskę i uczucia, jakie wkładamy w przyrządzanie posiłku dla bliskich. Jeśli mężczyzna, dla którego gotujemy, preferuje dietę wegetariańską, z pewnością ucieszy się na widok barwnych fajitas z czerwoną fasolą, kojarzących się jednoznacznie z meksykańską fiestą. Szukasz propozycji uniwersalnych, odpowiednich dla smakoszy w każdym wieku? Postaw na domową pizzę! Nie musisz sztywno trzymać się przepisów, wybieraj te dodatki, które panowie lubią najbardziej.
Choć Dzień Chłopaka zwykle nie jest świętowany zbyt hucznie, warto uczynić z niego swój nowy zwyczaj. Powodów do świętowania w gronie najbliższych i przy smacznym jedzeniu nigdy za wiele!
Stek z pieczonym topinamburem
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 sztuki steku z rostbefu wołowego
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 400 g świeżych topinamburów
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 250 g pieczarek z brązową skórką
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 185° Wyszoruj dokładnie topinambury i pieczarki, a następnie przekrój warzywa na pół. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż pokrojone topinambury, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem, a następnie włóż do piekarnika na około 20 minut.
- W czasie pieczenia topinamburów, przygotuj steki - skrop je olejem i posyp przyprawą do grilla.
- Tak doprawione mięso smaż na patelni. Gdy warzywa się upieką, dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu, wyłóż warzywa na talerz i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach.
Fajitas z czerwoną fasolą
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 pszenne tortille
- 50 g twardego, wegetariańskiego sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1 opakowanie Fixu spaghetti bolognese Knorr
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 125 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy na durszlaku, a następnie opłucz pod bieżąca wodą. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, zetrzyj ser na tarce na dużych oczkach, a pomidora pokrój w kostkę. Paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj fasolę, kukurydzę i pomidora. Wszystkie składniki smaż przez chwilę.
- Następnie na patelnię wlej około 100 ml wody, dodaj Fix Knorr i gotuj wszystko razem przez około 2- 3 minuty, do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Na suchej patelni podgrzej tortille. Na środek każdego placka nałóż przygotowany farsz, posyp tartym serem i delikatnie skrop jogurtem. Placek złóż na pół i od razu serwuj.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824