styl życia sprawy społeczne

Kiedy moda schodzi na drugi plan w słusznej sprawie. Wyjątkowy pokaz mody Top Secret podczas finału ”The Look of the Year”

21.09.2022 | Happy Kids

Markom ze świata mody coraz częściej jest po drodze z hasłem sustainability, czyli działaniem według modelu zrównoważonego rozwoju. Nie są głuche na wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów, dla których liczy się to, jakie „pochodzenie” i historię mają ubrania, które kupują. Popularne i lubiane marki odzieżowe wdrażają również firmowy CSR, udowadniając, że można skutecznie łączyć modowy biznes z pomaganiem. Jak to działa w praktyce, można było przekonać się podczas finału konkursu ”The Look of the Year 2022” w minioną niedzielę, 18 września, który odbył się w łódzkim Monopolis. W pokazie Top Secret na wybiegu mogliśmy zobaczyć podopiecznych Fundacji Happy Kids – dzieci z jednego Rodzinnych Domów Dziecka prowadzonych przez organizację.

Nie tylko robić ubrania, które się sprzedają, ale dać od siebie coś więcej. To zdecydowanie filozofia Top Secret – marki odpowiedzialnej społecznie, której nie jest obce pomaganie. Od wielu lat jest partnerem Fundacji Happy Kids. Regularnie wspiera jej podopiecznych, włączając się w wiele inicjatyw i organizując własne akcje. Przyłączyła się również do pomocy najbardziej bezbronnym ofiarom wojny, organizowanej przez Fundację Happy Kids – ewakuacji 1,5 tys. dzieci z ukraińskiej pieczy zastępczej (wraz z opiekunami) i zapewnienie im bezpiecznego schronienia w Polsce.  Działając w obszarze CSR, Top Secret wie, jak wykorzystać swoją pozycję i siłę swojego brandu w słusznej sprawie. Nie inaczej było podczas finału tegorocznej edycji ”The Look of the Year”, najstarszego i najbardziej prestiżowego konkursu modelingowego na świecie, który z powodzeniem jest organizowany również w Polsce. W pokazie premierowej kolekcji Top Secret, na wybiegu można było oglądać dzieci z Rodzinnego Domu Dziecka Fundacji Happy Kids.

Dla nas finał konkursu ”The Look of the Year 2022” był ważnym wydarzeniem, nie tylko ze względu na premierę naszej nowej kolekcji. Bardzo zależało nam na tym, aby w pokazie wystąpiły dzieciaki – podopieczni Fundacji Happy Kids. Dlaczego? To najlepsza „reklama” i zobrazowanie misji Fundacji, która już od dwudziestu lat walczy o to, by dzieci, które z różnych powodów nie mogą się wychowywać w biologicznych rodzinach, miały zapewnione miejsce w bezpiecznych i kochających rodzinach zastępczych – komentuje Łukasz Klemczak, Dyrektor Marketingu marki Top Secret.

Niedzielne wydarzenie podsumowuje również Monika Adamiuk, Dyrektor jednego z Rodzinnych Domów Dziecka Fundacji Happy Kids, mama zastępcza: – Dla naszych dzieciaków było to niecodzienne przeżycie. Miały okazję zobaczyć, jak wygląda przygotowanie od podstaw dużego pokazu mody, a na koniec przejść po wybiegu z profesjonalnymi modelami i modelkami. Dla dzieci ważne jest, by poczuły się ważne i bardzo wyjątkowe – tak było w niedzielę! Dostały gromkie brawa od publiczności! My, rodzice zastępczy doskonale wiemy, jak takie „małe radości” są ważne w życiu dzieciaków, które często już na starcie muszą mierzyć się z wieloma brakami i problemami. W naszym rodzinnym domu dziecka staramy się im zapewnić nie tylko poczucie bezpieczeństwa, miłości, ale i wszelkie warunki do „normalnego rozwoju”.

Zachęcamy do obejrzenia relacji foto, by sprawdzić, jak dzieciaki poradziły sobie na wybiegu.

Więcej o działaniach Fundacji Happy Kids można przeczytać na stronie: https://www.happykids.org.pl/

Zdjęcia: AKPA.

O Fundacji:

Fundacja Happy Kids od czasu wybuchu wojny w Ukrainie pomaga w sprowadzaniu dzieci z domów dziecka i piecz zastępczych do Polski. Po ich przybyciu do Polski zapewnia im miejsce pobytu i niezbędną opiekę.

Organizacja działa na rzecz dzieci od 2001 r. FHK od lat pomaga ogólnopolskiej transformacji systemu opieki nad dziećmi, promując i intensyfikując rozwój placówek typu rodzinnego. Ponadto Fundacja prowadzi 17 własnych Rodzinnych Domów Dziecka, w których wychowuje się obecnie 138 dzieci (w tym 17 niepełnosprawnych). Dodatkowo różnymi formami opieki FHK obejmuje kilkanaście tysięcy dzieci w Polsce rocznie.

O Fundacji: