Törggelen, Keschtnriggl czy Almabtrieb. Jesienne tradycje Południowego Tyrolu, które warto poznać
Gdy nadchodzi jesień, a dni stają się krótsze, łąki i lasy Południowego Tyrolu zamieniają się w morze ciepłych barw. Sadownicy i właściciele winnic kompletują wyczekiwane zbiory, a gospodarze spędzają zwierzęta z alpejskich pastwisk. Zakończenie lata obfituje w regionalne tradycje, które można poznać na jednym z wielu festynów w okolicy gospodarstw Roter Hahn. Czy znasz Törggelen, Keschtnriggl albo Almabtrieb?
Törggelen
Po wytężonym wysiłku podczas zbiorów winorośli, gospodarz tradycyjnie zapraszał swoich pomocników do gospodarstwa na wystawniejszy posiłek, tzw. „Auraumer“. Na obszarach upraw winorośli posiłek taki serwowano najczęściej w piwnicach, gdzie stała prasa do winogron „Torggl“, stąd też nazwa tej tradycji – „Törggelen”. Jesień to szczyt sezonu winiarskiego. W tym okresie podaje się młode wino wraz z regionalnymi specjałami pochodzącymi z własnego gospodarstwa. Warto sprawdzić, która farma Roter Hahn posiada swoją winnicę, by rozkoszować się doskonałym winem prosto z domowej winiarni. Czas Törggelen trwa od końca września do końca listopada.
Keschtnriggl
Drugą rozpoznawalną tradycją regionu są Dni Kasztanów, czyli Keschtnriggl. Te charakterystyczne owoce serwowane są na różne sposoby, w ofercie odnaleźć można zarówno klasyczne, pieczone kasztany, jak również zupy czy makarony, a nawet ciasta przygotowywane z mąki z kasztanowców. Choć dziś są one ciekawym dodatkiem w lokalnej kuchni, dawniej stanowiły podstawę chłopskiej diety. Nazwa Keschtnriggl pochodzi od specjalnych wiklinowych koszy, w których poprzez potrząsanie (riggln) oddzielane są owoce kasztanowców od skorupek. By spróbować tego specjału, można zatrzymać się w gospodarstwach Roter Hahn w okolicy Velturno/Feldthurnsin między 16 października a 8 listopada. Do polecanych należą Oberhauserhof oraz Dietrichhof.
Almabtrieb
Jedną z mniej znanych regionalnych tradycji jest Almabtrieb, czyli uroczysty spęd bydła z alpejskich łąk. Pasterze zbierają kwiaty i zioła, którymi przyozdabiają krowie rogi w wianki o kształcie koron. Odświętne pochody witane są radosną muzyką i lokalnymi specjałami. Najbardziej znane obchody można podziwiać w Tarsch i Martell. Polskim odpowiednikiem tego zwyczaju jest redyk.
Święto chleba i strudla
Przełom września i października wiąże się z targiem południowotyrolskiego chleba i regionalnego przysmaku – strudla. Historię pieczywa, zwyczaje i przepisy oraz sposoby przygotowania można poznać między innymi podczas targu w Brixen. Można tam spróbować różnych rodzajów miejscowego pieczywa:
- Schüttelbrot – chrupiący chleb z ciasta wstrząsanego
- Pusterer Breatl – chleb wieloziarnisty, chleb żytni
- Vinschger Paarl – chleb podwójny, chleb z owocami
- Zelten – słodki, ciemny chleb z suszonymi owocami
- oryginalny strudel jabłkowy z Południowego Tyrolu (z ciasta kruchego, francuskiego lub ciasta filo)
By wziąć udział w tym wydarzeniu, warto sprawdzić dostępność noclegów na przykład w gospodarstwie Hofer-Hof.
Coś na sportowo
Jesień w Południowym Tyrolu to nie tylko święta związane z plonami. Dla fanów sportu w okolicach Sexten odbywa się bieg alpejski Drei Zinnen – o długości 17 km i rozciągający się na wysokości 1 350 m. W tym roku bieg odbywa się znowu na oryginalnej trasie, wysiłek biegaczom wynagradza wspaniały widok rozciągających się w tle Trzech Szczytów, czyli Tre Cime di Lavaredo.
kontakt dla mediów
Zuzanna Cholewa
zuzanna.cholewa@mslgroup.com
tel: +48 668 698 890
Elżbieta Górecka-Wysocka
elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com
tel: +48 511 593 733
informacje o firmie
Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)
Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.pl i www.facebook.com/roterhahnpl/
kontakt dla mediów
Zuzanna Cholewa
zuzanna.cholewa@mslgroup.com
tel: +48 668 698 890
Elżbieta Górecka-Wysocka
elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com
tel: +48 511 593 733
informacje o firmie
Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)
Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.pl i www.facebook.com/roterhahnpl/